Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Ajmo studenti da se bunimo

elitemadzone.org :: MadZone :: Ajmo studenti da se bunimo

Strane: 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 18518 | Odgovora: 103 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
*.dip.t-dialin.net.

+7204 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:17 - pre 195 meseci
Citat:

A zasto se ne placa srednja skola kad je "no free lunch" princip? Da li ce svi oni da rade? Oce al u jos manjem procentu nego osobe sa faxom.

Zato sto srednja skola sluzi za osposobljavanje individue za osnovne kvalifikovane poslove, smatra se da je to danas civilizacijsko dostignuce da svako ima pravo bar na to.

Sto se fakulteta tice - sorry, to em sto nije neophodno za tvoj zivot, em sto drzava tu finansira samo one koji joj TREBAJU. A to su dobri ucenici i to u meri u kojoj je potrebno za trziste rada.

Ako ne spadas u to - uvek mozes da platis i da studiras sta hoces.

Citat:
Slobodan Miskovic
Da ali ne moze ni drzava da vrsi diskriminaciju sa bodovima i kvalifikovanjem opsteg znanja za strucne fakultete. Ako je neko isao u Gimnaziju i ucio gomilu predmeta koji mozda nisu za tu individuu zasto da ona bude uskracena za studiranje na fakultetu koji zeli (neko ko nije dobar u jezicima a hoce da studira masintvo i slicno).

Koliko znam, prijemni ispiti na fakultetima su vrlo speicificni - ne polazes test opste informisanosti za upis na ETF, a prijemni nosi najvise % u bodovanju.

Sto se gimnazije tice... pa eto, opet ista prica - mama i tata hteli da im dete ide u gimnaziju, valjda to je skola za pametne, pa sad treba da se vice "diskriminaaacijaaa" - ne, nego bi ljudi malo odgovornije trebali da pristupe tim stvarima u zivotu, a ne da za svaki hir i neodgovornost neko DRUGI treba da pljusne pare.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey

Odgovor na temu

Slobodan Miskovic

Član broj: 4967
88.203.200.*

+105 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:25 - pre 195 meseci
Sto se tice gimnazije krivo je drustvo jer je stvorena fama kako je to elitna skola a oni koji idu recimo u poljoprivrednu ili hemijsku srednju skolu su niza klasa iako je mnogo bolje da se ide na srednju hemijsku ako zelis da studiras hemiju nego u gimnaziju.

Odgovor na temu

hexter
BGD

Član broj: 154780
91.208.89.*

+64 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:29 - pre 195 meseci
Citat:
Slobodan Miskovic: Sto se tice gimnazije krivo je drustvo jer je stvorena fama kako je to elitna skola a oni koji idu recimo u poljoprivrednu ili hemijsku srednju skolu su niza klasa iako je mnogo bolje da se ide na srednju hemijsku ako zelis da studiras hemiju nego u gimnaziju.

Nope.
Famu su stvorili oni koji idu u gimanziju i/ili njihovi roditelji. A sada, ako neko više veruje drugome nego svome razumu.... Pomodarastvo....

Odgovor na temu

Slobodan Miskovic

88.203.200.*

+105 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:33 - pre 195 meseci
Pa drustvo cine ljudi nije li tako? :) Cinjenica je da cete drugacije tretirati ako ides u hemijsku skolu od nacina na koji bi te tretirali da ides u gimnaziju, nije bitno ko je kriv, to je cinjenica.

Odgovor na temu

NicholasMetropolis
NicholasMetropolis
Beograd

Član broj: 220441
*.eunet.yu.

+17 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:35 - pre 195 meseci
Citat:
Rumpletstilskin: a tvoj nacin razmisljanja "prvo da vidimo koliko ce da me plate a onda koliko/kako cu da radim" necu ni da komentarisem.

Zanima me odakle si izvukao taj zaključak? Ja da sam razmišljao samo o parama ne da nikada ne bih upisao studije fizike, a kamoli doktorske.

Žao mi je, ali 99,9% stvari ne zavise od tebe. Vrlo mi je zanimljivo kako ljudi vole da podilaze svom egu i da misle da sve zavisi samo od njih, ali nažalost, njihova slobodna volja i postupci igraju mnogo manju ulogu nego što bi oni želeli. (Ako hoćeš, da ne bismo trolovali ovu temu, možemo na fizici da pokrenemo diskusiju o ekonofizici)
#define TRUE FALSE /*Happy debugging suckers*/

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
*.dip.t-dialin.net.

+7204 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:38 - pre 195 meseci
Buuaaa - krivo je drustvo, e... ajd sad neka drustvo plati jer sam se JA zajebao :)

Ne ide to tako...

Ljudi treba ozbiljno da shvate tvoj zivot - besplatnim popravljanjem njihovih greska se to NECE desiti. Ti dzabolebarosi sto cesu jaja u kaficu 4 godine za vreme srednje, a onda dobiju FREE skolovanje na faxu nece nauciti nista u zivotu.

A da ne pricamo o tome da to kosta - a te pare Srbija svakako nema.

Citat:

Žao mi je, ali 99,9% stvari ne zavise od tebe

Sinak, to da sedis i grejes stolicu i imas dobar prosek i dobar skor na prijemnom zavisi iskljucivo od TEBE i ni od koga drugog. Ako to izvedes kako treba, garant upadas na budzet na fakultetu.

Ako ne... sorry, ima i boljih kadnidata od tebe za finansiranje i besplatno skolovanje - get over it. Ne moze sve u zivotu da se ima.
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey

Odgovor na temu

Skandy
AB, Canada

Član broj: 152655
*.static.ziggozakelijk.nl.

+41 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:39 - pre 195 meseci
Novac iz budzete treba preusmeriti na podizanje kvaliteta skolstva a ne na finansiranje maminih i tatinih lelemuda, kojima je "in" biti student, pa ko voli nek' izvoli. Rodjaka ima bilmez 27 godina i jos je student i samo student, roditelji radnicka klasa oci ispadaju zbog bilmeza. Takvih je mnogo i steta je i za vazduh koji disu, a zamisli da ih jos neko placa fakultet.

Odgovor na temu

Slobodan Miskovic

88.203.200.*

+105 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:40 - pre 195 meseci
Tesko da neko sa 15 godina moze da racionalno rasudjuje u zemlji sa televizijom, politicarima i drustvom oko sebe kao sto je Srbija.

Odgovor na temu

NicholasMetropolis
NicholasMetropolis
Beograd

*.eunet.yu.

+17 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:41 - pre 195 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:Sinak, to da sedis i grejes stolicu i imas dobar prosek i dobar skor na prijemnom zavisi iskljucivo od TEBE. Ako to izvedes, garant upadas na budzet na fakultetu.

Pa vidiš, ja sam naprimer završio fiziku sa prosekom 9,3 što je na istraživačkom smeru osrednji prosek. Na doktorskim studijama sam se pokazao daleko bolje sa manje rada od ljudi koji su imali prosek 10.

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
*.dip.t-dialin.net.

+7204 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:42 - pre 195 meseci
Citat:
Tesko da neko sa 16. godina moze da racionalno rasudjuje u zemlji sa televizijom, politicarima i drustvom oko sebe kao sto je Srbija.

Yep, ali zato ako mu dodju keva i cale u sobu i kazu da nema nista od skolovanja ako treba da se pljusne 3000 EUR postoji bar mala sansa da od njega ne bude isti idiot kao to drustvo sa TV-a.

Ako toga nema, mozes biti 100% siguran da ce biti isti retard - koji zna da moze da 'vata krivine i da ce sve to neko drugi da iskesira.

Citat:
NicholasMetropolis
Pa vidiš, ja sam naprimer završio fiziku sa prosekom 9,3 što je na istraživačkom smeru osrednji prosek. Na doktorskim studijama sam se pokazao daleko bolje sa manje rada od ljudi koji su imali prosek 10.

Osrednji ili ne - bio ti je dovoljan da odes na doktorske studije. Opet, sa druge strane, na tebe jednog koji predstavljas izuzetak dolazi mnogo onih koji se i te kako slazu sa definicijom proseka, jbg - neka mera ipak mora da postoji, a statisticki prosek je najmanje losa mera u ovom slucaju.

Odgovor na temu

Rumpletstilskin

Član broj: 42454
195.229.236.*

+13 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:50 - pre 195 meseci
Citat:
Slobodan Miskovic: Sto se tice gimnazije krivo je drustvo jer je stvorena fama kako je to elitna skola a oni koji idu recimo u poljoprivrednu ili hemijsku srednju skolu su niza klasa iako je mnogo bolje da se ide na srednju hemijsku ako zelis da studiras hemiju nego u gimnaziju.

Tesko da ce bilo ko da me ubedi da je gradivo/ocene u hemijskoj teze nego u gimnaziji. A i koji to 15-godisnjak razmislja sta ce da studira i od cega ce za 10 godina 'leba da jede?
Citat:
NicholasMetropolis: Zanima me odakle si izvukao taj zaključak?

