Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja

elitemadzone.org :: TechZone :: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 21986 | Odgovora: 132 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

jurken

Član broj: 159202
*.com
Via: [es] mailing liste

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja24.06.2008. u 17:50
> Ma nasao sam kod onog lika u ***, od prosle godine model, ostao mu samo jos jedan, pa spustio cenu, sat vremena sam ga isprobavao, skrenucu vise od premisljanja. Vlada jeste super lik, svracao sam i kod njega pre toga...
>

[Ovu poruku je menjao momsab dana 24.06.2008. u 19:09 GMT+1]
24.06.2008. u 17:50 

Fliz

Član broj: 157690
79.101.254.*

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja24.06.2008. u 22:10
Citat:
toreador:...Sminka je
sminka(onda je stvarno vazno sta ti pise na ramu i menjacu i viljusci)a
voznja je voznja,onda treba da budes spreman da kesiras za delove koji se
neminovno trose.

Dobro, što se takvog održavanja tiče tu stvarno ne mogu ništa da kažem jer stvarno nisam stručnjak i ne znam kako/koliko se delovi habaju i kako to prepoznati u ranoj fazi. Svoj prvi mtb sam kupio davno davno u NS na najlonu, koštao je oko 400 maraka, klasičan hardtail koji me je dobro služio ali je to bio izbor tipa e ovaj mi se sviđa i taj oću, onda sam prateći scenu rekao čim se kod nas pojavi ful.susp. za one pare koje ja imam uzimam ga i izašlo me oko 250€ s tim što sam odma promenio brejkove i šiftere komplet sa ručicama jer su bile shit i već tada sam rekao sledeći će imati diskove.

Najveća prednost u brand bajkovima je njihov kvalitet, to sam shvatio tek posle određenog vremena vožnje ovog drugog mtba i to naravno ima svoju cenu a same nalepnice ja najčešće odma poskidam.

Citat:
pri3rak:E pa pai svakak da imas vrlo lep ukus za bicikle i to apsolutno ne sporim, nemam zamerke ni na sta od onoga, OK nisam ulazio u detaljcice, a nisam ni profesionalni vozac ni mehanicar.

Nego sledece sam pokusavao da kazem.Prvo pominjao sam sid konkretno rock shox sid viljusku, to je takmicarska vila i pod ciscenjem nisam mislio na ciscenje spolja nego na skidanje rastavljanje vile pregledanje delova izmenu ulja i ciscenje iznutra koje pri tome ide, ako stalno vozis sto preptostavljam jer te ovo kao i mene vrlo interesuje to sa njom treba da radis inace prilicno brzo propadne, a za to ti pored znanja treba i alat koji jel treba navbaviti pa onda treba iscitati manuele i probati, naravno da ne pominjem kupovinu ulja i itd.

Pa nisam ni ja profesionalac ili mehaničar, sve što znam naučio sam slušajući lika koji je u subotici držao radnju sa bajkovima, imao je i dobrih varijanti, on mi je podešavao ovaj drugi bajs ili preko interneta, čudo jedno šta se na jutjubu može naći (evo baš nedavno sam video strava sistem za čišćenje lanca, prekopirao šemu i oću sad to da napravim.) A znači sid su vile, eto nešto sam naučio :) Da, takvo održavanje može da bude zamorno.
Što se tiče hidraulike, znam da je njoj potrebno održavanje, video sam da svaki proizvođač ima i svoje ulje, u globalu koristi se mineralno ulje jer ono ima najmanju stopu sabijanja tj. neće doći do sabijanja ulja kada se stisne kočnica nego se to odma prenosi na klješta.
Pošto si nabrojao neke komponente za bajk pala mi je ideja da bi mogli da pokrenem nove odvojene teme tipa "Kako sastaviti bajk do 400€" ili "Kako sastaviti bajk za rekrativnu vožnju" i tako recimo za 400-600€.... za takmičenja... hardtail za grad do posla isl. i tu bi ljudi predlagali delove koje smatraju kvalitetnim i pogodnim za ostvarenje dotičnog bajka i na kraju bi dobili pametno rešenje jer svi mi ovde zajedno definitivno više znamo nego ja sam :)))))) a to bi ujedno bio razlog zašto neću zapravo nesmem da se upuštam u tako nešto.

