Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kuće od slame i drugih prirodnih materijal

elitemadzone.org :: TechZone :: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 253749 | Odgovora: 353 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
79.101.79.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal06.06.2008. u 02:15 - pre 148 meseci

Šta su koristili Japanci za izgradnju privremenih objekata u zemljotresu razrušenom Kobeu?

Odgovor: Kartonske cevi koje se koriste u tekstilnoj industriji tačnije u proizvodnji itisona.
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
79.101.79.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal07.06.2008. u 04:31 - pre 148 meseci
Na Netu sam pronašao i pionire eko graditeljstva u Srbiji

Sa:http://www.anastasija.org.yu/ekoetnonaselja.htm

Poluukopana bioklimatska kuća od prirodnih materijala


Ovakve kuće grade se na padini okrenutoj ka jugu, usecanjem u padinu i delimičnim ukopavanjem. Svi, ili gotovo svi otvori na kući nalaze se na njenoj fasadnoj (južnoj) strani. Bočne i zadnja strana izvode sa solidnom hidro izolacijom i ukopavaju u zasečeni teren padine. Između ukopanih zidova i zasečene zemlje je sloj šljunka od 0,5 m širine.

Kuće ovog tipa smo gradili bez armirano-betonskih stubova i gvozdene armature, od krupno lomljenog i pritesanog kamena. Masivni kameni zidovi širine 50 - 60 cm služe kao akumulatori toplote.

Drveće, loza i puzavice, zasađeni ispred kuće, čine zaklon leti od prekomernog sunčevog zračenja. Dodatne ravne reflektujuće površine omogućavaju zimi bolji upad sunčevih zraka:
Mokri čvor se nalazi na severnoj strani kuće. Spavaće sobe su okrenute ka istoku, kuhinja ka zapadu, a dnevni boravak ka jugu. Ovakva orijentacija prostorija označava njihovu povezanost sa različitim dejstvom Sunca.

Prednosti ovakve gradnje kuća su sledeće:
svojom orijentacijom prema stranama svata i ukopavanjem u teren,
kuća je zaštićena od hladnoće i vetra;
leti se ovakva kuća lakše rashlađuje;
zimi se kuća lakše zagreva, čime se smanjuju izdaci za grejanje.Tradicionalni tip kuće za brdsko - planinsko područje

Drugi tip ekoloških kuća građen u našem naselju je tradicionalna kuća sa krovom na četiri vode, građena od prirodnih materijala i bez armature.
Podrum se zida od lomljenog kamena, a zidovi kuće od drveta i kamena.
Krovna konstrukcija je drvena, a tavanica od greda i dasaka, sa izolacijom od trske.
Krov se pokriva ćeramidom, biber - crepom ili običnim crepom.

I još jedan dobar link: http://www.well.org.yu/Ekoloska%20kuca.htm

[Ovu poruku je menjao dishi68 dana 07.06.2008. u 06:12 GMT+1]
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
79.101.79.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal07.06.2008. u 04:34 - pre 148 meseci
Moguće rešenje lemicevih prblema

Sa: http://www.teodora.org.yu/inde...catid=59&id=8&itemid=0

"Osnovna ideja mi je u startu bila da sve što radim mora da bude na bazi novih materijala i tehnologija koje su u svetu jako napredovale i standardi u tim oblastima bili jako kvalitetni i zahtevni. Kako je u vreme mog samostalnog početka kod nas u zemlji bila zastupljena uglavnom klasična i stara tehnologija, a o enterijerima se razmišljalo samo do nivoa omalterisanih i okrečenih zidova, morala sam prvo da sakupim neke informacije o tome kako se to radi negde u svetu. Nije to bio ni malo lak posao, jer su bile prisutne i sankcije. Međutim uspela sam da nabavim literaturu, prospekte, usledile su posete sajmovima i ostvarile se poslovne veze sa svetskim proizvođačima građevinskih materijala. Postali smo distributeri i promoteri tih materijala. Bili smo u neku ruku pioniri, međutim sav trud nije bio uzaludan, jer naši poslovni partneri pružali i veoma kvalitetnu edukaciju iz navedenih oblasti. Veliko je zadovoljstvo što sam za sve ove godine bavljenja ovim poslom upoznala i mnogo vrednih i pametnih ljudi. Moram da istaknem da sam uvek imala oslonac i otvorena vrata za sve konsultacije na Građevinskom fakultetu u Nišu, naročito na institute za građevinske materijale. Moj cilj je da u narednom periodu osvojimo proizvodnju elemenata za montažu “EKO KUĆE” koja bi po karakteristikama i standardima bila svetska a po izgledu naša – tip Moravske kuće. Još jedan projekat koji razrađujemo i koji će biti autorski je “Vrati svaki kvadratni santimetar zelenila uzet zemlji izgradnjom zgrada”, je izgradnja krovnih bašta na zgradama. U vreme kada sam počinjala problema je bilo mnogo i oni su postojali, naročito finansijski, jer nije bilo kreditnih linija kao sada. Za ovaj novi projekat namera nam je da se obratimo Fondu za razvoj, pa videćemo, jer je to proizvodnja koja zahteva više sredstava."
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
79.101.79.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal07.06.2008. u 05:36 - pre 148 meseci
Sa: http://www.buildmagazin.com/in...stovi&ime=bm01transmat.htm
PAPIRNE CEVI – NOVI GRAĐEVINSKI MATERIJALPapirne cevi, prvi put su korišćene na izlož-bi Alvara Alta 1970. godine, kada je uočen i njihov potencijal kao građevinskog materijala. Novi materijal, prvi put je primenjen za izradu privremenih kuća za zemljotresom pogođenu regiju Hanshin Awaji u zapadnom Japanu 1995. godine. Jedan od najvećih pobornika je arhitekta Shigeru Ban, koji je radio prefabrikovane kućice za regiju Kobe. Ovde je izgradio Takatori crkvu od papira, koja je konstruisana za samo 5 nedelja.
 
Odgovor na temu

lemic

Član broj: 80306
Poruke: 224
89.110.198.*+2 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal08.06.2008. u 15:54 - pre 148 meseci
Ja sam malo bio požurio sa terminom za izgradnju.Mislio sam da dovoljno znam, ali sad kada treba praktično nešto realizovati, vidim da ima niz problema.Jedan je kako naći čist cement za izradu temelja, drugi, koji ću sutra znati je mogućnost nabavke pvc armature umesto gvozdene, sledeći, kako da napravim ventilirajuću podnu ploču i tako obezbedim odvođenje eventalnog radona. Radon potiče od podzemnih voda i uranijuma iz zemlje i prodire u kuću kroz sve moguće pukotine ukljućujući i zazor oko dovodne i odvodne cevi, zato je potrebno izvršiti merenje na radon. Mislim da su zemunice iz tog razloga izložene toj opasnosti dodatno.

Potaknut slamom, razmišljam i o ispuni njopm.Na žalost, sve se kod nas svodi na velike muke od razumevanja okoline pa do potrebne stručne pomoći. Razmišljam da napravim samo drvenu konstrukciju pa da u nju ubacujem ispunu od slame, da li čistu ili mineralizovanu ili pak sa umešanom glinom, ne znam. Veoma sam brzo napustio ideju slame i opredelio se za trsku, tako da bi sad morao malo da netujem.
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 15245+2737 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal08.06.2008. u 15:59 - pre 148 meseci
@lemic

Nemoj da si nas zaboravio i da ne postavis slike te tvoje kuce, mene bas zanima kakvo ces to cudo da napravis...

hint: plasticna armatura?
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
79.101.79.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal08.06.2008. u 19:01 - pre 148 meseci
Citat:
lemic: Ja sam malo bio požurio sa terminom za izgradnju.Mislio sam da dovoljno znam, ali sad kada treba praktično nešto realizovati, vidim da ima niz problema.Jedan je kako naći čist cement za izradu temelja, drugi, koji ću sutra znati je mogućnost nabavke pvc armature umesto gvozdene, sledeći, kako da napravim ventilirajuću podnu ploču i tako obezbedim odvođenje eventalnog radona. Radon potiče od podzemnih voda i uranijuma iz zemlje i prodire u kuću kroz sve moguće pukotine ukljućujući i zazor oko dovodne i odvodne cevi, zato je potrebno izvršiti merenje na radon. Mislim da su zemunice iz tog razloga izložene toj opasnosti dodatno.

