Citat:
kosmopolita: Možeš li da navedeš nešto što je pogrešno kod Srba?
Da nema veze sa drugim narodima, ili ako jeste u vezi sa drugim narodima onda da nije u zadnjih 50 godina.
Pa i ne baš, ali to isto ne bih mogao ni za jednu naciju ili narod, nacije su se poodavno formirale, to znači da su prošle test vremena, ko sam ja da celoj jednoj naciji kažem Ne valja vam to i to?
To bih mogao da kažem onima koje nisu prošle test vremena, Austrougarskoj, Otomanskoj imperiji, kod vas nešto debelo nije valjalo.
Ne bih mogao ni Eskimima da kažem ne valja vam to što jedete samo meso, skraćuje vam životni vek, jer žive na snegu i ledu, biljki jednostavno nema.
Ja i za Nemačku koja je vodila dva svetska rata ne mislim da je loša nacija, već da nacizam koji im se zapatio pa ih upropastio više svedoči o naivnosti cele nacije, nego o nečemu drugom. Naivnost i prostodušnost bi se možda mogla zameriti i Srbima, s obzirom na katastrofalni rezultat u dva gore pomenuta svetska rata, mada formirali smo desetak različitih Jugoslavija u međuvremenu, pa ko će ga znati šta je bolje a šta gore.
Mogu da ti navedem šta mislim da je specifično za nas, a to povlači i neke druge stvari, pismeniji smo od proseka, zahvaljujući Vuku i Kopitaru naša deca već čitaju, dok drugi još deset godina uče da sriču nemoguće kombinacije zapisa i izgovora. To je i prednost i mana, brže učimo, ali zato dva Srbina tri stranke, i ispred seoske prodavnice sede Ajnštajn, Huserl, i Majka Tereza u najmanju ruku s obzirom na raspon tema i dubinu analize.
Nemoj da pricas?