Odavde:
Citat:
dobro plaćenih poslova ima mnogo manje nego loše plaćenih poslova i ne mogu svi da rade dobro plaćene poslove.

Citat:
Ja da sam razmišljao samo o parama ne da nikada ne bih upisao studije fizike, a kamoli doktorske.
Aha, a kad te klinac za xx godina pita "tata ti si Ph.D. a vozis raspadnutog punta a komsija Laza zavrsio megatrend pa kupio kajena, kako to?" tvoj odgovor je...? "Znas sine ja volim fiziku"? Jbg, i ja sam se kao klinac lozio na raketle i podmornice ali mora od necega da se zivi a rocket science ako ne radis u US of A tesko da moze da te prehrani.
Citat:
Ako hoćeš, da ne bismo trolovali ovu temu, možemo na fizici da pokrenemo diskusiju o ekonofizici)
Mislim da je MadZone pravi forum za pricu o ekonofizici :D
If there's ever a time when I've matured to the point that I don't want to look at camera-phone-titties, go ahead and bury me in a shallow grave by the railroad tracks.

Odgovor na temu

NicholasMetropolis
NicholasMetropolis
Beograd

*.eunet.yu.

+17 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 10:57 - pre 195 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic: Osrednji ili ne - bio ti je dovoljan da odes na doktorske studije. Opet, sa druge strane, na tebe jednog koji predstavljas izuzetak dolazi mnogo onih koji se i te kako slazu sa definicijom proseka, jbg - neka mera ipak mora da postoji, a statisticki prosek je najmanje losa mera u ovom slucaju.

Znaš, sada sam shvatio u čemu je bazična razlika između tvog i mog pogleda ne celu stvar. Ti svoju filozofiju gradiš polazeći od pojedinca i onda uzimaš da je društvo suma pojedinaca. Ne postoji feedback društva na pojedinca. Tvoji postupci jednoznačno određuju tvoju budućnost.

Mene je fizika naučila da gledam drugačije. U ljudskom društvu postoje suptilni stohastički zakoni (zakon velikih brojeva, ne pojedinca) koji u korenu imaju parametre pojedinca, ali koji diktiraju raspodelu nekih društvenih parametara (bogatstvo, obrazovanje, politički uticaj...) i koji nemilosrdno kažu, x ljudi će biti siromašno.

Moj pristup društvenim reformama nije politički, tj. ne polazi od pojedinca, nego od empirijski potvrđenih pojava, koji su, kao što sam napomenuo istraživanja korelacije matrica mobilnosti, dostupnosti obrazovanja (i delimično zdravstvene zaštite) i udela visokoobrazovane populacije.

Odgovor na temu

NicholasMetropolis
NicholasMetropolis
Beograd

*.eunet.yu.

+17 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 11:03 - pre 195 meseci
Citat:
Rumpletstilskin: Aha, a kad te klinac za xx godina pita "tata ti si Ph.D. a vozis raspadnutog punta a komsija Laza zavrsio megatrend pa kupio kajena, kako to?" tvoj odgovor je...? "Znas sine ja volim fiziku"? Jbg, i ja sam se kao klinac lozio na raketle i podmornice ali mora od necega da se zivi a rocket science ako ne radis u US of A tesko da moze da te prehrani.:D

Nećeš ni u USA živeti luksuznim životom kao fizičar (osim ako nisi u finansijama ili industriji). Fizika mi obezbeđuje pristojan život i, najviše od svega, veliku slobodu (tako je bilo gde u svetu).[/quote]

Citat:
Rumpletstilskin: Odavde:

To nije bila poenta. Hteo sam samo da kažem, džabe svima što su otkinuli dupe na fakultetu kada ne postoji način da se svima rad isto isplati. Hteo sam samo da ilustrujem moje tvrđenje da je stvar daleko komplikovanija od toga da 99,9% stvari zavisi od tebe.

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
*.dip.t-dialin.net.

+7204 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 11:08 - pre 195 meseci
Citat:

Znaš, sada sam shvatio u čemu je bazična razlika između tvog i mog pogleda ne celu stvar. Ti svoju filozofiju gradiš polazeći od pojedinca i onda uzimaš da je društvo suma pojedinaca. Ne postoji feedback društva na pojedinca. Tvoji postupci jednoznačno određuju tvoju budućnost.

Sto se ekonomije drzave tice - drzava jeste skup pojedinaca, jer svaki pojedinac kontribuira porez.

Posao drzave je da taj novac potrosi na najbolji moguci nacin tako sto ce obezbediti nesmetan razvoj drzave i blagostanje za sto veci broj pojedinaca.

Skolovati besplatno svakoga u domenu bilo cega sta on zeli je moguce ako i samo ako ta drzava raspolaze beskonacnom kolicinom novca. Takodje, sa druge strane moras biti spreman i na posledice toga, recimo na distorziju trzista rada.

Generalno trziste rada, kao i svako trziste funkcionise na principu odnosa ponude i potraznje - normalna drzava to posmatra i na osnovu predikcije racuna koliko ce ljudi finansirati u budzetu. Ako ti u tu formulu ubacis gomilu ljudi sa hirom, koji su posto-poto hteli da da budu doktori, itd... ti ces napraviti nevidjen poremecaj tog odnosa - ti ljudi ce ti otici u inostranstvo, i ti si onda te pare - de-facto bacio.

Tvoje price o mobilnosti su jako lepe - ali one kostaju i kostaju mnogo vise od toga sto drzava poput Srbije moze da priusti. Ne mozes porediti drzave poput Finske sa Srbijom - takvo bogatstvo jednostavno u Srbiji jos ne postoji.

I, da stvar bude gora - takvim nakaradnim merama ce se samo odgadjati bilo kakva normalizacija.

Citat:

Moj pristup društvenim reformama nije politički, tj. ne polazi od pojedinca, nego od empirijski potvrđenih pojava, koji su, kao što sam napomenuo istraživanja korelacije matrica mobilnosti, dostupnosti obrazovanja (i delimično zdravstvene zaštite) i udela visokoobrazovane populacije.

Svaki pristup "drustvenim reformama" sa zanemarivanjem ekonomije je osudjen na propast - imas kroz istoriju koliko god hoces primera za to - besplatan rucak ne postoji, da bi neko besplatno studirao to neko mora da plati. Ako nemas odgovarajuci balans i mogucnost da to ispratis bez negativnih posledica ti nisi nikakvu "uslugu" ucinio drustvu - vec si ga samo zavio jos vise u crno na duze staze.

Odgovor na temu

Slobodan Miskovic

88.203.200.*

+105 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 11:15 - pre 195 meseci
Citat:
Skolovati besplatno svakoga u domenu bilo cega sta on zeli je moguce ako i samo ako ta drzava raspolaze beskonacnom kolicinom novca.

Ovo nije tacno, posto je broj pojedinaca koji zele da studiraju konacan tako je i broj zelenih novcanica za to konacan.

Odgovor na temu

gajo2
Budapest

Član broj: 62614
*.i-rose.si.

Sajt: b.flyingoranges.com

+117 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 11:18 - pre 195 meseci
U Svedskoj je visoko skolovanje potpuno besplatno za sve.

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
*.dip.t-dialin.net.

+7204 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 11:18 - pre 195 meseci
Prakticno beskonacan kada je Srbija u pitanju - ne zaboravi da kada bi od sutra skolovanje za sve bilo dzabe, da bi mnogi pohrlili po "degree" - jer su naravno "culi" da ce imati vecu platu... :)

Citat:
gajo2
U Svedskoj je visoko skolovanje potpuno besplatno za sve.

Tako je... U Svedskoj je i bruto nacionalni dohodak po lobanji skoro $40 hiljada a porezi su toliki da bi vecini ljudi u Srbiji bilo muka...

Uvidjas li sitnu razliku? :)

Odgovor na temu

Rumpletstilskin

Član broj: 42454
195.229.236.*

+13 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 11:20 - pre 195 meseci
Citat:
Nećeš ni u USA živeti luksuznim životom kao fizičar (osim ako nisi u finansijama ili industriji).
Da li mi se cini ili je ovo academic smirk glede industrije?

Citat:
Hteo sam samo da kažem, džabe svima što su otkinuli dupe na fakultetu kada ne postoji način da se svima rad isto isplati. Hteo sam samo da ilustrujem moje tvrđenje da je stvar daleko komplikovanija od toga da 99,9% stvari zavisi od tebe.
Ovo je verovatno jedan od najvecih problema socijalistickih/[post]komunistickih drzava: KOJI SVI? Svi koji su diplomirali sa prosekom 9.45 su isti i medjusobno interchangeable? I zato treba da budu identicno placeni? WRONG
Neko je tokom skolovanja naucio samo kako da uci, i u situaciji kada recimo nema 100% definisane inpute i 100% jasan output totalno je neupotrebljiv. Nekom drugom je formalna edukacija i dogmatizovano skolovanje samo osnova za usavrsavanje i rad na sebi. Konkretno pitanje: da li su tebi doktorske studije same sebi cilj ili ces taj Ph.D. da upotrebis za nesto opipljivije?
If there's ever a time when I've matured to the point that I don't want to look at camera-phone-titties, go ahead and bury me in a shallow grave by the railroad tracks.

Odgovor na temu

NicholasMetropolis
NicholasMetropolis
Beograd

*.eunet.yu.

+17 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 11:23 - pre 195 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic: Sto se ekonomije drzave tice - drzava jeste skup pojedinaca, jer svaki pojedinac kontribuira porez.

Država je skup pojedinca u meri u kojoj je komad metala skup elektrona i jezgara. Svaki doprinosi energiji, magnetizaciji itd, ali koliku energiju ili spin će imati pojedinačni elektron diktira statistika celog sistema.

Citat:
Ivan DimkovicSkolovati besplatno svakoga u domenu bilo cega sta on zeli je moguce ako i samo ako ta drzava raspolaze beskonacnom kolicinom novca. Takodje, sa druge strane moras biti spreman i na posledice toga, recimo na distorziju trzista rada.

Nisam rekao dati svakome priliku da uči šta god hoće. Treba obezbediti obrazovanje za x% procenat učenika koji izlaze iz srednje škole u skladu sa predikcijom tržišta rada kroz 3 ili 4 godine. x ne mora biti 100%, u stvari i ne treba biti 100% zato što ne žele svi da studiraju. Ali kako ti raste broj visokoobrazovanih u populaciji tako će ti rasti broj onih koji žele visoko obrazovanje (deca visokoobrazovanih roditelja imaju veću šansu da budu visokoobrazovana od dece roditelja sa srednjom ili osnovnom školom)

Citat:
Ivan DimkovicTvoje price o mobilnosti su jako lepe - ali one kostaju. Ne mozes porediti drzave poput Finske sa Srbijom - takvo bogatstvo jednostavno u Srbiji jos ne postoji.

Naravno da ne mogu da poredim. Nisam rekao da sada odjedanput treba otvoriti još 10-ak univerziteta i pustiti bilo koga. Prvi korak bi se sastojao u produženju obaveznog školovanja sa 8 na 11 ili 12 godina. Zatim bi sledila reforma upisne politike i razdvajanje univerziteta. Srbiji je potreban jedan elitni univerzitet koji će upisivati mali broj ljudi i veliki broj univerziteta koji nisu toliko teški i koji se mogu završiti bez 10-časovnog radnog dana (učenje+predavanja) i gde će ljudi naučiti nešto korisno za život.

Odgovor na temu

Kosuth

Član broj: 206609
93.86.136.*

+7 Profil

icon Re: Ajmo studenti da se bunimo24.04.2009. u 11:25 - pre 195 meseci
Citat:
Ajmo studenti da se bunimo

Sinko,ti što si pokrenuo ovo pitanje,da te priupitam:A,ko će TO da plaća,dok se vi"bunite"?!?

Pa ja još dana danas(a, i ti,samo neznaš)plaćam Titino"besplatno" školovanje...

Nema sinko moj"džabe ni kod babe"...

A,to da ima rašta da se bunite,to ni u kom slučaju ne sporim,samo svakako neću da vam odobrim ako se bunite što vam je uskraćeno džabalebarenje...

Hajde okači ovde tvoj prosek na studijama,ispolji neke posebne sklonosti koje mi još nismo uspeli da uočimo,pa da,eventualno,kroz diskusiju razmotrimo mogućnost finansiranja tvojih studija,ako to budeš zaslužio...

Mani masu,menjaj prvo sebe,ako već imaš želju da menjaš nešto u svetu.

Kad budeš od toga počeo uvidećeš koliko tu ima posla.

Znam da nisi ti kriv što tako razmišljaš,kriv je sistem što je potencirao školovanje posvaku cenu,verovatno su i tebi ispirali mozak onom:Uči,sine i završi škole,jer ako ne učiš čeka te motika!?!

Pa,bar ovde u Vojvodini nije bilo većeg apsurda od masovnog uterivanja straha od motike...
I sad imaš parloga ovde koliko hoćeš i nezaposlenih lekara,inženjera,arhitekata isto koliko hoćeš.

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Ajmo studenti da se bunimo

Strane: 1 2 3 4 5 6

[ Pregleda: 18518 | Odgovora: 103 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.