Citat:
troublechick:
Veliki pozdrav :) Imam kod svekra i svekrve veliki ukopan bazen (8x4 metra i 180 cm visine) Mislim da staje oko 30 kubika vode u njega. E sad ja citam ovaj forum i citam i nikako da nadjem stranicu gde je u detalje opisano kako se odrzava bazen. Uglavnom svekar cacka oko njega i cim krenu vrucine voda zazeleni i takva je do kraja sezone, ma sta on sipao u njega. Bazen ima veliki pescani filter i pesak jos nikad nije menjan, rekli su da ga treba menjati svakih 10 godina. Ovaj bazen ima 8 godina i eto svekar je rekao da ce gledati da promeni pesak (nemam pojma samo kako ce to uraditi), da vidi da li ce to poboljsati nesto. Uglavnom odrzava on i ph i hlor u optimalnim granicama, jedino nema ko da usisava bazen svakodnevno (usisavamo ga 2-3 puta nedeljno) i voda zelena pa zelena. Dok je hladnija (do 25 stepeni) nikakav problem, ali sad kad su vrucine bude i do 30 stepeni i tada nastupa problem.
Jel bi me neko strucan uputio na stranicu gde je u detalje opisano odrzavanje?
Kako se cisti bazen kad je voda vec jako zelena?
I posto vidim da je sokiranje hlorom cest postupak (sigurno znam sa svekar sokiranje radi samo dva tri puta u celoj sezoni), pitanje je koliko se dugo ne sme kupati u vodi posle tretmana? Znam da treba meriti hlor, ali iz vaseg iskustva da li hlor ispari brzo ili ne? Mi se kupamo u onako gadnom zelenom bazenu svakodnevno i ne znam sta bi nateralo decu da preskoce koji dan :D
Hvala unapred :)

Evo ja cu biti slobodan da prekopiram post od Bele Rade.
"Hajde da ponovim celu pricu od pocetka....
Alge se ne stvaraju iz cista mira. Kad god se pojave alge, znaci da je napravljen neki propust.
Treba shvatiti neka osnovna pravila odrzavanja vode i ona su vrlo jednostavna:
1. KONTROLA VODE BAR JEDNOM NEDELJNO.
- pH 7,2 do 7,6
- slobodni hlor 1ppm za temperaturu vode do 30C, a 2ppm za preko 30C
2. CIRKULACIJA, CIRKULACIJA, CIRKULACIJA, CIRKULACIJA, CIRKULACIJA
Kod koriscenja sporootapajucih tableta pogotovo je neophodno raditi shok hlor, jer se cijanuricna kiselina koja sluzi kao usporivac akumulira u vodi i sve vise smanjuje dejstvo hlora iz tableta.
Kod vas koji koristite hlor vazno je da postujeta ona dva pravila koja sam navela.
Kad dodje do BILO KAKVIH problema sa vodom, uvek uradite:
1. SHOK HLOR NA 10ppm. To uradite uvece i pustite celu noc da radi pumpa.
2. sutradan izmerite nivo slobodnog hlora i ako je pao na 3ppm izmerite pH.
3. Doterajte pH ako je potrebno.
4. sipajte algicid. Pustite da voda cirkulise 3-4 sata.
5. sipajte flokulant. Pustite da voda cirkulise neprekidno do sutra ujutru.
6. iskljucite pumpu i pustite da se voda istalozi.
7. usisajte talog. Sto cesce perite filter.
Evo i kako da dozirate. Mere su priblizne za 1000 litara vode temperature 29C:
1. NIVO SLOBODNOG HLORA PODIZE ZA 1 a pH spusta za 0,04:
2g. dihlora ili 24ml varikine (4%) ili 1g trihlora
2. pH PODIZE ZA 1:
900 gr. sode bikarbone
3. pH SPUSTA ZA 1:
65ml sone kiseline (12,5%) ili 45g kiseline u prahu (to je pH-)
Znaci, ako nam je bazen 5m3 i hocemo da varikinom uradimo shok hlor na 10ppm, stavicemo: 24ml x10 x 5=1200ml. Pri tome ce pH pasti za 0,4"