Citat:
Black_eyed: Uzmi ove buzire koje ti ljudi govore i sve ce biti OK.
Problemi sa instalacijama nastaju kada nestrucni ljudi to izvode po sistemu "...ja sam tako uvek radio..." . Ako se svi kablovi dobro dimenzionisu i svi spojevi urade ljudski i odradi selektivnost u osiguracima onda nema problema.
Pa "nisam ja tako uvek radio" nego rade svi. Buzir je spominjan samo u funkciji poprecnog prolaska kroz drvo, sto ja licno nisam ni znao, ni bio sposoban u tom momentu da ispostujem, pa sam napravio vazdusni razmak, upotrebivsi duplo crevo predvidjeno za u zid. Izmedju mog kabla i vrlo male povrsine gorljivog lesonita se sada nalazi skroz u krug nekih minimum 4 - 5 mm duple savitljive cevi za struju, a ni kabl u manjoj cevi nije tesno nabijen.
Inace se instalacija "na dasku" radi sa nosacima, koji podizu kabl na prilicno bezbednu distancu za slucaj normalnog pregrevanja - dok osigurac ili FID ne iskoci.
Naravno, zvanicni izvodjac radova na 12-spratnoj zgradi, samo jednoj u kompleksu slicnih, je zicu mudro sakrio, posto je izgubio cev koja je prilikom betoniranja ploce bila unapred postavljena u oplatu. Kako je sakrio - nabio je izmedju zida i drvenih vrata - zica duze od metra direktno naleze na drvo i to ne bilo kakva nego 3x2,5 mm2. I onda amater kaze "Stavi nosace, to sam svuda video" a vlasnik stana iz moje zgrade mu kaze "Ma kakvi nosaci, kod mene MAJSTORI to stavili direktno na drvo i nista ne fali!" Ne fali, dok ne plane, posle je kasno.
Sve sto si rekao za kablove, spojeve i osigurace stoji, ali ljudi prosto pate da brljaju, da stavljaju vise potrosaca na isti osigurac, da spojeve ne nadgledaju, da osigurane premoscavaju "licnom" itd. Zastite nikad previse.
Uzgred - vec dugo ovde trazim ravne plasticne cevi za nadzidnu instalaciju i ne mogu da ih nadjem. Ljudi pocnu da ti preporucuju savremene cevi za vodu (plasticne) i slicno. Izgleda da mnogi takve cevi za struju nikad nisu videli, a u Sloveniji je to postojalo jos 1991 godine, u vise dimenzija, sa pratecom opremom. Pa ne moras da busis zid na sto mesta i instalacija garantovano lepsa i zice zasticenije.
[url=https://static.elitesecurity.org/uploads/2/6/2640991/moji_elektricari.jpg]

[url=https://static.elitesecurity.org/uploads/2/6/2640991/img_0246.jpg]

Slika "moji_elektricari" pokazuje kako su to uradili profesionalci(!?) (drzavno preduzece) - zutozelena zica ide trasom kojom je islo jos nekoliko zica (najmanje 3x2,5mm2, mozda i vise, zaboravio) koje su DIREKTNO DODIRIVALE DRVO VRATA. Druga slika pokazuje kako sam ja tu rupu zakrpio, zice su sprovedene drugim putem a na vratima se vidi i druga slicna trasa, kako je uradio "bedni amater" (= ja) po principu "radi kako vidis da se radi u provereno kvalitetnim objektima - banka, bolnica, posta,..."
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 04.07.2010. u 14:00 GMT+1]
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!