Ova tema mi je više puta izlazila tokom raznih pretraga, pa sam hteo da upozorim na pogrešnu informaciju u njoj (da se neko ne zezne). Dakle, ekspanzioni sud se ne odzračuje, a naoročito ne time što se ispušta vazduh na auto-ventilu koji je na njemu.
Ekspanzioni sud ima gumu u njemu, koja je naduvana na određeni pritisak vazduha. Pritisak vode u sistemu grejanja na hladno treba da bude nešto ispod pritiska u gumi ekspanzionog suda, i tada nimalo vode neće ući u ekspanzoni sud jer je u njemu veći pritisak. Kada voda počne da se zagreva, pritisak vode raste, i kada postane veći nego pritisak u gumi ekspanzonog suda, voda polako počinje da ulazi u sud. To je princip rada ekspanzionog suda. Kada se ispusti vazduh iz gume ekspanzonog suda, on se odmah napuni vodom tako da nema više mesta za dodatno punjenje vodom kada raste pritisak. Tada je taj sud beskoristan.
Dakle, bilo kakvo ispuštanje vazduha na ventilu ekspanzonog suda radi odzračivanja je potpuno pogrešno. A generalno ne vidim smisao ni bilo kakvog odzračivanja ekpanzonog suda na neki drugi način, jer ako je on pravilno postavljen šanse sa se u njemu zadrži vazduh verovatno i ne postoje, a i da se nekim čudom zadrži vazduh, on ne bi pravio nikakvu smetnju jer sam sud radi baš na principu sabijanja vazduha pod pritiskom unutar suda.
Nisam iz te struke ali to je moje mišljenje na osnovu detaljnog informisanja na Internetu, nakon koga sam potpuno sam osmislio i sklopio ceo sistem grejanja za kuću. Ako neko ima neko drugačije razmišljanje o svrsishodnosti ikakvog odzračivanja ekspanzionog suda (pri tome ne mislim na smanjenje pritiska u balonu radi prilagođavanja potrebnom pritisku u sistemu), ja sam raspoložen da ga čujem.
[Ovu poruku je menjao pisac dana 27.12.2010. u 22:09 GMT+1]
Tylko jedno w głowie mam
Koksu pięć gram
Odlecieć sam
W krainę zapomnienia