Ok, da ti ne odgovaram cepkanjem, evo jedan bulletin list:
- da, give credit where credit is due, ali se credit daje za uradjeno, ne za "puvarak" iz mozga. Kakav kvalitet pruzenog, toliki i credit. Odlikasi koji zive na lovorikama takodje nisu moj forte.
- naravno da je hteo da pobere simpatije za svoj isprdak, ja za to nemam dokaz, ali nemas ni ti za to da nije hteo.
- svaka kompanija koja se osniva staje na svoje noge u pocetku, kakav ti je to sad izgovor? Zna se kako se formiraju kompanije, kako se radi akvizicija resursa i kako se uspostavljaju procesi proizvodnje, nadozra, (prodaje, marketinga, itd, sto ovde nije primarno), narocito ako kompaiju podizu iskusni menadzeri. Startupi su problem samo za Average Joe-a koji prvi put nesto radi u zivotu pa mu niko ne veruje pa iskusava probleme dostupnosti love, resursa i trzista. Za jednu imperiju velicine Elonove postavljanje bilo kakve kompanije na noge MORA da bude maciji kasalj, u suprotnom bi covek bio glup i nesposoban, sto on nije. I molim te nemoj da me ucis o tim stvarima, ako sam ja mogao uz pomoc maticne kompanije i njihove love da ucestvujem u pokretanju startup kompanije u mojoj industriji i video kako se to radi, on to sasvim sigurno moze da uradi a da ne potrosi vise od par sati nedeljno na sastanke sa CEO-om i status update. Mnogo vece pitanje je zasto nece, i izgovor da "nema vremena" je presmesan za iole polupismenog menadzera.
- NASA-u je zeznuo dibidus i skroz. Ako ti mislis da je NASA odusevljena time sto mora da radi sa Elonom, grdno se varas. Ne ulazeci u pricu o efikasnosti (jer SpaceX zaista nudi efikasnije resenje), samo pojavljivanje SpaceX et al je omogucilo zakonodavcima da NASA-i zavrnu ventile po osnovu mnogih propulsion i delivery projekata i uputila NASA-u na komercijalne provajdere sa kojima MORAJU da saradjuju inace nece imati misije. Svo istrazivanje koje je nekad sprovodila NASA i na osnovu kojeg je i sam SpaceX napravio svoje resenje, a koje je nekad bilo licencirano racionalno ili bilo besplatno, sada ce preci u patente privatnih kompanije koje ce vrlo brzo poceti da cede i samu NASA-u. Da li ce na kraju to biti jeftinije ili skuplje od NASA kontrolisanih tehnologija, ostaje da se vidi i zavisice od (bes)kicmenosti zakonodavaca, ali sasvim sigurno ljudi iz NASA-e nisu odusevljeni sto im neko izmice tlo pod nogama. I ovo mogu da ti kazem iz druge ruke od poznanika koji su radili u JPLu. Ste ce reci, he pawned them. Onda mozes samo da zamislis kakvu zabunu je uneo u CHSR authority sa ovim polupismenim resenjem.
- ovo gore ti ujedno i odgovara na tvoje pitanje o privatnim kompanijama vs drzavne korporacije. Zabluda je da su privatne kompanije jeftinije, one su efikasnije i imaju manje rashode na agencijske troskove, ali ako dodju u polozaj da kontrolisu trziste bez konkurencije, one ce UVEK to iskoristiti za kontrolu cena i pumpanje profita. A infrastrukturni projekti su uglavnom projekti te vrste, nece se graditi dve pruge pa da se vidi koja je efikasnija, gradice se jedan sistem i vrlo je vazno ko ga i kako kontrolise. Vreme Empire Buildera kao sto je JJ Hill je davno proslo.
- CHSR nije smesan ni malo. Projektovani kapacitet za zavrsetak 2033 je 116 miliona putnickih voznji godisnje sa prosecno 70% popunjenosti vozova od po 1000 mesta koji idu na svakih pet minuta u spicu 19 sati dnevno uz cargo saobracaj preostalih 5 sati. HyperLoop nije ni blizu tom projektovanom broju i nema cargo opciju i ne ukljucuje ni deo od planirane rute sistema (700km Hyperloop od LA do SF u odnosu na 1300km od sakramenta do san dijega). Ja ne znam gde si ti video da ce CHSR biti jeftiniji? Bice deset puta skuplji ali ce se graditi u fazama i u nekom trenutku finansirati iz sopstvenih voznji i imace daleko duzi rok otplate i eksploatacije. I nemoj da ti ja lepim linove, guglaj malo, imas prste.
- cela tvoja odbrana Elona je besmislena, proslo je skoro dva meseca, svi relevantni faktori u toj industriji su procitali njegov predlog i svi su ga ili odbacili ili dali negativan sud, po skoro svim pitanjima, od sistema pogona do seizmicke zastite. Samo ti insistiras i dalje. A kad armija strucnjaka kaze da nesto ne valja a ti i dalje, suprotno razumu, insistiras da je to super zato sto je osmislilac "baja nad bajama", to JESTE dogma i obozavanje kulta licnosti. Shvati, Toni Stark je lik iz stripa, nije stvarna licnost.

Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić