Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...

elitemadzone.org :: TechZone :: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 195360 | Odgovora: 349 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...22.06.2009. u 03:31 - pre 129 meseci
@drbogi,

kolika je osnova Vaše vikendice? I da li je tačno usmerena ka jugu?
 
Odgovor na temu

drbogi

Član broj: 5045
Poruke: 601
93.86.220.*

ICQ: 454238854


+3 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...23.06.2009. u 03:28 - pre 129 meseci
Pa recimo 8x5 i uglavnom jeste okrenuta ka jugu, možda malo i ka zapadu, ali je to malo odstupanje. Tu, na jugu, se nalaze i ulazna dvokrilna vrata, kao balkonska, a unutra dvostruka staklena. Sa zadnje, severne strane otkopan je podrum suteren, pokriven ravnom betonskom pločom, koja dopire do 3/4 visine zida, a na tom zidu se nalazi i dimnjak. Sa severne i zapadne strane nema mogućnosti za nekakvu intervenciju, sa zapadne je ograda, na tom zidu nema prozora, a na podrumu se nalazi mali prozor, 60x 25 približno. Svetlost dolazi kroz dvostruka balkonska vrata na jugu i kroz dvokrilni prozor na istočnom zidu. Na spratu se nalazi soba i terasa, soba je uvučena u odnosu na donji nivo, nešto je manja. I tu su prozor i vrata na južnoj strani.
Kućica je koncipirana baš kao vikendica, sa puno boravka napolju, npr. stepenice su spoljašnje, terase su pokrivene lozom. Za duži boravak, i eventualni život tamo, potrebno je ipak uraditi nekakvo prilagođavanje, npr. zastakliti terasu ispred ulaza, ili ako ima smisla zašto da ne, produžiti staklenik i na istočnu stranu, te na taj način proširiti prostor, a zahvaljujući staklu ostati vizuelno u prirodi. Ako još može da se od toga načina proširenja obezbedi grejanje, u smislu uštede, to bi bio pun pogodak.
Eto, to su moja razmišlajnja, u tom pravcu idu.
Hvala na interesovanju za moj slučaj, nadam se da još nekome od posetilaca foruma može koristiti neka od informacija prikupljenih iz ovog našeg "čatovanja".
 
Odgovor na temu

Nikola M
Češka

Član broj: 11660
Poruke: 360
*.hemofarm.com.+25 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...23.06.2009. u 14:45 - pre 129 meseci
Ok, ne kažem, postoje tipske varijante, ali ipak mislim da mora da se uzmu svi konkretni uslovi terena koji su mnogobrojni i jako raznoliki, potom broj stanara, njihove navike, njihov "kapacitet" u pogledu buduće investicije, i uopšte šta se hoće. Sve u svemu nekoliko jednačina sa mnogo više promenljivih - ali sa veoma velikim brojem mogućih rešenja
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...23.06.2009. u 16:26 - pre 129 meseci
@drbogi,

Strpljenja malo...
Razmišljam....

Zašto komplikujete sebi život eventualnom dogradnjom staklenika u obliku ćiriličnog slova G? To je čisto bacanje para za nimalo jeftino duplo staklo, a efekta.... (?!) ne kažem da nema, nego kako ćete se zaštiti od vrućine i grada leti?

Postoji jeftinija varijanta da umesto duplog stakla
- da bude spolja staklo, a unutra PVC - UV otporna folija ili
- da bude polikarbonatno staklo (da li jeftinije ? ili skuplje ? - stvarno ne znam)

Prvo što treba da uradite je da vikendicu spolja dobro termoizolujete (što deblje to bolje) na severnoj, zapadnoj i istočnoj strani, a iznutra pod i potkrovlje. Moj je savet da uzmete KINGSPAN termoizolaciju (da li jeftinije ? ili skuplje ? - opet stvarno ne znam) jer u odnosu na obične termoizolatore 5 cm KINGSPANA štiti od gubitka toplote isto što i 10 cm obične termoizolacije. Treba posebno obratiti pažnju na toplotne mostove - tih na Vašoj vikendici ima mnogo.

Zar nije jednostavnije da u prizemlju izvedete staklenik ispod oslonca za lozu? Taman će Vas lišće od loze da štiti od direktnih letnjih Sunčevih zraka, a da iznad loze postavite protiv gradnu mrežu.

