Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Grejanje na pelet

elitemadzone.org :: TechZone :: Grejanje :: Grejanje na pelet
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic) (TOP topic, by vladd)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 6041590 | Odgovora: 18804 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

AGGIO
ENERGETIKA - PELETE - AGGIO
Novi Sad

Član broj: 267236
Poruke: 45
*.dynamic.isp.telekom.rs.+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet28.09.2010. u 09:00 - pre 118 meseci
ovako

po svemu viđenom na sajtu Termomont, njihovi kotlovi na pelete su dobri, ali napominju da su za drvene pelete, što je moguće da nisu isprobani na agro pelete. Sve zavisi na koji način se pale pelete, to jest ako se pale grejačem koji je u samoj posudi gorionika gde pale pelete, onda je problem tečne šljake velik zbog kidanja istog.

gorionik koji ja posedujem nema taj roblem jer paljenje peleta je kao sa fenom, to jest zagrejani vazduh duva i pali pelete. takođe sam gorionik je hlađen povratnom hladnom vodom iz sistema, tako da ne dolazi do kritične temperature u gorioniku za stvaranje tečne šljake.

što se tiče sadržaja silicijum dioksida u agro peletama, stvari stoje ovako:

Slama, na primer, sadrži visoku količinu kalijuma i natrijuma. Ova alkalna jedinjenja se nalaze u svim jednogodišnjim usevima i u ostacima useva. Tokom sagorevanja, alkali se kombinuju sa silicijumom i formiraju tečnu šljaku, koja stvara velike probleme u konvencionalnim pećima za sagorevanje drveta na većim temperaturama. Isparljivi alkaliji takođe smanjuju temperaturu taljenja pepela: u konvencijalnim sistemima sagorevanja – pećima, gde je izlazna temperatura gasova iznad 800 0C, spaljivanje žetvenih ostataka stvara šljaku, koja se tali na grejnim površinama. Specijalno dizajnirane peći sa manjom temperaturom izlaznih gasova (gorionik koji ja posedujem) može da smanji stvaranje šljake kod sagorevanja žetvenih ostataka.

Naj efikasnija i ekonomski opravdana opcija otklanjanja tih neželjenih komponenti je ispiranje slame atmosfersjim padavinama još na poljima. Što se tiče veze između količina padavina i ispiranja kalijuma, istraživanja su pokazala da je dovoljno 25 mm padavina za vreme dok se slama nalazi na polju. Iznad te količine, ispiranje kalijuma se smanjuje, zbog efekta saturacije vode, zavisno od učestalosti vlaženja i sušenja slame

Prva i neposredna posledica povećanog sadržaja pepela kod malih obima kotlova je kutija za pepeo, koja se mora prazniti češće, što je veoma negativno kada je u pitanju udobnost korisnika. Sa obzirom da se kutija za pepeo, kod korišćenja peleta od drveta prazni na svakih 5 do 15 dana, u zavisnosti od potrošnje, dok korišćenje peleta od slame zahteva da se kutija prazni skoro svakodnevno kada se koristi maksimalno. Očigledno, to takođe zavisi od veličine kutije za pepeo i to je jedini uslov za smanjenje potrebe uklanjanja pepela i povećanja praktičnosti ktlova.

što se tiče sobnih peći na pelete, tu se mora voditi računa o vrsti peleta koja se koristi za loženje. Pod tim smatram da samo najkvalitetnije "DRVENE" pelete mogu da se koriste sa sadržajem pepela ispod 0,5%. Što će te priznati u našoj zemlji ne postoji takav proizvođač JOŠ.

to govorim jer veći sadržaj pepela zamagljuje staklo na pećki i time kvari onaj ugođaj gledanja vatre kako gori.

nadam se da sam Vam pomogao


 
0

MiskoNo1
...
Earth, Europe, Serbia

Član broj: 160982
Poruke: 122
*.telekom.rs.+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet28.09.2010. u 09:13 - pre 118 meseci
@boban74 – koliko sam shvatio to što tebi treba je ustvari koš za pelet. Probaj da ukucaš na Googlu: pellet basket, pa pogledaj slike koje ti izbaci. Kontam da možeš da iskoristiš ideju i da napraviš sam nešto po dimenzijama svog kamina. Bitno je da taj lim bude što deblji i po mogućstvu prohrom.

