Meni se nikako ne svidja politika koju vodi BYD koji je postao najveci a ni politika ostalih Kineskih proizvodjaca automobila. Pisao sam o tome ali sam u medjuvremenu istrazio sta je razlog sto Kineski automobili toliko kostaju u EU i na ostalim trzistima a toliko malo u Kini !
Odmah da napisem da "drzavne subvencije" Nisu razlog !
Zato je Eu posle opsezne analize i istrage uvela dodatnu carinu za Kineske automobile od samo 15 % !?
Jedan clan da ga ne spominjem po imenu da ne ulazimo u polemike je pisao da je razlog sto Kinezi moraju specijalno da ulazu u automobile da bi zadovoljili visoke Eu standarde itd. To naravno nije istina jer su automobili Isti !
Eventualno su Kinezi izracunali da im se jurenje za ismisljenim standardima SUS motora ne isplati , ali zato Kineski EV ispunjavaju sve ekoloske i bezbednosne uslove kako u Kini tako i u EU ! Zato nisu ni previse pokusavali da nastupaju na Eu trzistu sa SUS motorima.
Znaci jedini razlog , ogromne razlike u ceni Kineskih automobila na Kineskom i Eu trzistu je obicna , jednostavna prosta POHLEPA !!
Eu je izracunala da na jednom prosecnom automobilu koji prodaje u Eu BYD ima cistu zaradu od 13.000 EURA !!! Dok za isti auto koji proda na Kineskom trzistu ima zaradu od 1.300 EUR ! Znaci 10 puta !
Poznajuci sve to nikako ne bih nikome savetovao kupovinu Kineskih automobila jer zbog Kineske pohlepe su precenjeni i ne vrede toliko ! To da li moze da se kupi nesto bolje je neka druga prica , ali njihovo sigurno ne vredi toliko koliko traze za njih ! Jer da vredi toliko bi novca trazili i u Kini ? Jednostavno zar ne ?
Pronasao sam ruski sajt sa podacima svih Kineskih automobila, mada je azuriran jula prosle godine ! Znaci nije bas najaktuelniji tako da mena model predstavljenih u poslednjih 10 meseci.
Imaju slike , podaci i Cena u Kini jer i u Rusiji Kinezi cene svoje automobile Duplo nego u Kini !! Kako Rusija ima sankcije i nema uvoza zvanicnog Eu automobila Kinezi su preuzeli Rusko trziste sa Napumpanim cenama !
Ostavicu link ovog "Morskog lava" da moze da se uporedi cena a svi ostali automobili cele indistrije su tu na sajtu koga zanima da istrazuje .
https://www.chinamobil.ru/eng/byd/sea-lion07-ev/?view=props
Znaci : Price in China: 189.800 - 239.800 yuans ($26.000 - $32.850) 23.551-29.755 Eur.
Kod nas pise na linku automobila kolika je pocetna cena Eura.