To je najmanje što možete da učinite.

A na spratu biste mogli da izvedete vertikalno staklenik od kraja dvovodnog krova pa do poda, a sa zapadne strane izvedete bočni zid od na pr. giter blokova takođe spolja termoizolovane, a sa istočne strane isto zid sa otvorom za vrata.

Takođe u prizemlju da izvedete bočne zidove staklenika od blokova sa takođe otvorom za vrata, s tim da treba duž istočnog zida prema severu ugradite još jedno predsoblje sa otvorom za ulazna vrata, radi sprečavanja gubitka toplote direktno iz staklenika prema spoljnoj sredini.

Takvim izvedbama bočnih zidova staklenika je jeftinije u odnosu na duplo staklo, a i povećan je stepen korisnog dejstva za prijem sunčeve energije odn. smanjuje se gubitak toplote tokom hladnih noći.

[Ovu poruku je menjao eloiza dana 23.06.2009. u 20:36 GMT+1]
 
Odgovor na temu

drbogi

Član broj: 5045
Poruke: 601
93.86.220.*

ICQ: 454238854


+3 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...25.06.2009. u 21:35 - pre 129 meseci
Zahvaljujem se na uloženom trudu, mislim da sam shvatio sve iznete sugestije. Svakako ću uraditi to pokrivanje nekakvim staklom ovog dela ispred ulaznih vrata, to je nesporni deo poduhvata. Ostalo je bilo pod znakom pitanja, a sada vidim i sam da bi to bilo teško uraditi na ispravan način. Uostalom zbog toga sam i pitao na forumu, više glava je uvek pametnije. Npr. znam za probleme sa toplotnim mostovima, ali ih u sopstvenom slučaju uopšte nisam uzeo u obzir, jer sam se usredsredio na drugu stranu.

Koliko sam shvatio solarna kuća u kojoj živite je projektovana pre više godina.
Zanima me koliko su takvi projekti aktuelni danas? Ta oblast je se dosta razvijala poslednjih godina po pitanju izolacionih materijala, ali koliko se promenio sam osnovni koncept takvih kuća?
Ako nije indiskretno, voleo bih da mogu da vidim nekakvu fotografiju završene kuće, na sajtu sam video CAD animaciju, Venere, ali fotografija je ipak nešto drugo.
Još jednom se zahvaljujem na vrednim savetima.
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...25.06.2009. u 22:41 - pre 129 meseci
Citat:
drbogi:
Koliko sam shvatio solarna kuća u kojoj živite je projektovana pre više godina.
Zanima me koliko su takvi projekti aktuelni danas? Ta oblast je se dosta razvijala poslednjih godina po pitanju izolacionih materijala, ali koliko se promenio sam osnovni koncept takvih kuća?
Ako nije indiskretno, voleo bih da mogu da vidim nekakvu fotografiju završene kuće, na sajtu sam video CAD animaciju, Venere, ali fotografija je ipak nešto drugo.
Još jednom se zahvaljujem na vrednim savetima.


Još u početku ovog foruma sam napomenuo da solarna kuća još uvek nije završena, tako da ne živim u toj kući.

Što se tiče aktuelnosti projekata, nisam ovlašćen da odgovorim. Pitajte „NAŠ STAN“ iz Beograda. Ali sam pre oko 15 godina čuo da su oni razvijali projekte solarnih kuća druge, treće,..... n-te generacije, odn. drugim rečima sve više efikasnije i možda jeftinije solarne kuće.

Možete li molim Vas da mi navedete izvor sajta CAD animacije VENERE. Na sajtu "NAŠ STAN" je samo maketa.

A za fotografiju još nisam savladao "obuku" za ubacivanje slike na ovaj forum ELITESECURITY.

[Ovu poruku je menjao eloiza dana 26.06.2009. u 16:48 GMT+1]
 
Odgovor na temu

drbogi

Član broj: 5045
Poruke: 601
77.46.246.*

ICQ: 454238854


+3 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...26.06.2009. u 21:31 - pre 129 meseci
Sajt je Naš stan, a sad kada sam malo bolje pogledao, vidim i sam da je fotografisana maketa. :(
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...02.07.2009. u 03:59 - pre 129 meseci

Za pasivnu solarnu kuću su propisane vrednosti termoizolacije:

U-vrednost za spoljni zid, pod i tavanica cca. 0,20 W/m2K

Ugradnja prozora pasivne kuće, U-vrednost < 0,80 W/m2K, g-vrednost = 0,42

Pored KINGSPAN termoizolacije, zanima me koji PVC prozori i balkonska vrata sa ugrađenim spoljnim roletnama zadovoljavaju gore pomenute uslove?
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...04.07.2009. u 09:20 - pre 129 meseci
"Pasivna kuća štedi energiju i novac!

Može li sebi priuštiti gradnju pasivne kuće i osoba s prosečnim primanjima? – U mnogim zemljama Evropske Unije to je sasvim izvodljivo i isplativo rešenje i za osobe s prosečnim primanjima jer nešto veće izdatke za kvalitetnije prozorske otvore, sastav prozračivanja i kvalitetnu toplotnu izolaciju u programima sufinancira i država svojim kreditima.

Tako Nemačka svojim građanima isplatu kredita za gradnju ovakvih objekata osigurava direktno putem banaka, a pojedine savezne pokrajine čak i dodatnim merama podstiču gradnju pasivnih kuća.

No i bez ovakvih financijskih podsticaja od strane države, gradnja pasivne kuće isplativija je od gradnje konvencionalne kuće – dugoročno gledano ušteda u energiji čini je neuporedivo boljim i prihvatljivijim rješenjem.

Komfor pasivne kuće brine za ugodnost i toplotu u svakom domu.

Čak ako pasivna kuća uveliko štedi energiju i novac, u jednom zasigurno nikako nije štedljiva: a to je komfor! Vlasnici i stanari u pasivnim kućama zasigurno će znati ceniti ovu veliku prednost. Zahvaljujući dobroj toplotnoj izolaciji nema potrebe neke prostorije jače ili slabije zagrijavati kao što je to slučaj kod konvencionalnih kuća, jer se sve prostorije u pasivnoj kući jednako zagrejavaju, čak i one koje direktno graniče s spoljnim hladnim vazduhom.

To stvara zaista pravi prijatan osećaj i pravi komfor u unutrašnjosti. Ustajalog ili hladnog vazduha u spavaćoj sobi nema (u konvencionalnim kućama prisiljeni smo otvarati ili poluotvoriti prozore tokom noći) jer savršeno funkcioniše sastav prozračivanja.

O gradnji pasivnih kuća u evropskim zemljama – 3000 pasivnih kuća sagrađeno je širom Nemačke, Austrije i Švajcarske

Posebnost koju valja istaknuti kod pasivne kuće je činjenica da ona nije usko vezana uz određeni stil ili način gradnje. Postoje pasivne kuće građene od masivnih zidova, od drveta ili kombinacije ovih dvaju načina gradnje.

Svaki je arhitekt danas u stanju planirati i graditi pasivne kuće. Čak i mnogi proizvođači montažnih objekata u Evropi u svojim programima nude pasivne kuće. No standard pasivne kuće ne primjenjuje se samo na stambene objekte, on je lako primenljiv i na škole, proizvodne hale i hotele."

 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...04.07.2009. u 16:51 - pre 129 meseci
Pogledajte ovaj članak![Ovu poruku je menjao eloiza dana 05.07.2009. u 22:02 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...05.07.2009. u 16:59 - pre 129 meseci
Što se tiče Passiv hause....
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...07.07.2009. u 17:37 - pre 129 meseci
Nešto o pasivnim kućama....
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...08.07.2009. u 19:06 - pre 129 meseci
O načinima za očuvanje energije....
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...10.07.2009. u 17:27 - pre 129 meseci
Nešto malo o PASSIVHAUSE na engleskom jeziku.....
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...12.07.2009. u 21:48 - pre 129 meseci
O efikasnom i nada sve štedljivom načinu izmene vazduha u pasivnoj kući.

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...13.07.2009. u 22:22 - pre 129 meseci
Pasivna kuća – skupi idealizam ili ekonomična ekologija?


Još pre nekoliko godina mislilo se kako je nemoguća ušteda energije od 90 % inovativnom i modernom tehnikom gradnje. Danas, nekoliko već dovršenih projekata – pasivnih kuća – pokazuju kako je ta vizija već realnost.

Npr. u Nemačkoj od 01. jula 1999. program za podsticanje pasivnih kuća, koji provodi kreditna ustanova za obnovu (kfw) zamenila je podsticaje za nisko energetske kuće. Zbog ovih kredita s niskim kamatnim stopama ekološka alternativa pasivna kuća postala je zanimljiva i po pitanju ekonomičnosti.

Pasivna kuća – razlike u vezi nisko energetske kuće

Pasivna kuća razlikuje se od nisko energetske kuće:
• Kompaktni način gradnje
• Optimalna izolacija spoljnih delova kao zida, krova i poda
• U-vrijednost, manji je 0,15
• Staklo, koje ne propušta toplotu s Uw-vrednosti manjom 0,80 W/m2k na svim prozorima
• Ne postoje mostovi toplote konstrukcije za gradnju
• Orijentacija prema jugu i nepostojanje senke objekta
• Veliki prozori na južnoj strani, koji maksimaliziraju dobitak solarne energije
• Apsolutno vazdušno-nepropusni oklop objekta
• Visoko efikasni, kontrolisani uređaj za osvežavanje sa povratkom toplote
• Upotreba regenerativne energije, kao npr. solarne
• Nema potrebe za posebnim, aktivnim sastavom grejanja
• Upotreba kućnih uređaja, koji štede energiju
• Upotreba izmenjivača toplote zemlje
• U poređenju sa nisko energetskom kućom ušteda energije i do 80%

Pasivna kuća – kada kuća može dobiti taj naziv?

Kako bi se nazvala pasivnom kućom, njena godišnja potreba za toplotom ne sme iznositi više od 15 kWh/(m2a), što od prilike iznosi 1,5 litara ulja/m2 površine za stanovanje po godini. Usporedimo li to sa standardom gradnje novih zgrada osamdesetih godina (cca. 220 kWh/m2), vidi se očigledno smanjenje. Primarna potreba grejanja, to znači grejanje uključujući pripremu tople vode i struje u kući sme iznositi maksimalno 50 kWh/m2.

U standardnim kućama dodatno se potroši otprilike 32 kWh/m2 za zagrejavanje tople vode i 26 KWh/m2 za struju u kući. Ukupna potrošnja energije pasivne kuće niža je za 4 faktora od prosečne potrošnje energije struje u kući i zagrejavanju tople vode u novim zgradama prema važećim nacionalnim propisima.

Koliko je bitno smanjenje potrošnje toplote u kućama pokazuje studija prema kojoj se 77% ukupne potrošnje energije u domaćinstvu troši na zagrejavanje prostorija.


[Ovu poruku je menjao eloiza dana 14.07.2009. u 20:36 GMT+1]
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...14.07.2009. u 19:34 - pre 128 meseci
Pasivna kuća – zašto graditi pasivnu kuću?

Standard pasivne kuće jeste pokušaj, smanjenja potrošnje energije i udovoljavanja novogradnje globalnim zahtevima da se pri tome poboljšao komfor stanovanja. Pruža osnovu kako bi se u novogradnjama preostala potrebna energija u celosti pokrila iz obnovljivih izvora energije.

1. Jeftinija osnova zbog toga, jer prema principu jednostavnosti stavlja se naglasak na komponente, koje zgrada ionako treba: Omotač zgrade, prozora i s aspekta higijene povoljnog automatskog provetravanja. Ukoliko se poboljšanje efikasnosti ovih komponenti dovede do te mere, da posebni sastav izlazne toplote nije više potreban, nastaje ušteda, koja poravnava troškove, koji nastaju pri poboljšanju efikasnosti.

2. Smanjenje gubitka prije maksimalizacije dobiti: osnovni princip pasivnih kuća jeste, konsekventno sprečiti postojeću toplotu da ne izlazi ka spolja (smanjenje gubitaka). Teoretski proračun modela i praktična iskustva s mnogobrojnim projektima su pokazala, kako je takva strategija u zemljama srednje Evrope i područjima slične klime mnogo efikasnija nego strategija, koja se bazira pre svega na pasivnom ili aktivnom iskorišćavanju solarne energije.

Kuća, koja vraća toplotu

# Posebna obeležja "pasivne kuće, koja vraća toplotu" (Promene u poređenju sa opisom pasivne kuće)

# U-vrijednost za spoljni zid, pod i tavanica cca. 0,20 W/m2K

# Energetska nazivna vrednost (toplota za grijanje) cca. 10 - 20 kWh/m2a

# Sastav grejanja na nižoj temperaturi (podno grejanje – grejanje na zidu) ugrađuje se, kako bi pri pogrešnom korišćenju i kod mogućih kasnijih nadogradnji i promena objekta, postojale dodatne rezerve grejanja.

