Pa pošto kažeš da se razumeš da te malo uputim u problematiku.
Neon 2.0 Lx kupljen kod zastupnika u Beogradu 2001 godine sa 0 km. Pošto me je tada izašao sa sve kasko osiguranjem 25000 DM, smatrao sam da ne nema većeg, jačeg i bolje opremljenog automobila.
E pa kod tog "extra" automobila,garažiran, prešao do sada 68000 km, do sada je odlazli sledeći delovi:
- termostat - 1350 dinara
- gornje crevo između hladnjaka i termostata - 50E
- servo pumpa prvi put - garancija
- servo pumpa drugi put - garancija
- servo pumpa treći put - oko 35000 dinara, kvar na pumpi je takav da ne može da se reparira
- sitne gluposti oko elektronike koje znaju da koštaju
- prednji ležaji -zuje još uvek
- bilo je još nekih gluposti ali ne mogu da se setim
Što se održavanja tiče dok je bio u garanciji servis sa menjanjem prednjih i zadnjih pločica 700 DM ili ti 350 E
Pa opet servis kada se zalomio šraf na zvonu A/T menjača, 110 E
Sva sreća pa više nije u garanciji.
Što se tiče delova, pošto trenutno imam 307-cu , kraj spone za nju je oko 1700 dinara u Veranu, a u Krajsleru je oko 7000, stvarno ista ili slična cena. Još ako ti mačka pretrči put pa je čvrkneš i usput slomiš maglenku, još 150E. Sreća kasko je tu, a i maci nije bilo ništa.

Ajde opet da se vratim na famozne pločice, kod ne ovlašćenih prodavaca delova prednje su 80E, za zadnje nisam ni pitao. Gomila prodavnica u gradu imaju slične ali ne i takve pločice,možeš danaručiš, možeš da lepiš, ali koliko će diskovi da traju to ne znam.
Potrošnja benzina se kreće od 12.5 (bez klime) do 17l u gradu i to najviše zavisi od spoljne temperature. Ugrađen gas od 1000 i par evrića, potrošnja ne pada ispod 14l.
Auto se vozi normalno, bez divljanja, bez trkanja na semaforima, sa lakom nogom na gasu pa opet troši. I za 133 ks ne ide baš nešto specijalno. To i mogu da mu oprostim pošto je automatik.
Što se udobnosti tiče, sedišta su dobra i stvarno udobna, auto relativno mekan i ima solidno mesta na zadnjim sedištima. Prtljažnik nije nešto, a pogotovo što je otvor prtljažnika mali.
Inače turke i ostalu bratiju ne ugrađujem u kola pošto se rukovodim onom narodnom "nisam dovoljno bogat da kupujem falš stvari". Uvek kupujem automobil koji mogu bez problema da održavam.
Što se "servisera" tiče, to su mi drugari iz detinjstva, pa nema potrebe da me lože. Pogotovo što mi nikada ništa ne naplate, pa me ne računaju kao "mušteriju", a često i "čačkamo" zajedno. Kod njih sam terao Focusa Amerikanca, limuzinu, 2.0 A/T, da ga pregledaju, tada sam prvi put i čuo da se razlikuju, a imao sam i prilike i da vidim, pošto je u servisu bio još jedan Fokus 2.0 Evropa.
Tako da slobodno možeš da smatraš moje ili reči servisera za isto. Slobodno u vezi Neon-a pitaj za sve što te zanima, nije problem, ali bolje otvori novu temu.
Izvinjavam se za Off.
Pozdrav svima
Bolje častan uzmak, nego sraman poraz!