Kod lika od kojeg sam kupio gorionik na pelet video sam jednu spravicu koja se montira na ploču „Smederevca“ i njemu sličnih šporeta i dozira pelet u ložište. Jednostavno, skine se onaj okrugli deo ploče iznad gorionika, postavi se ta spravica, podesi se brzina kojom će da ispušta pelet u ložište i to je to. Mislim da je ovo interesantno rešenje za one koji imaju šporetim za etažno grejanje.

Pozdrav!
 
0

MiskoNo1
...
Earth, Europe, Serbia

Član broj: 160982
Poruke: 122
*.telekom.rs.+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet28.09.2010. u 09:31 - pre 118 meseci
@seljo seljo - (pošto ti niko nije odgovorio, a ukoliko te još uvek zanima) Centrometal to pravi odvojeno od gorionika, a mislim da bi mogao da pitaš i Termomont, jer mi se čini da su oni prve serije pravili sa automatikom koja je bila odvojena, a sada je sve spakovano u kućište gorionika.
Pozdrav!
 
0

MiskoNo1
...
Earth, Europe, Serbia

Član broj: 160982
Poruke: 122
*.telekom.rs.+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet28.09.2010. u 11:20 - pre 118 meseci
@Mordred - Spomenuo si da bi cena peleta od suncokreta bila približna ceni peleta od slame, pa me interesuje koja je ta cena okvirno i gde sve može da se nabavi.

Čini mi se da si se raspitivao za nešto ovakvo.

Pozdrav.
 
0

Mordred
Zemun

Član broj: 1027
Poruke: 179
188.120.102.*+3 Profil

icon Re: Grejanje na pelet28.09.2010. u 16:53 - pre 118 meseci
AGGIO, da li se ispiranjem žetvenih ostataka smanjuje količina pepela/tečne šljake koja ostaje?
Jedan proizvođač peleta mi je rekao da je potrebno da slama odstoji celu sezonu, a drugi kaže da je dovoljno 3 meseca. Nisu pominjali ispiranje. Da li je moguće da je dovoljna i atmosferska vlaga tokom jesenjih meseci?

Za ostale ne znam, ali su meni tvoji postovi vrlo korisni.
Piši slobodno, sve što misliš da je interesantno na ovu temu :)

MiskoNo1, cena peleta od slame je 100-110€ +transport +PDV. Ljudi često zaborave da uračunaju transport koji značajno diže cenu peleta.
Gde može da se nabavi? Počinjem da verujem da u svakom selu ima po jedan pogon, samo još ne korite internet :)
Bački Petrovac, okolna mesta (Bačka), Perlez (Banat), Laćarak, Deč (Srem). Ima sada na sve više mesta, samo su to uglavnom mali kapaciteti i svi hvataju zalet.

AGGIO, da li si imao kontakt sa http://www.forest-enterprises.com/products/products_sr.htm ? Tvrde da je max sadržaj pepela 0.5%.
Malo su jeftiniji od Bio Energy Point-a.
 
0

AGGIO
ENERGETIKA - PELETE - AGGIO
Novi Sad

Član broj: 267236
Poruke: 45
*.dynamic.isp.telekom.rs.+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet29.09.2010. u 07:11 - pre 118 meseci
same pelete se ne ispiraju već slama na polju.

što se tiče Forest -enterprises, posetio sam taj pogon i mogu da kažem da ne vredi onoliko koliko su uložili u njega (9 miliona eura). ova fabrika ne može da proizvodi kvalitetan pelet sa sadržajem pepela ispod 0,5% jer za to je ne otkoravaju drvo, a samim tim sadržaj pepela je veći. Takođe sve zavisi i od vrste drveta koji se koristi.

pošto nesmem da se reklamiram nebih da spominjem moju firmu za koju radim (projektni biro), ali mogu definitivno reći da ne postoji pogon u Srbiji koji stvara pelete sa sadržajem pepela ispod 0,5% (bele pelete).
 
0

Mordred
Zemun

Član broj: 1027
Poruke: 179
188.120.102.*+3 Profil

icon Re: Grejanje na pelet29.09.2010. u 08:09 - pre 118 meseci
Ispiranjem peleta bi smo sigurno narušili njegovu strukturu, tako da ne znam zašto si to pominjao :)

Zašto kažeš da kvalitet peleta zavisi od vrste drveta? Možda zavisi od načina na koji se drvo pripremi (skidanje kore, način pretvaranja u piljevinu, sušenje) i od eventualnih primesa (smola na četinarima i sl.), ali ako su bukva i topola samlevene na identičan način i dovedene na identičan procenat vlage, razlike u dobijenemo peletu bi trebalo da su u rangu statističke greške. Bar sam ja tako shvatio, ispravi me ako grešim, naravno, uz neko obrazloženje :)

Da li si bele pelete naveo kao primer kvalitetnog peleta, jer se uklanjanjem kore uglavnom dobija svetliji pelet ili postoji još neki razlog?
Sve što sam do sada pronašao online ukazuje na to da boja ne utiče na kvalitet peleta.