# Temperatura vazduha, koji ulazi iznosi cca. 17°C a stanovnici kuće istu percipiraju kao sveži vazduh.

# Dodatne ugradnje kod kuće, koja vraća toplotu jeste postavljanje rekuperativnog izmenjivača za izmenu toplote: upija sveži zrak preko celokupne površine izmenjivača i vazduh se pri tome pred zagrejava transmisijskom toplotom iz kuće ili kada sunce zagreje solarnom toplotom.

# Ugradnja prozora pasivne kuće, U-vrijednost < 0,80 W/m2K, g-vrijednost = 0,42

# Smanjenje struje u kući i pomoćne struje na 18 kWh/m2 a upotrebom električnih uređaja i lampi koji koriste energiju efikasno.

# Primarna energija – nazivna vrednost, koja se može postići = 115 kWh/m2a (<120 kWh/m2a)
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...16.07.2009. u 03:10 - pre 128 meseci
Ljudi,

pomozite da ovaj forum "oživi", ne mogu ja sam da nosim teret.

Ne bojte se, pitajte bilo šta makar na nivou malog deteta u vezi solarne energije i pasivnih kuća uopšte.

Zato ovaj forum služi da bi smo se međusobno dopunili i obogatili iskustvima i saznanjima.
 
Odgovor na temu

eloiza

Član broj: 121747
Poruke: 771+9 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...16.07.2009. u 03:22 - pre 128 meseci
@Stranger2,

moram priznati da mi nije jasna Vaša koncepcija plastenika, a ni sama slika u ovom forumu takođe mi nije jasna.

Da li možete pokušati od početka do kraja u detaljima da objasnite?
 
Odgovor na temu

Stranger2
Stranger2

Član broj: 143429
Poruke: 2572
77.237.110.*

Sajt: www.videomajstor.com


+43 Profil

icon Re: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...16.07.2009. u 14:03 - pre 128 meseci
Citat:
moram priznati da mi nije jasna Vaša koncepcija plastenika, a ni sama slika u ovom forumu takođe mi nije jasna.

Da li možete pokušati od početka do kraja u detaljima da objasnite?

Naravno.

Trenutno nemam vremena da napravim novu skicu sa komentarima pa cu za sada objasniti samo recima a vi uz citanje gledajte u one tri slike koje su okacene na prvoj strani ove teme. Ovako:

Plastenik:
- Plastenik ovde nacrtan je izgradjen isto kao najobicniji klasican plastenik za povrce. Konstrukcija je od polukruznih sipki pa je i plastenik u uzduznom preseku polukruzan. Polukruzne sipke se koriste iz dva razloga: jer se jednostavno postavljaju (samo se oba kraja zabodu u zemlju) i zato sto su maksimalno zaobljene pa je najmanja sansa da ce pocepati najlon.
- Preko ovih sipki je prekriven providni najlon. Naravno treba koristiti uobicajen najlon sa UV zastitom za plastenike jer bi najobicniji najlon jako brzo istrunuo na suncu.
- Providan najolon kao i providno staklo, dobro propusta vidljivu svetlost a odbija skoro sve toplotne infracrvene zrake.
- Efekat staklene baste: vidljiva svetlost tokom dana ulazi u plastenik ali na svim tamnim povrsinama u plasteniku se pretvara u toplotu. A toplota ne moze van jer se odbija od stakla i najlona. Dakle plastenik vise prima nego sto odaje toplote tako da je u plasteniku sve toplije i toplije.

- Za potrebe pasivnog solarnog grejanja ja sam zamislio da zemlja na dnu plastenika bude prekopana sto neravnije i prekrivena aluminijskom folijom ili nekom drugom belom folijom. Svrha aluminijske folije je da odbija svetlost nagore da svetlost ne bi grejala zemlju. Neravnine na zemlje bi omogucavale da izmedju folije i zemlje bude sto vise vazduha koji bi u stavri bio jedna jeftina i primitivna izolacija izmedju plastenika i zemlje. Svrha je opet da sto manje toplote uhvacene u plasteniku zavrsi u zemlji.
- Unutar plastenika je nesto poput lebdeceg crnog tunela. To se vidi na slici, izgleda testerasto. Taj unutrasnji tunel je od crnog izguzvanog najlona ili od guste crne izguzvane mreze. Kljucno je da je crn da bi se u njemu obavljalo pretvaranje vidljive svetlosti u toplotu. Izguzvan je sto vise zato da bi imao sto vecu dodirnu povrsinu sa vazduhom i da bi sto vecom brzinom predavao svoju toplotu na vazduh. Taj crni izguzvani najlon ne bi dodirivao zemlju vec vi bi bio postavljen na zice recimo 0,5 do 1 metar iznad zemlje.. To je zato da bi sto vise uhvacene toplote odlazilo na vazduh a sto manje u zemlju.
- Uloga tog crnog elementa je potpuno ista kao uloga crnog trombovog zida.

Ventili:
- Sa prednje strane je ulazni ventil. Dozvoljava samo da vazduh ulazi ali kroz njega ne moze izaci nazad van.
- Sa zadnje strane su dva ventila kroz koje se vazduh razmenjuje sa akumulatorom toplote. Gornji ventil je na samom vrhu plastenika gde je vazduh najtopliji i on pusta vazduh samo u smeru akumulatoraa ne i nazad. Donji ventil pusta vazduh iz akumulatora samo uprema plasteniku a ne dozvoljava unazad. Zbog takvog asporeda ventila jasno je da ce se cirkulacija vazduha dogadjati samo ak oje u plasteniku toplije nego u akumulatoru. Prakticno to znaci da se akumulator moze samo dogrevati a ne moze hladiti.
-na prvoj slici se vide strelice crne strelice na zutim kockama. Te zute kocke su ventili a strelice pokazuju u kom smeru ventil dozvoljava protok vazduha.
-To je isto ono sto ste vi izveli sa ventilatorima i elektronikom koja uporedjuje temperaturu samo sto je ovde potpuno pasivno. nema elektronike i nema ventilatora.
-Same ventile sam ja nacrtao kao viseca vrata koja se pod naletom vazdusne struje sam podizu ali samo u jednom smeru. Naravno ventil moze biti izveden isto kao ventil koji se koristi na ronilackim maskama ili gas maaskama jer oni isto sluze da vazduh pustaju samo u jednom smeru.

Akumulator toplote:
- Crna kucica iza plestenika je akumulator toplote. To moze biti bilo kakav objekat koji je iznutra supalj a spolja sto bolje izolovan. Posto mu je uloga da sakupi sto vecu kolicinu toplote, obojio sam ga u crno.
- Unutar kucice sam mislio da budu neke vrste taci sa komadima betona cigle ili slicnim gradjevinskim otpadom. Kmadi zat od aimaju sto vecu dodirnu povrsinu sa vazduhom zato da bi razmena toplote bila sto brza. Takodje je bitno da to budu komadi zato sto su otpad pa su jeftini a mozda i besplatni.
- Uloga tog akumulatora toplote je ista kao uloga supljih betonskih blokova ispod poda u vasoj kuci.

-Na prvoj slici se vidi da iz akumulatora takodje izlazi crna cev koja nastavlja dalje. ta cev bi sprovodila toplotu tanmo gde treba, u kucu, industrijski objekat ili bilo koji prostor koji treba toplog vazduha.

---
Na zalost nisam ovo nikad napravio da vidim kako radi u praksi ali sam prilicno siguran da bi funkcionisalo jer sam napravio neke provere i eksperimente. U najobicniji plastenik istog izgleda sam stavio termometar na visinu 30cm iznad zemlje u sredini plastenika. Kada se zatvore vrata sa obe strane na plasteniku za 15 minuta termometar je pokazivao preko 40 stepeni. Ja sam samo usao da pogledam termometar i skoro se nisam srusio od toplotnog udara. Napominjem da je termometar merio temperaturu na samo 30 cm iznad zemlje a pri vrhu plastenika koji je bio visok oko 2 metra je pretpostavljam bilo jos 7-8 stepeni vise. Jer u literaturi pise da na svaki metar bude 4-5 stepeni celzijusa toplije. 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: TechZone :: PASIVNA SOLARNA KUĆA (mit ili stvarnost ?!) - troškovi, materijali, iskustva,...

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 195360 | Odgovora: 349 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.