Potaknut slamom, razmišljam i o ispuni njopm.Na žalost, sve se kod nas svodi na velike muke od razumevanja okoline pa do potrebne stručne pomoći. Razmišljam da napravim samo drvenu konstrukciju pa da u nju ubacujem ispunu od slame, da li čistu ili mineralizovanu ili pak sa umešanom glinom, ne znam. Veoma sam brzo napustio ideju slame i opredelio se za trsku, tako da bi sad morao malo da netujem.


Rešenje za tebe je zeolit. Mineral valjda, Pronađi na netu. Mada mislim da malo preteruješ, ali svako ima pravo da napravi kuću po sopstvenom nahođenju. Koliko ja znam u Niškoj Banji se leči radonom, nisam siguran. Pretpostavljam da praviš kuću u urbanizovanom delu grada, gde je nemoguće napraviti kuću po permakulturnom principu (sve od razgradivog materijala i skoro bez nikakve obrade). Kod nas bi to mogli samo negde daleko u planini kao kolibu i ništa više. Pogledajte ovaj link, ilustrovani prevod je na hrvatskom http://www.simondale.net/house/croatian.pdfPapirne cevi za transport itisona liče na trsku, samo što im je rok trajanja 10-15 godina. Barem sam to nekada čuo. Čak i sa trskom nećeš naći razumevanje okoline. Moj favorit su kuće od balirane slame, mogu izgledati kao i sve normalne kuće, a uz to imaju više pozitivnih nego negativnih strana.
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
79.101.79.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal08.06.2008. u 20:13 - pre 148 meseci
Kuće od kartonskih cevi
http://www.dezeen.com/2008/04/02/paper-tea-house-by-shigeru-ban/


http://www.nyc-architecture.com/ARCH/ARCH-Shigero.htm


Kuće "izgrađene" u Kobeu


 
Odgovor na temu

lemic

Član broj: 80306
Poruke: 224
89.110.198.*+2 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal09.06.2008. u 05:46 - pre 148 meseci
Plastična armatura postoji, rade je Japanci i ima je u okruženju, danas bi trebao da dobijem kontakt.

Znam za zeolit međutim on ima totalno neutrališuće dejstvo i moja radiosteziskinja nije da se živi stalno pod tim uticajem.Barit skida jedan zrak Hartmana i Kerija i tako praktično neutrališe čvorišta.

Pa postoji i atomska banja, ali to ne znači da je zdravo biti stalno izložen radonu koji je jedan od glavnih uzroka kancer oboljenja.Napolju je obavezno ispitivanje terena pre gradnje na prisustvo radona.Beograd je poznat po mnogim podzemnim vodama.Građevinsko pravilo je da se radi inače drenaža oko kuće ali mi i to preskačemo kao i mnogo što šta.

U cementu ima oko 35% zgure koja je radioaktivna.Dodaje se i leteći pepeo, možda olovo kao ranije i verovatno se ubacuje razno razni industrijski odpad.Izbegavanje svega ovog ne vidim zašto bi bilo preterivanje osim one otrcane fraze, svi žive tako pa šta ti hoćeš.Naš stav je, ono što se ne vidi ne postoji i sve što ima na tezgi, dobro je.

Pravim objekat na Banjici u urbanom delu i kuća će izgledati kao ostale okolo, čak i da ima drvenu fasadu kakve postoje i u samom centru grada, a možda vremenom dobije od cigle.Postoji uobičajeni navodni normativ gradske odnosno urbane kuće koji mora da bude od gvožđa, stakla i sive boje.Ko je to propisao i da li to ima snagu zakona.Uopšte se ne slažem sa takvom postavkom.Moje komšije imaju tipičnu nemačku kuću, pa da li to znači da treba i ja tako nešto da pravim samo zato što su oni krenuli tim stilom pre mene.Uobičajeno je kod nas sada, blok i stiropor i sva van toga je kršenje nekih pravila.Kamo sreće da se držimo nekih drugih normi.Naravno, neću ni ja ići baš kontra okruženju.
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
194.106.187.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal09.06.2008. u 07:17 - pre 148 meseci
Citat:
lemic: Plastična armatura postoji, rade je Japanci i ima je u okruženju, danas bi trebao da dobijem kontakt.

Znam za zeolit međutim on ima totalno neutrališuće dejstvo i moja radiosteziskinja nije da se živi stalno pod tim uticajem.Barit skida jedan zrak Hartmana i Kerija i tako praktično neutrališe čvorišta.

Pa postoji i atomska banja, ali to ne znači da je zdravo biti stalno izložen radonu koji je jedan od glavnih uzroka kancer oboljenja.Napolju je obavezno ispitivanje terena pre gradnje na prisustvo radona.Beograd je poznat po mnogim podzemnim vodama.Građevinsko pravilo je da se radi inače drenaža oko kuće ali mi i to preskačemo kao i mnogo što šta.

U cementu ima oko 35% zgure koja je radioaktivna.Dodaje se i leteći pepeo, možda olovo kao ranije i verovatno se ubacuje razno razni industrijski odpad.Izbegavanje svega ovog ne vidim zašto bi bilo preterivanje osim one otrcane fraze, svi žive tako pa šta ti hoćeš.Naš stav je, ono što se ne vidi ne postoji i sve što ima na tezgi, dobro je.

Pravim objekat na Banjici u urbanom delu i kuća će izgledati kao ostale okolo, čak i da ima drvenu fasadu kakve postoje i u samom centru grada, a možda vremenom dobije od cigle.Postoji uobičajeni navodni normativ gradske odnosno urbane kuće koji mora da bude od gvožđa, stakla i sive boje.Ko je to propisao i da li to ima snagu zakona.Uopšte se ne slažem sa takvom postavkom.Moje komšije imaju tipičnu nemačku kuću, pa da li to znači da treba i ja tako nešto da pravim samo zato što su oni krenuli tim stilom pre mene.Uobičajeno je kod nas sada, blok i stiropor i sva van toga je kršenje nekih pravila.Kamo sreće da se držimo nekih drugih normi.Naravno, neću ni ja ići baš kontra okruženju.


Cilj moje navodne provokacije je da saznam nešto novo, što sam i uspeo. Plastična armatura ti treba za temelj, tako sam razumeo zbog Faradejevog kaveza. Šta je barit? Podržavam te u naporima da napraviš eko kuću. Nego da li si kontaktirao onu ženu preduzetnika iz Niša, koja treba da počne sa proizvodnjom "eko montažnih kuća". Za stiropor znam da je štetan i da ima rok trajanja, verovatno kraći od trajanja same kuće. Moj drug se naložio da napravi vikendicu sa zemljom ispunjenim džakovima (Earthbag http://www.greenhomebuilding.com/earthbag.htm) malo ekstremno za naše uslove, ali koliko para toliko i muzike. Samo mi tu nije jasno od kavog materijala su džakovi i kako posle malterišu takve građevine.
Setio sam se još nečega, na nekom kanalu sam gledao da ljudi koji boluju od astme prave montažne kuće sa izolacijom od vune koja je kod nas skoro pa besplatna.
Šta se koristi kao vezivo prilikom proizvodnje kartona?
 
Odgovor na temu

lemic

Član broj: 80306
Poruke: 224
*.ptt.yu.+2 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal09.06.2008. u 22:53 - pre 148 meseci
Malteracija ide običnom glinom kojoj se dodaje pesak, sitno iseckana vlaknaslame, konjska dlaka, kreč.Dzakovi su od čiste jute.

Lepak za karton je skrobni, pravi se od krompira, lepak za tapete konkretno.

http://designcoalition.org/index.htm Mislim da ovde ima dosta zanimljivih ideja i puno praktičnih rešenja.Trebalo bi tu da se vidi sistem drvenog kostura, ispuna i malterisanje blatom...Naravno, ima i niz arihtektonskih rešenja za razne sredine.
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
77.46.251.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal09.06.2008. u 23:27 - pre 148 meseci
Citat:
lemic: Malteracija ide običnom glinom kojoj se dodaje pesak, sitno iseckana vlaknaslame, konjska dlaka, kreč.Dzakovi su od čiste jute.

Lepak za karton je skrobni, pravi se od krompira, lepak za tapete konkretno.

http://designcoalition.org/index.htm Mislim da ovde ima dosta zanimljivih ideja i puno praktičnih rešenja.Trebalo bi tu da se vidi sistem drvenog kostura, ispuna i malterisanje blatom...Naravno, ima i niz arihtektonskih rešenja za razne sredine.


Još kada bi se našao neki dobrovoljac da prevede neki od ovih tekstova. Ima li još negde prevoda ili tekstova o alternativnim načinima građenja?
 
Odgovor na temu

lemic

Član broj: 80306
Poruke: 224
*.ptt.yu.+2 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal10.06.2008. u 05:52 - pre 148 meseci
Ma ima ih dosta.Ja sam nekoliko godina listao net i to kada nije bilo toliko komercijalnih sajtova u prvom planu, ali mi je pao računar. Kad kupim novu mašinu uskoro, možda povratim nešto. Sve manje na netu se može naći štivo koje dolazi od raznih i vladinih organizacija, samostalnih udruženja i privatnih autora. Page rank gura samo ono što je za prodaju i pretraživači su postali reklamni pano.

Ja sam svoje iskustvo pokušao da racionalizujem i prilagodim našim uslovima, naravno i svojim, da uključim eko faktor na prvom mestu i da objekat dovedem u sklad sa malograđanskim poimanjem urbanosti. Inače, sloboda izbora i kreacija je neviđena.Mislim da je najbolji projekat Enertia ili tako nekako, gde nema ni hlađenja ni grejanja kuće a nije zemunica.U principu se svodi na izbor čistih prirodnih materijala, šak se ide toliko daleko da se drvo ne tretira ničim racimo, sve je jestivo sigurno.Ja sam slamu odbacio ali sam se nagledao unikatnih rešenja da mi mozak stane.Naravno, varijacije sa ćerpićima ne zaostaju, ali se sve to u dodiru sa našom okolinom, ukljućujući i suprugu, doživi kao egocentrično ludilo, ma daj časkom na blok da ozidaš, ko sav "normalan" svet.
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
194.106.187.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal10.06.2008. u 07:39 - pre 148 meseci
Citat:
lemic: Ma ima ih dosta.Ja sam nekoliko godina listao net i to kada nije bilo toliko komercijalnih sajtova u prvom planu, ali mi je pao računar. Kad kupim novu mašinu uskoro, možda povratim nešto. Sve manje na netu se može naći štivo koje dolazi od raznih i vladinih organizacija, samostalnih udruženja i privatnih autora. Page rank gura samo ono što je za prodaju i pretraživači su postali reklamni pano.

Ja sam svoje iskustvo pokušao da racionalizujem i prilagodim našim uslovima, naravno i svojim, da uključim eko faktor na prvom mestu i da objekat dovedem u sklad sa malograđanskim poimanjem urbanosti. Inače, sloboda izbora i kreacija je neviđena.Mislim da je najbolji projekat Enertia ili tako nekako, gde nema ni hlađenja ni grejanja kuće a nije zemunica.U principu se svodi na izbor čistih prirodnih materijala, šak se ide toliko daleko da se drvo ne tretira ničim racimo, sve je jestivo sigurno.Ja sam slamu odbacio ali sam se nagledao unikatnih rešenja da mi mozak stane.Naravno, varijacije sa ćerpićima ne zaostaju, ali se sve to u dodiru sa našom okolinom, ukljućujući i suprugu, doživi kao egocentrično ludilo, ma daj časkom na blok da ozidaš, ko sav "normalan" svet.