Ovaj canon sa "polovnim" vilama :))) je baš perverzija.

Velika prednos u BG ili NS je što ima dosta ljudi koji se time bave i s kojima možeš popričati a najvažnije od svega probati bajk, čak može i na ulici da se zaustavi neko ko ima zanimljiv bajk i uz objašnjenje naravno, proba njegov čisto radi sticanja osećaja dok tu gde ja živim može da se kupi samo bajk iz mađarske hiperproizvodnje, mađarske gume, kineske glave i kasete, barometar nema šanse da nađete a da ne govorim o pogonu ili vilama, da sam pitao negde za ram sigurno bi mi rekli "šta će ti to, njega nemožeš da voziš bez guma." .. za sve bi morao da dolazim u bg/ns i sve da uzimam na slepo bez probe da li to meni odgovoara.
Sve u svemu, ja polako skupljam pare pa sad šta bude, nešto će se već kupiti.

Evo, našo sam i VIDEO sa strava spravicom za čišćenje lanca, ima da je napravim od pleksiglasa :)))) (3 minut 20-ta sekunda)

[Ovu poruku je menjao Fliz dana 24.06.2008. u 23:28 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Fliz dana 24.06.2008. u 23:29 GMT+1]
Fliz
24.06.2008. u 22:10 

pri3rak
Bojan Maljkovic
Beograd

Član broj: 43563
91.185.101.*

Jabber: pri3rak@elitesecurity.org

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja25.06.2008. u 09:12
E pa drago mi je da vidim da radimo na slicnim talasnim duzinama.Pazi verujem ti da je u tvom mestu problem naci to sto trazis, u BG svakako ima svasta da se nadje ali i ovde je prilicno problematicno kada krenes u akciju sastavljanja bajka jer najvise vremena utrosis na lovljenje delova nego na samo sastavljanje i cesto se desi da nesto cega ima u katalogu nema u radnji, pa onda nekad bude i da ga nema nigde pa onda juris neke kombinacije njuskas na sve strane i itd.U principu ako u to krenes prvo se dobro informisi gde sta ovde ima pa kreni inace ces se mnogo puta vracati za po jedan ili dva dela.

Ona spravica za lanac je skroz zanimljiva, ako se ne varam tako nesto ovde ima da se nadje u prodaji evo ti link ka katalogu http://www.capriolo.co.yu/2008/pdf/Alati.pdf .Jedino sto stvarno ne znam da li toga ima na stanju ili ne ali ga jebilo sigurno pre.

Mislim da je zanimljivo pokrenuti takvu temu poput sklapanje rekreativnog bajkla za 400e 500e 600e ...

Inace onu polovnu vilu zovu lefty i jedna je od dve karakteristicne vile za cannondale (druga je fatty)...
Postoje dva tripa:
1.Dobar je onaj kada vidis zmaja...
2.Los je onaj kada zmaj vidi tebe...
25.06.2008. u 09:12 

jurken

Član broj: 159202
*.com

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja25.06.2008. u 21:49
> Evo da kazem da sam uzeo Polar Mirage Pro M velicinu, nazalost, oprema je Altus, vidim da na ovogodisnjim modelima stavljaju Alivio, no sta je-tu je. Nisam pogresio velicinu, odgovara mi izvanredno, sediste malo vise izvuceo, i stavljena duza lula (11cm), probao sam i L, ali mi ovaj definitivno bolje lezi. Samo mi se cini da zadnji menjac nije bas najbolje doteran, iz 5. prebaca odmah u 7. stepen, i kad okrecem pedale unazad, desava se da zaglavljuje, kao da ce da promeni brzinu (na nekim samo zupcanicima), ali mislim da cemo to vec sutra da sredimo :-) . Hvala svima na pomoci! Pozdrav!
>
25.06.2008. u 21:49 

toreador

Član broj: 147864
*.yu

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja26.06.2008. u 12:37
svakako preporucujem you toube tu ima svašta.Za čišćenje lanca koristim
power link,karika koju ti ugrade u lanac umesto jedne njegove i onda ladno
skineš lanac ,staviš ga u 5l plastičnu od neke vode a tu sipeš jedno2-3l
nafte ,prethodno konopčićem vežeš lanac,zatvoriš preko konopčića,da bi ga
lako izvukao i onda mućkaš,okrešeš kao mašina za veš,izvučeš konopčić sa
lancem i opereš ga vodom ,može i sudomil,obrišeš,on kao iz
radnje.Prljavština se slegne u boci tako da presipeš u drugu i opet nanovo.
Ja sam hteo da sklopim nesto za moju dušu a da nije tousend jura,može ali
treba mnogo vremena, ja sam čika od 48god i nemam vremena ,jedva toliko da
vozim.Ideja da se tako nešto pokrene je super ,svakako ću je pratiti ali ne
mogu da doprinesem(gde,šta...cena)Zato sam i kupio nov polar viper deore
prošle godine, da vozim a ne da ga sklapam celo leto.Pozdrav ..lets ride!!!
26.06.2008. u 12:37 

Fliz

79.101.255.*

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja28.06.2008. u 11:19
Power-link, phi, kako sa ja toga nisam setio :)))

mnogo jednostavno/efikasno i jeftino rešenje.
Sedi, evo ti 5-ica :)
Fliz
28.06.2008. u 11:19 

toreador

*.beobug.com.

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja15.07.2008. u 00:44
samo da kazem, u Solunu kupih SPD pedale M324,to su one, sa jedne strane obicne a sa druge spona(cleats), alu a ne plastika i patike MT31,sve zajedno 105e.... e sad ,odusevljen sam,voznja je mnogo efikasnija,uzbrdo ladno ustanes i gazis,po ravnom imas i vucu a ne samo pritisak ,mislim mocna stvar,sjedinjen si sa bajkom ,nesto slicno kao sa skijom....superrrr. Neka brdasca sada prosto pregazim dok sam pre saltovao i muljao-doduse nabija mi puls i do 160 ...u svakom slucaju osecaj je super .pozzzz
15.07.2008. u 00:44 

Lale_UE
Uzice!

Član broj: 188216
91.150.100.*

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja18.07.2008. u 13:08
Molim vas za pomoć, uzeo sam prekjuče polar mirage pro, stvarno super bajk, mnogo mi se svideo, problem je što sam se kao najveći kreten zaleteo i kupio, i uzeo stvarno preveliki ram (XL - to mu valjda dođe negde oko 23 inča), a visok sam oko 180cm, pa mi je ram nekih 3 - 4 inča veći... :idiot: pošto se stvarno ne razumem baš u bajkove voleo bih da mi pomognete i kažete jel to veliki problem i da li MORAM da menjam za neki manji, ili nije mnogo veliki problem (jebga imam samo 16 god valjda ću još rasti )... Molim vas za što brži odg...
18.07.2008. u 13:08 

Fliz

77.46.213.*

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja18.07.2008. u 15:26
Citat:
Lale_UE: Molim vas za pomoć, uzeo sam prekjuče polar mirage pro, stvarno super bajk, mnogo mi se svideo, problem je što sam se kao najveći kreten zaleteo i kupio, i uzeo stvarno preveliki ram (XL - to mu valjda dođe negde oko 23 inča), a visok sam oko 180cm, pa mi je ram nekih 3 - 4 inča veći... :idiot: pošto se stvarno ne razumem baš u bajkove voleo bih da mi pomognete i kažete jel to veliki problem i da li MORAM da menjam za neki manji, ili nije mnogo veliki problem (jebga imam samo 16 god valjda ću još rasti )... Molim vas za što brži odg...

