Sto se tice kupovine pasosa,ne bih rizikovao.
Ovako dosta sam sa kevom proputovao 90-tih godina pa sve do 2002.U periodu od 2003 do 2004 nismo isli u EU zbog nekih porodicnih problema.Dosta zapadno-evropskih zemalja sam obisao,tako da mi je stari soska nakrcan vizama,uglavnom Italija,Austrija,Francuska,Grcka viza,dakle sve sengen drzave.
Nikad nismo imali nikakav problem u inostranstvu,i nikad nas nisu odbili za vizu.
Zasto mene viza koci...viza mi i nije neki problem kada bi trebao da idem recimo,u Pariz na 7.dana avionom,posto bih znao tacan datum odlaska i vracanja nazad,dobio bih garanciju hotela,i turisticka viza ne bi bila nikakav problem.
Kada je viza problem.Recimo,danas mi dune da za par dana odem u Trst ili Veneciju da devojkom/drustvom kolima,posto vise nije problem ici preko Hrvatske i SLovenije to znaci oko 6h do Trsta i oko 7.5h do Venezie(odnosno do Mestre ili nekog mesta u blizini Venezije pogodnog za smestaj tipa Lido di Jesolo).Kolima putovati je ipak posebna car,nisi ogranicen na voz/autobus/gradski prevoz,ides gde ti zelis,stajes na pauzu kad ti hoces,stanes uz put da se fotkas kad hoces...znaci super stvar.Bar tako ja praktikujem na izletima po Srbiji.
Konkretan primer,pricam sa devojcicom kako bi bilo super otpaliti negde za 8.mart.
Da nam ne treba viza,Trst bi bio siguran izbor.Nikakav problem,nije mi problem da iz finansiram corbu,jos bi uz put obisao delove ex yu koji su mi ostali u secanju iz mladosti i podsetio se letovanja iz 80-tih(Istra,Porec,Portoroz).Medjunarodnu vozacku bih imao stalno(sada mi nazalost iz nuzde ne treba).U Trstu budemo par dana(vikend) obidjemo okolinu eventualno jedan dan odemo do Venezije,Padove ili odemo do Udina i tih Alpa u blizini.Cak ni za spavanje ne bi bio problem posto imam druga u Sezani(Slovenacko mesto na granici sa Italijom).
Dakle sto se tice vremena i novca,isto bi me kostalo da odem i sa kolima do Budve i da budem par dana sa devojkom...ali Budva je Budva a Trst je Trst.
Interesuje me takodje za ljude koji cesto idu kolima ovom rutom(CRO,SLO,Italija) da li ima problema sa policijom zbog BG (ili drugih Srpskih) tabli.Mislim na cesto zaustavljanje i tako to.Znam da je u Sloveniji i Italiji obavezno ukljucivanje svetala i danju,pa su se neki nasi likovi "upecali" posto to nisu radili.Mada sam pre 2-3 godine cuo da je u Italiji startovao neki opasan zakon o saobracajnim prekrsajima i da je ogranicenje strogo a panduri ne milosrdni,kazne drakonske a ide se i do oduzimanja automobila(iako si strani drzavljanin) i da panduri uglavnom ciljaju na strance(neki Hrvati su se tako zeznuli na deonici od Trsta do Monfalcone-a).
Prosto mi dodje da zavidim Hrvatima i SLovencima(i svim drugima :() na tome sto im vize ne trebaju i sto su im mogucnosti prosirene.
Sta ce biti za 5 meseci vise niko ne sme ni da predvidi,ali ako dozivimo 6-ti mesec vi cete biti nas nezamenjiv covek