Nađoh Enteria http://www.enertia.com/
Dobar fazon. dupli zidovi, kao termos boca zimi. Bio sam u jednoj takvoj građevini po izuzetnoj vrućini mislim da je bilo oko 37-38 "C, a u kući da se smrzneš. Ne izgleda šašavao, a deluje.

Lemic sigurno imaš dosta iskustva sa alternativnim načinima građenja, šteta što nisi iz građevinske struke i što se neko iz struke ne zainteresuje za temu. Možda bi se osnivanjem neke nevladine organizacije, koja bi na ovaj način pomogla, da beskućnici dođu do krova, rešilo pitanje tkz. kartonskih naselja i uopšte svih neuslovnih stambenih objekata i to bez velikih novčanih sredstava, a sami budući vlasnici bi morali da se uključe u izgradnju svojih kuća. Dobra ideja. Šta mislite o tome? Bolje je tako nego da poreski obveznici budu opterećeni izgradnjom "normalnih" kuća, što bi sigurno izazvalo revolt većih razmera. Kada mogu bogati Ameri da žive u takvim kućama što ne bi mogli i naši beskućnici ili Romi?
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
77.46.251.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal11.06.2008. u 20:28 - pre 147 meseci
Kako je svet mali. Moj komšija je radio sa presovanim tablama trske na jednoj vikendici u mojoj okolini. Inače vlasnik je direktor nekog instituta za zaštitu životne okoline u Nišu. Metalna žica je korišćena samo na spojevima tabli, a malterisano je krečnim malterom koji ima neki naziva, ali ja nisam zapamtio kako se zove. I pod je urađen na nesvakidašnji način, ali moj komšija nije prisustvova tim radovima, tako da ne znam detalje.
 
Odgovor na temu

lemic

Član broj: 80306
Poruke: 224
213.137.123.*+2 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal12.06.2008. u 18:13 - pre 147 meseci
Krečni malter, od gašenog kreča i peska, čok malter.Nekad se tako malterisalo sve i spolja i unutra. Sve stare kuće sa karat tavanom,tj plafoni su bili oplaćeni trskom na koju se nabacivao taj malter.Ondašnje građevine su imale pozamašno zaobljene ivice na plafonu a i često su sva 4 ćoška bila takođe kružna. Lakše ih je izraditi, teže oštetiti i što je najbitnije, akustički daju lepšu atmosferu, a danas sve oštro ko na žilet.

Nisam građevinac ali sam nekad hteo da se bavim arhitekturom i gradnjom. Biva me po malo, a i imam iskustva sa svojim plovnim splavom a i umem da pitam ono što ne znam. Na žalost, mi smo daleko od masovnije MK gradnje, o alternativnim načinima da ne govorim, a ekologija je daleko mnogo svetlosnih godina. Najbitnije je da bude nešto moderno, da ne odstupa od komšijskih izgleda ali da može samo da bude malo višlje,šire, duže i drečavije od njihovih kuća. Eto to je naše razmišljanje.

Eko gradnja nije baš jeftina.Ono što ovi Ivanjičani zovu svoje otrove prirodnim i eko materijalima je obična uvrežena zabluda.Alternativna gradnja je kod nas relativni jeftina za razliku napolju gde to košta papreno.Tamo je to pomalo in što bi rekli a ovde je to za ludaru. Ne, nema razumevanja tako da od te ideje nema ništa.Naravno da je moguće naćii veoma prihvatljivo jeftino rešenje za sve beskućnike i to bez monumentalnih stambenih getoa i to opet i zdravije od klasične gradnje. Imao sam raspravu davno sa nekom izvedbom krova gde se rogovi obrade i stavi preko brodski pod pa onda izolacije i crep, tako da je to odmah vidljivo i finiširano i nema duplog posla, mislim na dasku pa ispod izolaciju pa neku završnu oplatu kako se uobičajeno radi.Kažu dunđeri ne može a ja katalog a oni, pa to su Nemci.Isti stav je i prema američkom poimanju kuće.Ne, mi imamo ubogaljen sistem vrednosti inače.Zanosio sam se idejom da napravim eko kuću po sistemu uradi sam, ali nisam našao sagovornika.Možda, ako veliki brat to malo propagandiše pa ljudi vide da se može lako graditi.Naravno, ne od siporeksa i ne sa zaštitnim maskama.

