Citat:
djoka_l:
Citat:
Naveo sam u jednom gornjem postu citat (gugl prevod) sa ruskog sajta šta se u stvari dešavalo. Činjenica je, potražio sam to po netu, da je stvarno posle toga krenuo izvoz nafte i gasa ka zapadnoj Evropi a što je do tada to bilo nezamislivo?!
I to je dokaz, da je neki Rus na svom blogu napisao da nije bilo sletanja na Mesec?
Isto tako možeš da nađeš deset puta više članaka od pouzdanih izvora da je bilo sletanja i da je svaka od tvrdnji koje je Rus napisao u svojih 4 ili 5 članaka na tom blogu objašnjena na nekom drugom mestu.
Na internetu možeš da nađeš i da je Zemlja ravna ploča, da Antarktik ne postoji nego postoji bedem od leda, a da flota Ujedinjenih nacija štiti pritup bedemu, tako da niko ne može da propveri da li Antarktik ne postoji. I još da je NASA u stvari stvorila zaveru da je Zemlja okrugla, iako je oblik Zemlje bio poznat ljudskom rodu poslednjih 2600 godina (a poslednjih 2300 i veličina Zemlje).
Velika je razlika u shvatanju među nama. Usled gubitka argumenata ti ideš na omalovažavanje tuđeg pisanja.
Nije poenta ko je pisao nego šta je napisao. Lepo sam napisao, zainteresovan pisanjem tog "Rusa", nije mi bilo lenjo da proguglam to što je napisao i gle čuda, stvarno je skočila prodaja nafte zapadnoj Evropi (pre krize 70-tih) i stvarno su ameri prihvatili zajedničko učešće u daljnjem istraživanju ili osvajanju kosmosa.
Ok, možeš to nazvati i pukom slučajnoću ali baš je čudna podudarnost i to na vrhuncu ere loših odnosa istok-zapad.
U svakom slučaju, nigde nisam napisao da se to mora prihvatiti zdravo za gotovo. Meni taj podatak ima logike i otvara sumnju.
Citat:
Everovic:
Za lažiranje oblika Zemlje nedostaje motiv. Za lažiranje sletanja na Mesec postoji motiv. Velika je to razlika.
Upravo tako, čak šta više, u pitanju je bila čast, imidž amerike. Zamislite SAD u vreme čistke komunista (Joseph McCarthy) i njihovog predstavljanja mračne i nazadne SSSR. Ta ista SSSR prva lansira satelit u kosmos. Šok u SAD, i više od šoka, neopisiv strah, šta može uraditi SSSR. Onda na to prvi čovek, pa prva žena i prva šetnja kosmosom i sve to u režiji SSSR-a.
To nije bio šamar, to je bila tragedija za tako veliku i superiornu zemlju. Dž. F. Kenedi je pred Kongresom, a 1962. i na Univerzitetu Rajs, hrabro objavio: “Odlučili smo da idemo na Mesec ne zato što je to lako, već upravo zato što je teško; zato što će taj cilj omogućiti da na najbolji način organizujemo našu energiju i veštine i zato što je to izazov koji smo spremni da prihvatimo, koji nismo voljni da odgađamo i u kom nameravamo da pobedimo”.
Znači, od govora do "anuliranja" sedam godina tehnologijom 60-tih?
Pa danas je to u tom roku (6-7 godina) teško izvodljivo sa daleko boljom pozicijom i mogućnostima.
Pošto je predsednik obećao a Rusi već vodili u trci osvavanja svemira, ovo se moralo odraditi po svaku cenu i na bilo koji način jer publika čeka obećanje.
Publici je sve to servirano a činjenice, pa činjenice nisu bitne ako su u službi interesa.
I tako danas, pola veka kasnije, sem ponavljanja priče i loših, mutnih snimaka, nema ni jednog relevantnog dokaza za sve to. Bar da su sačuvali originalne