Jedan moj prijatelj drzi prodavnicu sportske opreme. Radnja je naravno obezbedjena sa takozvanim "portama" ( kod ulaza - izlaza prolazite kroz zonu koju hvata alarm ). One reaguju na svako eventualno iznosenje artikala sa kojih nije skinuta nalepnica ili tracica koja ga aktivira. Te nalepnice su obicno dobro sakrivene i verovatnoca je veoma mala da je ( sem dobrog lopova ) neko moze odmah uociti i skinuti. Ako (sto je i normalno) artikal prodje preko kase spusta se u jedan mali bak ( nesto kao malo dublja fioka ) i time postupkom nalepnice nemaju vise svoju funkciju ( deaktiviranje ). Dakle, reklo bi se funkcionalno, ali...
Nekoliko pari skupih patika mu je nestalo iz radnje ( subota ) prilikom velike guzve. Jasno je, iznesene su (ukradene). Razmisljali smo na tu temu i dosli do zakljucka da su ili skinute nalepnice u toku probanja obuce ( mala verovatnoca jer su stvarno male i dobro sakrivene ) ili alarm nije reagovao (ipak je radio).
Od onih koji malo bolje poznaju taj "zanat" sam saznao da danasnji lopovi koriste neke kese-dzakove kroz koje ne prolaze zraci alarma. Slozit cu se kada je rec o starijim tipovima alarma ali ovaj sistem je ipak realtivno nov ( 2 godine ) i kod njega je nemoguce nesto izneti napolje u onim kesama-torbicama oblozenim aluminijskom folijom a da ne reaguje.
Dakle, u pitanju je nesto novo? Ok, ti "majstori" su uvek malo ispred obezbedjenja ali me interesuje sto je sad to opet izmisljeno?
P.S.Zamolio bih ( ako moze ) da se odgovori-komentari odnose na temu, tj, funkcije alarma i njihove mane. Hvala.

Alarmi u radnjama
Re: Alarmi u radnjama