Da prenesem iskustva koje imam sa TP ovih dana.
Mi smo kupovali toplotnu pumpu uzimajući u obzir prosečne zimske temeperature u mom gradu. Ovih noći je napolju -12°C, a na trenutke je bilo i niže. Po mojim proračunima naša TP bi trebalo da nas lepo greje do -10°C. To je ispalo tačno. Sinoć i jutros nije mogla da postigne zadatih 40°C vode već je davala oko 34°C. TP sama sebi zadaje temperaturu vode uzimajući u obzir spoljnu i unutrašnju temepraturu. Temperatura u sobi nam je podešena da bude 24°C (malo toplije zbog male dece) i nikada nismo imali problem da je bude niže. Do sinoć. Jutros kada smo ustali bila je temperatura sobe 23,3°C.
Ne čini se kao neka razlika, ali meni znači da sam saznao granice moje TP. Sada je samo noću tako niska temperatura, dok je danju -5°C pa se sve ponovo vrati na uobičajne parametre. Da je i danima i noćima ispod -15°C kuća bi nam se polako hladila. U skorijoj prošlosti, u našem gradu su takve ekstremne temperature bile samo 2012. godine.
Takođe, ako dobro računam potrošnju struje, prvi put bi trebalo da uđemo u crvenu zonu. Ne puno, ispod 50 kWh, pa sad se razmišljam da li bi mi akumulator toplote sa grejačima pomogao da prebrodim ovakve dane u budućnosti. Toplotu bi postigli ali ne znam koliko to bilo finansijski isplativo.
Testirali smo i kamin u dvevnoj sobi ovih dana i odlično greje, ali imam problem pošto loženje kamina zbuni toplotnu pumpu. U dnevnoj sobi, gde se TP termostat nalazi, premašimo zadatu temperaturu sobe, pa se TP isključi, i ne grejemo tada ostali deo kuće. Moram pronaći da li postoji opcija više termostata ili nešto tako. Ili ga premostim i zatvorim grejanje u dnevnoj, a pustim u ostatku kuće.
Možda tip TP gde može samo da se definiše temperatura vode nema ovakve probleme?
"Nadam se da će aktuelna vlast, kada se sve ovo završi imati pošteno i fer suđenje."