Vidi sine, (imam sina otprilike tvojih godina

)
- Kao prvo: ovo je forum, a ne kancelarija građevinskog preduzimača. Ovde nema konkretnih odgovora i dogovora. Ovde ima ćaskanja i diskusije i zezanja.
- Kao drugo, NIKO ne zna koliko će to TAČNO koštati na kraju, pa čak ni iskusni građevisnki preduzimač. Jer,
moraćeš sam da doneseš mnogo odluka pre svega finansijske prirode. Već sam ti pisao o tome: 'oćeš li parket ilii laminat ? 'Oćeš li nemačke slavine od 100 € ili kineske od 20 € ? 'Oćeš li Alu ili PVC ili drvenu stolariju ? Oćeš li spoljnu izolaciju ilii nećeš ? I tako redom - odluka za odlukom i konačni zbir tih
tvojih finansijskih odluka daje konačnu cifru renoviranja.
- Kao treće, pošto si mlad momak,
iskreno ti savetujem da nikako, ali nikako nikako ne ulaziš sam u taj posao. Moraćeš da angažuješ bar desetak - petnaestak majstora zanatlija, od kojih će svaki pokušati da te dobrano za*ebe - da ofušari posao na brzinu i pritom naplati više nego što posao košta. A svaki sledeći koji dođe u kuću će ti objasniti kako je onaj prethodni loše odradio posao, i sad on zaboga ne može ljudski da uradi šta je njegov deo. A da ne pričam o varijantama kad majstor dođe, pa počne da fušari, pa ode i više se ne pojavi. Pa onda tražiš drugog, koji treba da ispravi šta je prvi fušario. I tako dalje, da ti ne pričem čega sve ima na građevini.
Šta ti valja činiti ?
1. Polako. Ne srljaj, čuvaj pare !
2. Raspitaj se gde god stigneš, koga god poznaješ o tome da li ko zna nekog dobrog građevinskog preduzimača. Dobar preduzimač će ti uštedeti pare, iako ćeš njega morati da platiš. Nije loše ni pogledati oglase, neretko se desi da upravo neko potpuno nepoznat uradi posao kvalitetno i brzo a naplati pošteno. Oglasa bar ima koliko hoćeš.
3. Kad nađeš preduzimača, traži mu detaljni preračun.
4. Onda nađi još jednog, pa još jednog, i tek onda se odluči. Nemoj da radiš bez preduzimača. Ni mnogo iskusniji se ne usude na taj korak.
5. Kad dogovaraš posao i kintu, uvek budi sa nekim starijim, jer te niko neće uzeti sa dovoljno respekta, jer si suviše mlad. Ne znam tvoju porodičnu situaciju, ali ako ne može ćale, onda ujak, stric, neki stariji dalji rođak ili komšija ili neki kućni prijatelj.
6. Imaj u vidu da će dugo da traje i puno da košta. Trajaće duže od pesimistične prognoze i bar 20% skuplje od najtačnijeg preračuna.
7. Ništa ne plaćaj unapred.
8. Srećno ti bilo !
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji