Enolozi mogu da pišu šta hoće, ali na meni poznatim flaširanim vinima piše mahom CRNO vino, izraz koji i ja koristim.
Crno, roze ili crveno vino...kao i belo vino, nastaju ceđenjem KLJUKA ili gnječenog grožđa. Razlika u boji nastaje kao posledica koliko dugo će taj kljuk biti u tom pomešanom stanju, tj. semenke, meso, kožice, drvenasti deo grozda, sok. Što duže zajedno, tamnija ŠIRA, tj. mlado vino, od ispuštenih materija, mahom tanina i sl.
Mislim, nisam stručnjak za pravljenje grožđa, sve ovo se lako da saznati!
Ah, da enologija! Divan termin za diplomiranog odnosno prefinjenog alkoholičara! Uvek sam se divio ljudima koji su od sopstvenih
poroka napravili vrednosni sistem koji drugi ljudi cene!
Wikipedija:
Citat:
Enolozi su stručnjaci koji se bave enologijom. Najčešće su ljubitelji vina.
cvrc.
Na poljoprivrednom fakultetu, najviše što se nudi je:
Citat:
- diplomirani inženjer poljoprivrede za voćarstvo i vinogradarstvo;
http://www.njamnjam.co.yu/cms/view.php/1040.html, nije loše da se pročita!