Citat:
zoran: FID sklopku treba ugraditi u sistem.
Tacno - treba. Samo kakvu i gde?
Citat:
Pri najmanjem prolasku struje prema masi-zemlji , preko bilo čega , sklopka će isključiti gradsku mrežu istog momenta i nema struje.
U domacinstvu se koriste 2 mehanicka tipa FID sklopki - jedne su za na razvodnu tablu, druge su pojedinacni "Shuko" utikaci sa integrisanim FID-om.
Ovaj tip za razvodnu tablu je teze montirati, treba tu prilicno da se rasporedi i srafi, ali je najveci problem izbor snage u smislu one struje koja se javlja kao greska kod pojedinih aparata. Ako uzmes suvise malu snagu, FID ce se cesto iskljucivati, jer se u njemu sabiraju struje greske iz vise uredjaja, a ako uzmes previse, onda Fid gubi nesto od svoje zastitne funkcije. Dakle, ono "pri najmanjem prolasku struje" moze da bude i ne tako malo. Ja sam nedavno preradjivao el.instalaciju i ugradio centralni FID sa strujom greske od 300 miliampera. Koliko znam, to je jedna od najmanjih vrednosti, ako ne i najmanja, a ima ih i vecih - 500 miliA i slicno.
Shuko utikaci sa FID-om su mnogo prakticniji za ugradnju na kriticna mesta, ali je cela stvar skuplja, jer ti treba vise njih - za svaki aparat (ili par aparata) po jedan. Njihova druga velika prednost je sto mere struju greske jednog (ili par uredjaja) pa ta struja moze biti mnogo manja, sto znaci da si mnogo bolje zasticen. U kuci imam nekoliko takvih utikaca, vec godinama, i kod njih je struja greske 30 miliA, ako je aparat ispravan pa greskom dodirnes deo pod naponom a za neispravne aparate, kod kojih se dogodi da struja predje na masu, je struja greske jos niza - samo 5 miliA! To je zaista velika zastita. Jedini uslov je, da je FID ispravan, sto treba na kriticnim mestima cesto proveravati test tasterom. Za to je u mom kupatilu "zaduzena" masina za pranje vesha Candy, kod koje uvek ima neki miliamper struje "viska" tako da nekad izbacuje FID i po 2 cak i 3 puta dok ne pocne da radi. (Masina je ispravna - vise razlicitih Candy masina se ponasa isto, razlicitih modela i godina proizvodnje, u razlicitim stanovima, ali je 5 miliampera ipak vrlo ostar zahtev).
Ko je prinudjen da koristi protocni bojler, koji mora da bude ukljucen zbog potrebe za dodatnom toplom vodom, pravac prodavnica i kupovina lokalnog FID-a, ako se to uopste kod nas sada prodaje. Ne zaboravite da je uzemljenje za bojlere i slicno dimenzionisano za 16 ampera, i tek kad struja greske predje 16 ampera, osigurac pregoreva ili iskace. ISPRAVAN osigurac, sto je mnogo teze proveriti nego ispravnost FID-a. A dok struja dodje do 16 ampera mozes da budes res pecen...
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!