@zzzz, ne znam kakvo je tvoje obrazovanje po ovom pitanju, ali...
Pretpostavimo da si uzeo eksere od feromagnetskog materijala pa su oni po magnetisanju ostali namagnetisani. Kako lubenica nije beskonacnog poluprecnika, a ekseri su gusto zabodeni po lubenici dakle formirana je sferna magnetna povrsina od glavica eksera, neminovno ce doci do preraspodele magnetnih momenata dok se ne postigne ravnotezno stanje. Jer sve u prirodi tezi ravnotezi.
Da ne ulazimo u detalje, dobices na kraju od svake lubenice jedan veliki magnet sa magnetskim polovima na spljostenijim krajevima lubenice (pogledaj planetu Zemlju i njene magnetne polove pa analogno tome).
Sve i da to nije bas tako kao sto sam rekla i da se nekim slucajem desi da raspored tj. orijentacija magnetnih momenata unutar feromagnetskog materijala ostane nepromenjena (tj. da spolja imas S a iznutra N pol) ti i dalje tu nemas "monopol" jer se, za razliku od naelektrisnaja (statickog) koje se posmatra dvodimenzionalno (tj. moze da postoji kao tanak sloj na nekoj povrsini, sto nije uvek dvodimenzionalno, ali sam tako rekla zbog jednostavnosti), namagnetisanost uvek posmatra kao full 3D jer kroz celu zapreminu posmatranog magnetskog materijala postoje magnetni momenti. Dakle, tvoje lubenice su klasicni magnetni dipoli sa odredjenim rasporedom magnetnih polova na njima - S spolja i N iznutra. Svakako stoji da na taj nacin moze da se izmeri magnetna sila izmedju njih ili da se barem priblizno odredi.
Da ti sad malo bolje objasnim sta ti u stvari zelis da napravis (posto smo se vec slozili da je nemoguce). Analogno sa naelektrisanjem koje moze da postoji samostalno kao negativno ili pozitivno bilo bi potrebno da u feromanetskom materijalu izolujes magnetne momente samo jednog smera i time prakticno dobijes samo uviruce ili samo izviruce magnetno polje, a poznato je da magnetno polje uvek i izvire i uvire, zato uvek i ima dva pola (sto je posledica toga sto je magnetni moment vektorska velicina a visak naelektrisanja jednog ili drugog znaka skalarna) pa se elektrostaticko tako ponasa samo u slucaju elektricnog dipola.
Kapiras li da je sustina i jedne i druge pojave takva da ne moze biti drugacije?
Use The Force!
CicikatoR :o)
“Who said anything about slicing you up? I just wanted to carve a little Z on your forehead — nothing serious.”