Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

In Memoriam: Dejan Ristanović

elitemadzone.org :: MadZone :: Kultura :: In Memoriam: Dejan Ristanović

[ Pregleda: 342 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

X Files
SuperModerator
Član broj: 15100
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+646 Profil

icon In Memoriam: Dejan Ristanović11.11.2025. u 07:42 - pre 1 dan i 18h
https://pcpress.rs/preminuo-de...-odgovorni-urednik-pc-press-a/

Bio je i č̣lan [ES]...

Odgovor na temu

JankoNIS
Nis

Član broj: 39200

+252 Profil

icon Re: In Memoriam: Dejan Ristanović12.11.2025. u 14:29 - pre 11h 33min
Vec ceo dan stoji ova objava, cekam da vidim koliko clanova ce napisati nesto...
Izgleda da im je vaznije da otkriju sta to zuji u Maksiju, da li se vec raspala ova ili ona drzava, da sto vise ispljuju USA ili Rusiju.. nego da napisu par reci o coveku koji to zasluzuje.

Dejanu neka je laka zemlja i vecito postovanje za sve sto je uradio u zivotu, sto je mnogima od nas starijih itekako oblikovalo zivote.

I Gojkovom forumu neka je laka zemlja, cim je dozvolio da postane ovo sto jeste.

(Ukoliko se neko prepoznao ili osetio prozvanim, neka prijavi administratorima. Ionako sam na korak od definitivnog napustanja foruma.)

Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
*.brightstar.limited.

+7205 Profil

icon Re: In Memoriam: Dejan Ristanović12.11.2025. u 14:53 - pre 11h 9min
Secam se Dejana sa jednog od takmicenja iz programiranja u kojem sam ucestvovao (pre milion godina) - bio je odlican mentor sa odlicnim smislom za humor u pogledu nekih od losih pristupa za resavanje zadataka na takmicenju.

RIP.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey

Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475

+1839 Profil

icon Re: In Memoriam: Dejan Ristanović12.11.2025. u 15:04 - pre 10h 58min
Po meni obican covek kao i svaki drugi !

Ne znam kakve ima velike zasluge da bi dobijao posebne pocasti ?

Ono sto je radio, radio je za novac ! Na kraju od svega je postao i ostao novinar IT sto i nije bas nesto znacajno !

Nije tesko biti "Guru" IT u drzavi Nepismenih po pitanju kompjutera ! Biti Guliver u zemlji Liliputanaca !

Odgovor na temu

kosmopolita
Beograd

Član broj: 257864

+29 Profil

icon Re: In Memoriam: Dejan Ristanović12.11.2025. u 15:13 - pre 10h 49min
Pisao je zadnjih par godina poneku poruku na SezamPro telnet konfrencijama, koje su povremeno radile.
Pisao je da povremeno skida mejlove iz telnet veze, koja je sve bagovitije radila..
I ja sam isto povremeno skidao tako mejlove.
Pretpostavljam da ih više neće uključivati.

Ako ih uključe opet, tamo bi napisao poruku..

Odgovor na temu

ademare

+1839 Profil

icon Re: In Memoriam: Dejan Ristanović12.11.2025. u 15:37 - pre 10h 25min
Jel mu je ovo bio otac ?

https://pcpress.rs/dusan-ristanovic-in-memoriam/

Ne bi me zacudilo da jeste ! I da je casopis sa razlogom objavio nekrolog nekom anonimusu !

Odgovor na temu

test1234
Branislav B. Rakic

Član broj: 146636
109.245.227.*

+354 Profil

icon Re: In Memoriam: Dejan Ristanović12.11.2025. u 16:01 - pre 10h 1min
Ubila ga kilaža a mogao je možda još dosta toga. U zadnjih par godina jedva se kretao.

Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075

Jabber: djoka_l

+1531 Profil

icon Re: In Memoriam: Dejan Ristanović12.11.2025. u 19:45 - pre 6h 17min
Citat:
ademare:
Po meni obican covek kao i svaki drugi !

Ne znam kakve ima velike zasluge da bi dobijao posebne pocasti ?

Ono sto je radio, radio je za novac ! Na kraju od svega je postao i ostao novinar IT sto i nije bas nesto znacajno !

Nije tesko biti "Guru" IT u drzavi Nepismenih po pitanju kompjutera ! Biti Guliver u zemlji Liliputanaca !

To isto može da se kaže i za Dositeja Obradovića, ili za Vuka Karadžića.

Ja se sećam. dok sam još čitao Galaksiju, da je Dejan tamo pisao. U jednom broju je pisao o programiranju TI 59 i HP 41 programibilnih kalkulatora. Ja sam gledao u one slike kalkulatora i pokušavao da shvatim kako da napišem probram za njih, a nisam imao ni jedan od njih. Zbog "Galaksije" sam rešio da postanem programer. Sećam se i kursa bejzika u Galaksiji, ništa mi nije bilo jasno. Onda sam na nekom takmičenju 1983. godine prvi put video TRS 80 uživo i znao sam da će mi programiranje biti posao.

Jedan od mojih "prvih uspeha" je bio kada sam u Matematičkoj napravio program za NAR-1 koji je radio neku glupost, ali sam napravio da bude kraći od do tada najkraćeg, koji je Dejan napisao 4 godine pre mene.
Kupovao sam Računare, posle i PC Press i sve dodatke sam čuvao. Na prvom poslu sam koristio njnegovo uputstvo za AT komande za modeme i naterao da prorade u Banci za koju sam radio. Možda deluje kao sitnica, ali sam radio sa ljudima koji su već bili iskusni u telekomunikacijama, ali koji nisu uspevali da nameste modeme, pa su od mene fotokopirali uputstvo iz Računara.

Sve to se dešavalo u vremenu kada u Srbiji nije postojao Internet. Od EARN-a smo bili otkačeni 1991. godine. Tek 1996. godine smo izašli na Internet preko Beotela. Jedini način je bilo iz papirnih uputstava, kojih nije bilo mnogo i često su bili u formi kopije fotokopija. Ili smo švercovali softver preko Mađarske. Čak sam išao u kuće nekih od mojih profesora iz gimnazija i sa fakluteta da bih dobio kopiju. A lična karta mi je bila češće u ERCu fakulteta nego u džepu, a sve da bih dobio uputstva na dan-dva da nešto iskopiram.

Dejana sam samo viđao po faksu, mislim da je bio tada ili kasnije u braku sa Jelicom Protić koja mi je bila asistent na 3. i 4. godini.

Dejan je bio prvi u mnogo čemu, imao je hrabrosti da napravi novi časopis kada je Galaksija postala Treće oko. Da posle Računara napravi PC Press kada BIGZ više nije video da se ispalti pisati o računarima i programiranju. Može ademare da piše bilo šta, ali Dejan je imao stvarno veliki uticaj na celu moju generaciju da se odluči da uopšte uđe u IT.

Odgovor na temu

ademare

+1839 Profil

icon Re: In Memoriam: Dejan Ristanović12.11.2025. u 20:10 - pre 5h 52min
Malo preterujes, Vuk i Dositej su Male bebe za njega ! Po znacaju koji su oni imali za Srbiju ! I po znacaju koji je on imao za Srbiju iako je delovao mahom u SFRJ ! Od 1983. i to ranije u "galaksiji" . Znacajan je za celu Galaksiju, samo mi nije jasno kako niko u svetu, na planeti nije primetio odlazak Velikana ? Osim Srbistana ?

Licni dozivljaji ipak nisu drzavno-narodno vazni !

Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Kultura :: In Memoriam: Dejan Ristanović

[ Pregleda: 342 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.