Enertia je savršena građevina i viđao sam konkretno izrađene kuće po tim principima.Razmišljanje je dalekosežno sa pripremom za energetsku krizu koja će doći mnogo brže nego što mi mislimo. Filozofija je da se koristi ono što je tu u okolini.Iskopa se temelj,podrum, doveze se slama, umeša tu na licu mesta i udri objekat sa što debljim zidovima.

Trenutno sam u poslu sa pravim drvenim parketom, ne mogu da verujem koliko ljudi me zove za laminat iako je reklama bukov parket.Nama je to isto.
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
77.46.251.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal13.06.2008. u 01:10 - pre 147 meseci
Da, to je čok malter. Karakteristično za Enertiju je da koriste laminirano drvo za izradu zidova.

• Glue Lam Technology. Laminated timbers are put to their most innovative use. The energy source and the structure are “Sustainable” and “Green” - the latest positive trend in home-building. http://www.enertia.com/Science/Advantages/tabid/74/Default.aspx

http://youtube.com/watch?v=tR0BhPhEqMA
http://youtube.com/watch?v=p4i01gZweh4&feature=user

[Ovu poruku je menjao dishi68 dana 13.06.2008. u 02:45 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Bastard

Član broj: 33164
Poruke: 293
93.86.37.*

Jabber: Bastard@elitesecurity.org


Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal16.06.2008. u 00:13 - pre 147 meseci
Niko više nepravi građevine od žive cigle i slame jer za 1000€ imaš 10000 pečenih cigli.
U inostransvu sam video blokove od presovanih iveraka drveta i mnogo su tvrdi.
Mada ti neki blokovi nevole vodu pa mislim da ih ne malterišu.Ja sam vido unutrašnji zid da je napravljen od tog materijala.Takođe umesto ter papira i sličnih materijala koji idu između poda i zida postoji naprimer traka od iseckanih automobilskih guma.
Ovo su naprimer više reciklirani materijali.[Ovu poruku je menjao Bastard dana 16.06.2008. u 01:45 GMT+1]
 
Odgovor na temu

dishi68

Član broj: 101108
Poruke: 290
77.46.251.*+9 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal30.06.2008. u 08:17 - pre 147 meseci
Citat:
Bastard: Niko više nepravi građevine od žive cigle i slame jer za 1000€ imaš 10000 pečenih cigli.
U inostransvu sam video blokove od presovanih iveraka drveta i mnogo su tvrdi.
Mada ti neki blokovi nevole vodu pa mislim da ih ne malterišu.Ja sam vido unutrašnji zid da je napravljen od tog materijala.Takođe umesto ter papira i sličnih materijala koji idu između poda i zida postoji naprimer traka od iseckanih automobilskih guma.
Ovo su naprimer više reciklirani materijali.[Ovu poruku je menjao Bastard dana 16.06.2008. u 01:45 GMT+1]


A šta rade ovi likovi koji prave kuće od balirane slame?
 
Odgovor na temu

akiko1
Damir Jusic
Tuzla

Član broj: 90256
Poruke: 183
217.199.131.*+3 Profil

icon Re: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal15.07.2008. u 14:37 - pre 146 meseci
Sta rade ljudi kada mishevi pocnu da kopaju? U slami ima svega i svacega i koliki je zivotni vijek ovakvih kucica, a posebno kod nas gdje imamo i zimu i sve?
Zena MOZE biti i sa sela, ali auto MORA biti iz Njemacke!
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: Kuće od slame i drugih prirodnih materijal

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 253749 | Odgovora: 353 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.