To što kažeš za Forest enterprise i jeste jedan od problema. Oni su naveli jednu specifikaciju (ne bi me čudilo i da je štampaju na vreće), a proizvod odstupa od nje. Tako nešto (još uvek) može da im prođe u Srbiji, ali sa takvim proizvodom ne mogu na strana tržišta ili pred velike kupce.
 
0

Mordred
Zemun

Član broj: 1027
Poruke: 179
188.120.102.*+3 Profil

icon Re: Grejanje na pelet01.10.2010. u 08:51 - pre 118 meseci
AGGIO, s obzirom da od svih prisutnih imaš najviše iskustva na ovom polju, koji od dole navedenih peleta bi uzeo za svoje potrebe, a koji bi uzeo da nema razlike u ceni?

1. BioEnergy Point (cena: 145€/t, vlažnost: ispod 10%, pepeo: ispod 1%, gustina: 1.12kg/dm3, energetska vrednost: preko 18MJ/kg)
2. Forest Enterprises (cena: 135€/t, vlažnost: najviše 10%, pepeo: najviše 0.5%, gustina: 1.12kg/dm3, energetska vrednost: 18MJ/kg)
3. Midex (cena: 120€/t, vlažnost: 8.29%, pepeo: 1.77%, gustina: - , energetska vrednost: 18.460MJ/kg)

Ja sam sa peletom pod broj 1 imao dobro iskustvo, ali zašto ne uzeti neki jeftiniji ako je bolji ili ako ima bolji odnos cena kvalitet?
 
0

AGGIO
ENERGETIKA - PELETE - AGGIO
Novi Sad

Član broj: 267236
Poruke: 45
*.dynamic.isp.telekom.rs.+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet01.10.2010. u 09:50 - pre 118 meseci
Svi ovi peleti su proizvedeni od drveta lišćara i imaju u proseku iste energetske i fizičko - hemiske kartakteristike. Odstupanja, posebno kad je u pitanju sadržaj pepela nastaje prvenstveno od vrste sirovina, načina transporta i manipulacije sirovina, da li se sirovina otkorava (po mom saznanju niko u Srbiji ne otkorava sirovinu), kao i od momenta uzorkovanja peleta kada se nosi na analizu.

Pošto su sve pelete sličnog kvaliteta, kupio bih one pelete koje su mi najbliže, jer transportni troškovi danas nisu zanemarljivi.

Ovom prilikom naglašavam jedan veliki apsurd, i to:

na energetske pelete, ekološko zeleno gorivo, obračunava se PDV sa 18%, dok na ogrevno drvo obračunava se PDV od 8%, šta stimuliše država sa ovakvom politikom PDV-a, jer Zapadno Evropske zemlje, veliki potrošači energetskih peleta, dobijaju značajne finansijske subvencije kada instaliraju energetske agregate na pelete i kod kupovine energetskih peleta.

 
0

Mordred
Zemun

Član broj: 1027
Poruke: 179
188.120.102.*+3 Profil

icon Re: Grejanje na pelet01.10.2010. u 10:11 - pre 118 meseci
Ovo za PDV će sigurno biti rešeno u nekom narednom periodu, jer pelet još uvek nije dovoljno popularno gorivo kod nas.
U poslendjih 10ak dana sam najmanje 5 puta objašnjavao ljudima (različita starost, zanimanje, obrazovanje) šta je pelet, koje su prednosti i slično, ali verujem da će već za sledeću grejnu sezonu biti drugačije.
 
0

peletoljubac
producent
Pančevo, gdegod

Član broj: 268663
Poruke: 3
*.dynamic.sbb.rs.Profil

icon Re: Grejanje na pelet04.10.2010. u 22:10 - pre 118 meseci
Drago mi je da je sve više ljudi koji razmišljaju o peletu kao načinu grejanja, pa bih voleo da neko pobroji gde se sve može kupiti pelet i po kojoj ceni. Šta je sa transportom za individualne potrošače, ili je bolje naći neku firmu pa preko nje kupiti pelet... ?
 