U rast nemoj da se nadaš, možeš da nabaciš neke tegove na noge pa da se rukama zakačiš za neko drvo i tako svaki dan po par sati :))))) Šalim se, ali stvarno nećeš ni dovoljno niti brzo porasti da bi ti 23" bilo taman, tebi bi odgovarao ram od 18" max 19". Ono što možeš je da onu šipku što ti drži sedište, ne znam kako se to stručno zove, spustiš da bi mogao normalno da voziš ali ako te budu bolela leđa ili noge zbog nepravilnog položaja pri vožnji onda tom bajku nema spasa sem da ide na doboš, pomislio sam čak da ga ja otkupim ali onda sam prelistao one papirčiće gde sam zabeležio mere za mene i video da je meni max preporučljivo 19.6"...
Stavi fotku i cenu ako nije problem, čisto da vidimo kako izgleda ...

poz
Fliz
18.07.2008. u 15:26 

Lale_UE
Uzice!

Član broj: 188216
91.150.100.*

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja18.07.2008. u 18:31
Nije baš mnogo strašno, jes da ga upravljam kao šleper, al mogu opušteno da ga vozim :)) (dok ne preseku krsta xD). Cena je 22.500, a sliku baš mog nemam, al evo slika istog modela...

Veličina točka/br.brzina: 26"/24 brzina
Ram: alumunijum 7005 hydroformed
Viljuška: suntour xct v2
Šolje vile:vp polu integrisane
Lula:zoom alu a-head
Volan:zoom alu
Ručke volana: velo kraton
Cev sedišta:zoom alu
Sedište:velo vl-3061 D2
Obručevi:beretta v 24 dupli zid
Prednja nabla: alu sa ekscentrom
Zadnja nabla:shimano fh-rm30
Ručice kočnica:shimano
Kočnica zadnja:promax alu v kočnice
Kočnica prednja:shimano alu v kočnice
Prednji menjač: shimano fd-c051
Zadnji menjač:shimano alivio rd-m410
Ručice menjača:shimano alivio st-m405
Zupčanik:shimano cs-hg30-8
Lanac:kmc z-72
Šolje sr.pogona: shimano bb-un 26
Osovina srednje glave: shimano bb-un 26
Pogon: shimano altus fc-m191
Pedale:čelik/pvc sa venčićem
Nogica:-
18.07.2008. u 18:31 

Fliz

77.46.213.*

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja18.07.2008. u 18:47
Pa ono, šta da ti kažem, polako koči i pazi jajca :)
Fliz
18.07.2008. u 18:47 

toreador

*.beobug.com.

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja18.07.2008. u 22:25
shticna,tako se zove ta sipka koja nosi sediste i ne verujem da ce ona resiti problem jer nju moras da izvuces i postavis na visinu koja ti odgovara (imas tabele tj sajt za izracunavanje ali i prosto kad sednes noge ispruzene),kraca lula bi mozda pomogla ali ne znam da li je moguce i da li ima.Za polar je XL prosle godine bilo 22" a kako ti kazes ove godine je 23".Ja, opet ponavljam,visok sam 178 a polarar viper vozim od 20"-to je prosle godine bilo L,ne bole me ledja, samo malo dupe, ako vozim vise od 2 sata full.Vozio sam prijateljev viper od pretprosle godine i on je L ali 21" i on mi odlicno lezi.Iskreno malo ti je veci ali ne bi trebalo da ti pravi probleme on the road,ides kao ladja ,povozan je... Ne znam da li je bese moguce i pomeranje sedista malo napred
18.07.2008. u 22:25 

moodsfilter
novi sad

Član broj: 188447
*.neobee.net.

icon Re: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja23.07.2008. u 06:47
Ljudi treba mi savet za capriolo varanus, tj da li opravdava cenu od 200€.
Inace sam visok oko 182, pa može i neki savet oko izbora rama, s obzirom
da mi na izgled deluje maleno (dečije).

detaljnije: http://www.capriolo.co.yu/2008...ategory=sport&bike=varanus
23.07.2008. u 06:47 

elitemadzone.org :: TechZone :: brdski bicikl - pitanja, saveti, misljenja

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 21986 | Odgovora: 132 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.