Citat:
toreador:...Sminka je
sminka(onda je stvarno vazno sta ti pise na ramu i menjacu i viljusci)a
voznja je voznja,onda treba da budes spreman da kesiras za delove koji se
neminovno trose.
Dobro, što se takvog održavanja tiče tu stvarno ne mogu ništa da kažem jer stvarno nisam stručnjak i ne znam kako/koliko se delovi habaju i kako to prepoznati u ranoj fazi. Svoj prvi mtb sam kupio davno davno u NS na najlonu, koštao je oko 400 maraka, klasičan hardtail koji me je dobro služio ali je to bio izbor tipa e ovaj mi se sviđa i taj oću, onda sam prateći scenu rekao čim se kod nas pojavi ful.susp. za one pare koje ja imam uzimam ga i izašlo me oko 250€ s tim što sam odma promenio brejkove i šiftere komplet sa ručicama jer su bile shit i već tada sam rekao sledeći će imati diskove.
Najveća prednost u brand bajkovima je njihov kvalitet, to sam shvatio tek posle određenog vremena vožnje ovog drugog mtba i to naravno ima svoju cenu a same nalepnice ja najčešće odma poskidam.
Citat:
pri3rak:E pa pai svakak da imas vrlo lep ukus za bicikle i to apsolutno ne sporim, nemam zamerke ni na sta od onoga, OK nisam ulazio u detaljcice, a nisam ni profesionalni vozac ni mehanicar.
Nego sledece sam pokusavao da kazem.Prvo pominjao sam sid konkretno rock shox sid viljusku, to je takmicarska vila i pod ciscenjem nisam mislio na ciscenje spolja nego na skidanje rastavljanje vile pregledanje delova izmenu ulja i ciscenje iznutra koje pri tome ide, ako stalno vozis sto preptostavljam jer te ovo kao i mene vrlo interesuje to sa njom treba da radis inace prilicno brzo propadne, a za to ti pored znanja treba i alat koji jel treba navbaviti pa onda treba iscitati manuele i probati, naravno da ne pominjem kupovinu ulja i itd.
Pa nisam ni ja profesionalac ili mehaničar, sve što znam naučio sam slušajući lika koji je u subotici držao radnju sa bajkovima, imao je i dobrih varijanti, on mi je podešavao ovaj drugi bajs ili preko interneta, čudo jedno šta se na jutjubu može naći (evo baš nedavno sam video strava sistem za čišćenje lanca, prekopirao šemu i oću sad to da napravim.) A znači sid su vile, eto nešto sam naučio :) Da, takvo održavanje može da bude zamorno.
Što se tiče hidraulike, znam da je njoj potrebno održavanje, video sam da svaki proizvođač ima i svoje ulje, u globalu koristi se mineralno ulje jer ono ima najmanju stopu sabijanja tj. neće doći do sabijanja ulja kada se stisne kočnica nego se to odma prenosi na klješta.
Pošto si nabrojao neke komponente za bajk pala mi je ideja da bi mogli da pokrenem nove odvojene teme tipa "Kako sastaviti bajk do 400€" ili "Kako sastaviti bajk za rekrativnu vožnju" i tako recimo za 400-600€.... za takmičenja... hardtail za grad do posla isl. i tu bi ljudi predlagali delove koje smatraju kvalitetnim i pogodnim za ostvarenje dotičnog bajka i na kraju bi dobili pametno rešenje jer svi mi ovde zajedno definitivno više znamo nego ja sam :)))))) a to bi ujedno bio razlog zašto neću zapravo nesmem da se upuštam u tako nešto.
Ovaj canon sa "polovnim" vilama :))) je baš perverzija.
Velika prednos u BG ili NS je što ima dosta ljudi koji se time bave i s kojima možeš popričati a najvažnije od svega probati bajk, čak može i na ulici da se zaustavi neko ko ima zanimljiv bajk i uz objašnjenje naravno, proba njegov čisto radi sticanja osećaja dok tu gde ja živim može da se kupi samo bajk iz mađarske hiperproizvodnje, mađarske gume, kineske glave i kasete, barometar nema šanse da nađete a da ne govorim o pogonu ili vilama, da sam pitao negde za ram sigurno bi mi rekli "šta će ti to, njega nemožeš da voziš bez guma." .. za sve bi morao da dolazim u bg/ns i sve da uzimam na slepo bez probe da li to meni odgovoara.
Sve u svemu, ja polako skupljam pare pa sad šta bude, nešto će se već kupiti.
Evo, našo sam i
VIDEO sa strava spravicom za čišćenje lanca, ima da je napravim od pleksiglasa :)))) (3 minut 20-ta sekunda)
[Ovu poruku je menjao Fliz dana 24.06.2008. u 23:28 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Fliz dana 24.06.2008. u 23:29 GMT+1]
Fliz