0

dragvorl
Ns

Član broj: 110539
Poruke: 45
*.lsanca.dsl-w.verizon.net.Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.10.2010. u 08:32 - pre 118 meseci
Jel su pelete pogodne za koriscenje u pecima na cvrsto gorivo sa kotlom, tipa bugarskog Prity-a?
 
0

ekopelet
Ana Marusic
Vlasnik Ekopeleta
Backi Petrovac Srbija

Član broj: 263786
Poruke: 2
151.57.44.*Profil

icon Re: Grejanje na pelet12.10.2010. u 18:52 - pre 118 meseci
Dobar dan .
Javljam se svima na ovu temu oko agropeleta i peleta od piljevine. Vlasnik sam firme EKOPELET iz B. Petrovca koja proizvodi agropelete od zetvenih ostataka (slame). AGGIO vam je sve objasnio i sve je to tacno sto pise samo se stvara utisak da agropelete nemaju bas neku vrednost sto nije tacno. U Srbiji imate tih par fabrika sto proizvode pelete i kvalitet im je sasvim zadovoljavajuci za kotlove. Sto se tice agropeleta tu ima u Srbiji problem sto nema adekvatnih kotlova na pelete. Evo nasa firma je resila i taj problem imamo kotlove za agropelete gde smola (silicijum) nepravi nikakvih problema a u kotlovima moze da gori i pelet od piljevine, kad se skine donja resetka moze da se koristi i drvo ugalj..... Znaci jedan univerzalan i besprekoran kotao za centralno grijanje. Mozda za nase podneblje je malo skup ali imate mogucnost lozenja po vasoj zelji. (2500€). Nas pelet od slame ima 17,7MJ/kg sto bas puno i ne zaostaje za peletom od piljevine a veleprodajna cena je 105 € po toni.
 
0

Brankoki
Branko Cipcic
Kikinda,SCG

Član broj: 61077
Poruke: 28
89.216.49.*Profil

icon Re: Grejanje na pelet13.10.2010. u 19:44 - pre 118 meseci
Pozdrav Ljudi!
Trazim po netu informacije na temu peleta, pa stigoh i do Vas... Imam jedno pitanje za iskusnije...da li je i koliko ostvarivo napraviti pec na pelete u domacoj radinosti? Vidim da su cene za peci 90 000din pa navise.... Zasto su peci na pelet toliko skupe? Meni treba jedna da zagreje 50tak kvadrata... Hvala unapred i pozd!
 
0

Mordred
Zemun

Član broj: 1027
Poruke: 179
188.120.102.*+3 Profil

icon Re: Grejanje na pelet14.10.2010. u 07:45 - pre 118 meseci
Naravno da je moguće, ali je pitanje koliko će da košta i kako će to funkcionisati.

Postoji nekoliko pristupa dizajnu peći na pelet, a najpopularnije su sa spoljašnjim gorionikom (koji se kači na vrata kotla ili na otvor predviđen na kotlu) i sa gorionikom u obliku ćupa (unutar samog kotla).
Peć se sastoji od kotla, gorionika, transportera peleta, rezervoara za pelet i automatske regulacije. Tu su još i ventilatori, grejač, nekoliko senzora i još po neka sitnica.

Problem sa samogradnjom peći je regulacija/automatika/elektronika/PLC (programmable logic controller), zavisi kako ga ko naziva, i programiranje te komponente.
Regulacija određuje intervale dopremanja peleta, brzinu rada ventilatora, prima podatke sa senzora (temperatura vazduha u kotlu, izduvnih gasova, vode u kotlu, povratnog voda i sl....zavisi od modela do modela). U zavisnosti od primljenih podataka, regulacija može uticati na trenutni režim rada gorionika.

Recimo, Thermoflux kotlovi imaju opciju da kada se temperatra vode u kotlu približava temperaturi koju je podesio korisnik (default je 65C), smanjuje se intenzitet dopremanja peleta i brzina ventilatora. Ako je kotao podešen na 65C i na maksimalnu, petu brzinu. On će već posle 61C početi početi da smanjuje brzinu za po jedan nivo, za svaki stepen celzijusa i tek sa dostizanjem ciljane temperatre, prelazi u fazu gašenja. Ja sam kotao stavio na peti stepen i temperaturu na 65C, ali kotao najveći deo dana radi na 61-63C, jer toliko grejna tela uspevaju da ishlade ceo sistem. Zašto odmah ne stavim na nivo 2 ili 3? Zato što prvo jutarnje zagrevanje može da potraje. Ovako se prvo zagrevanje obavi vrlo brzo, a onda automatika sama smanji kapacitet kako bi se održavala temperatura vode.

BTW automatike koje sam ja našao su od 200, pa na više evra, motor za pužni transporter je bar 30ak evra, a ovaj u Thermofluxu je oko 70, grejač za paljenje peleta je bar 20€ i eto nas već na trećini puta do tih 900 koje pominješ. A još uvek nemamo telo kotla.


peletoljubac, tri posta pre tvoje poruke sam ja naveo nekoliko proizvođača peleta. Ja sam do sada koristio BioEnergyPoint, Spačvu, Midex i probao sam pelet od sojine slame. Trenutno koristim Midex i ako izuzmemo veliku količinu prašine u svakoj kesi i to što nijedna kesa nema deklarisanih 12kg, pelet je za saad OK. Upoređujući pepeo sa onim od BioEnergyPoint peleta, čini mi se da Midex ima nešto niži stepen sagorevanja, jer u pepelu bude po neki komad koji je nešto krupniji (ni ne vidi se dok se pepo ne uzme u ruku pa se pažljivo zagleda i malo protrlja), dok kod BioEnergyPointa pepeo izgleda vrlo homogeno i jednolično. Sagaoreo sam tek ~200kg Midexa, pa još uvek nemam pravu sliku, ali s obzirom da je skoro 20% jeftiniji, u kesama bude neki procenat manje i možda ima malo više pepela od ostalih, čini mi se kao dobra kupovina.
Pomenuo si i transport. U zavisnosti od toga gde živiš, to može da bude vrlo bitna stavka. Dodatnu uštedu na Midexu sam ostvario, jer sam ga preuzeo u NS (javi se na PM da ti dam kontakt gde sam preuzeo), pa me je transport koštao 40% manje nego da sam kupio BioEnergyPoint pelet. Ugrubo, računaj da je tranport 1€ po km, pa što više pelea kupiš u turi, to ti je niža cena transporta po kilogramu.
 
0

AGGIO
ENERGETIKA - PELETE - AGGIO
Novi Sad

Član broj: 267236
Poruke: 45
*.dynamic.isp.telekom.rs.+1 Profil

icon Re: Grejanje na pelet14.10.2010. u 12:23 - pre 118 meseci
Pošto smo i mi potrošači energetskih peleta firme "MIDEX", svesni smo određenih nedostataka tih peleta.

Jedan od nedostataka je "krunjenje peleta" tokom pakovanja i transporta i povećani sadržaj fine drvne prašine (iznad 1%) koliko je predviđeno standardnom ENplus A1. Taj problem se rešava: kondicioniranjem sirovine, izborom kvalitetne pelet prese, hlađenjem peleta i sortiranjem peleta pre pakovanja. Takođe je bitno da su transportni uređaji od pelet prese do pakerice, vrše meki transport, to jest da se transportom ne vrši mehaničko oštećenje peleta.

jedna od mogućnosti koju sada ispitujemo, je unos prirodnih, organskih i ekoloških lepkova, koji povećavaju mehaničku osobinu peleta i smanjuju krunjenje peleta.

u "MIDEX"-u se pakovanje vrši ručno tako da odvaga zavisi od ljudskog faktora. međutim, kada sam testirao težine uvrećanih peleta na svojoj digitalnoj vagi, utvrdio sam sledeće:
vreća 1 - 11,945 kg
vreća 2 - 11,985 kg
vreća 3 - 12,050 kg
vreća 4 - 12,005 kg
vreća 5 - 12,375 kg
vreća 6 - 12,020 kg
vreća 7 - 11,880 kg
vreća 8 - 11,990 kg
vreća 9 - 12,035 kg
vreća 10 - 11,880 kg
vreća 11 - 12,025 kg
vreća 12 - 11,905 kg
vreća 13 - 11,980 kg
vreća 14 - 11,925 kg
vreća 15 - 11,970 kg
vreća 16 - 11,950 kg

tako da utvrđena razlika iznosi -80 g što iznosi oko 0,03% manje u 16 vreća.

kako su pelete relativno "jeftino" gorivo, pokušaću uticati na proizvođača da mu svaka vreća bude sa nešto većom težinom od 12 kg
 
0

Mordred
Zemun

Član broj: 1027
Poruke: 179
188.120.102.*+3 Profil

icon Re: Grejanje na pelet14.10.2010. u 14:20 - pre 118 meseci
Aggio, o kakvim prirodnim, organskim i ekološkim lepkovima je reč?

Vaga koju imam u magacinu ne prikazuje težinu u gramima, već kilograme, a pre nekoliko dana je baždarena da meri u +/-10 grama.
Pošto ima podeoke na cele kilograme, stavljao sam po 4 vreće. Merenja su bila od 46.nešto do blizu 48kg. Merenjem četiri džaka vaga nije dotakla 48kg. Moram da priznam da sam izmerio svega nekoliko puta po 4 džaka, jer mi je smor da ih tako prebacujem. Da su standardne euro palete, stavio bih celu paletu. Ako bude lepše vreme narednih dana, možda prepakujem na jednu paletu 50ak džakova, pa je prenesem viljuškarom na vagu. S obzirom da sam za sada zadovoljan peletom, tu razliku sam spreman da prihvatim. S druge strane, BioEnergyPoint i sl. fabrička pakovanja nikada nisam ni merio. Ko zna koliko bi tamo bilo :)

Možda ima veze i koji radnik/smena je pakovao džakove ili je moja prva paleta problematična iz nekog razloga, ali stvari su jednostavno takve. Prodavac je sam predložio da mi nadoknadi razliku, ali s obzirom da razlika nije velika, a ja nisam izmerio celu količinu, smatram da nema potrebe za tim. Samo da moj kotao bude zadovoljan peletom ;)
 
0

nive
privatno
Beograd

Član broj: 270472
Poruke: 4
*.static.beocity.net.Profil

icon Re: Grejanje na pelet15.10.2010. u 13:06 - pre 118 meseci
Dobar dan svima,
kao i svi vi tako i mi u vecitom razmisljnju, kako se ogrejati a pri tom komforno, tako smo dosli na grejanje na pelet. Prosle godine smo i kpili kotao Centrometal kW 50. Za kucu novu dobro izolovano potrosili smo 3500 kg. Pelet i kotao smo kupili kod Enegy.net, i kako mama kaze lepo se ogrejala.
Pelet je bio upravo onakav kako ga je AGGIO opisao tako da je bilo i rastura zbog losih dzakova i prilicno rasturenog peleta.
Za ovu sezinu nismo jos odlucili gde i koji pelt da kupimo kontaktirali smo dve firme i jednu koja pravi agro pelet ima na lageru, ali do sada nemamo odgovor da li je nas kotao za ago pelt ili ne!

treba nam kontakt telefon firme "MIDEX" ko ima nama je pelet potreban Vrsac-Pancevo ko nam je najblizi!
 
0

Mordred
Zemun

Član broj: 1027
Poruke: 179
188.120.102.*+3 Profil

icon Re: Grejanje na pelet15.10.2010. u 15:41 - pre 118 meseci
nive, Centrometal gorionici su predviđeni za drveni pelet, ali možeš probati da koristiš agropelete, na svoju odgovornost.
Najbolje je da uzmeš nekoliko malih džakova, probaš, pa onda odlučiš da li je to pogodno za upotrebu u tom kotlu ili nije.

Midex možeš da kontaktiraš preko podataka na njihovom sajtu www.midexk2.rs, a možeš i da pošalješ poruku korisniku Aggio, jer ćeš preko njega možda uspeti da ugovoriš preuzimanje u NS, što ti je svakako bliže nego Sombor.
 
0

nive
privatno
Beograd

Član broj: 270472
Poruke: 4
*.static.beocity.net.Profil

icon Re: Grejanje na pelet15.10.2010. u 17:38 - pre 118 meseci
Hvala Mordred, bila sam na sajtu Midex-a kolko sam videla oni proizvode pelet od topole kako ste zadovoljni do sada nisam upoznata sa topolom kao ogrevnim drvetom znam za bagrem da je super. centrometal nam je poslao email i isto kazu kao samo onda propada garncija ako se koristi agro pelet.
Zvacu u ponedeljak Midex a posto sam se skoro registrovala nisam u mogucnosti sedam dana da saljem privatne poruke tako da cu tada da kontaktiram Aggio u svakom slucaju hvala vam na pomici.

 
0

elitemadzone.org :: TechZone :: Grejanje :: Grejanje na pelet
(Zaključana tema (lock), by Gojko Vujovic) (TOP topic, by vladd)
Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 6041590 | Odgovora: 18804 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.