|
elemirac Radno mesto ne pruza priliku da radim u Max-u (God da.. Elemir
Član broj: 45183 Poruke: 11 *.nis-naftagas.co.yu.
Sajt: elemirac.5u.com
|
Ne znam kako mislis tim gelom da resis stvar, jedino ako on nekako apsorbuje vlagu u zidu, a to sigurno nije slucaj. Ne verujem da bez nekih specijalnih masina mozes da uguras gel u svaku poru u zidu i da zapusis sve rupice. Druga stvar, koja je moguca, je da busis rupe u zidu (pri dnu) koso prema dole, do 2/3 zida, sa obe strane, na oko 20cm razmaka. U te rupe najbolje je prvo ubaciti grejace (do 100 stepeni), da malo isuse zid, pa onda sipas unutra vodeno staklo, tecni (zagrejan) parafin ili razne smole. Te supstance popunjavaju kapilare i preprecuju put vodi. Rupe se ne moraju grejati, ali grejanjem se kapilari prazne od vlage i lakse se popune izolatorima.
Moras preseci dovod vlage. Najcesce je slucaj da iako postoji kondor izmedju temelja i cigle, vlaga prodje oko njega preko maltera. To se i meni desilo, pa sam po sobama povadio lajsne od parketa i ostrugao malter iza njih skroz do kondora. Kad se vrate lajsne nista od toga se ne vidi. Tako prekidas dotok vlage i zidovima dajes malo vazduha koji ih susi. To ti je najjeftinije za pocetak, u laksim slucajevima.
Inace ovo je prva stvar koju ce ti i razni majstori pokusati. Ako to ne pomaze, onda se izbuse rupe kroz zid isto tako iza lajsni i one takodje sluze za susenje i provetravanje. Na kraju, ako ne moze drugacije, sece se zid pri dnu, specijalnom masinom (slicno motornoj testeri), pa se provlaci nov kondor. Posle se zamalterise preko toga i kad se okreci nista se ne primecuje. Naravno, kada ti majstor pogleda zid, predlozice ti sta treba da se radi. Vecina ce odmah da sece zid, jer se tu uzima najvise para, ali zato se raspitaj malo o ovoj temi pa nedaj da te prevare. Do sad nisam cuo da neko kod nas radi ono sa ubrizgavanjem...
Postupak za kucu od 100 kvadrata traje oko nedelju dana (zavisi od ozbiljnosti majstora). Cena toga ovde u Zrenjaninu je 15 eura metar, za zid od cigle ipo, a za tanje zidove je oko 13 eura po metru.
Da ne zaboravim, ako radis sam OBAVEZNO izlupaj i skini sav malter koji je povukao vlagu+10cm preko linije vlage. Tu mora da dodje nov malter.
I naravno PRE SVIH RADOVA mora se proveriti odakle dolazi vlaga! Moguce su podzemne vode, prokisnjavanje, procurela cev i mnogo neocekivanih izvora. Najbitnije je da pronadjes izvor, pa onda znas sta dalje da radis. Moze ti se desiti da platis 300 eura za secenje zidova, a u stvari ti je ispao jedan crep pa ti prokisnjava krov...
Pozdrav
P.S. Ja se inace bavim racunarima, ne hidroizolacijom, a Google je cudo!
[Ovu poruku je menjao elemirac dana 18.06.2007. u 12:14 GMT+1]
|