Dexic ASP
Član broj: 253999 Poruke: 3837
|
Ja uopste nisam imao nameru da ubacujem nepotrebne podatke u OVOJ temi, svi ti detalji su prilicno precizno objasnjeni u drugoj. A ovde sam samo pomenuo za direktno poredjenje Heinzu.
Ako bas zelis da ispratis ovde, evo iz druge teme sta se desava kada je grejanje po utrosku, po stanu (a ne po utrosku, po kvadraturi, sto takodje postoji):
- Fixni deo se placa cele godine, iznosi oko 30% pausalne cene grejanja (ovo i ja placam sada kada sam otkazao grejanje, koje sam placao pausalno, jer imam cevi kroz stan, znaci zgrada je i dalje na pausalnom sistemu kao i najveci deo Srbije)
- 6.82RSD/kWh je cena za kWh koji toplana isporuci
- Preko onoga sto tvoj kalorimetar (ili kalorimetri, ako su na svakom radijatoru posebno) pokaze se proporcionalno povecava takozvanim "gubicima zgrade", koji u najboljem slucaju iznose oko 10-15%, ali to je za extra dobro izolovane zgrade i cevi za grejanje koje uopste ne prolaze dalje od stanova (ovo je npr. grejanje hodnika, grejanje ulaza, ako se negde greju garaze/podrumi, i inace gubici od podstanice pa sve do kalorimetara)
Racunaj da ce to biti nekih 20-30% vise, osim ako nije odlicno uradjena zgrada (ne znaci da ima odlicnu izolaciju zgrada, vec da su cevi odlicno izolovane, i da su minimalne, bukvalno samo minimum potrebe!). Zato ne vredi racunati ~7din/kWh, vec nekih 20% vise barem (to dodje koeficijentom gubitaka zgrade od 1.2).
Dakle, racun za grejanje iznosi oko 30% cene pausalnog grejanja +6.82RSD/kWh IZMERENE kolicine na kalorimetrima * koeficient_gubitaka_zgrade
Trenutno je sistem nazalost i dalje orijentisan pausalnom sistemu, tako da sada i zgrade koje imaju kalorimetre u potpunosti uradjene ne mogu platiti vise nego sto bi platili pausalnom potrosnjom, tj. postoji limit koliko se mogu zagrejati. Kada sve zgrade budu na merenju (od sledece zime obaveza), bice belaja, jer ce zgrade blize toplani moci da iskoriste mnogo vise toplote (i naravno plate i po 2-3x sadasnjeg pausalnog iznosa cele godine), a neke dalje mozda i nece moci da se zagreju:)
Inace, taj deo (zajednicki "gubici") je uglavnom manji pri VECIM potrosnjama, ne znam zasto, nisu umeli ni nadlezni da objasnje, posto jos uvek nemaju neki primetan skup korisnika na kome se moze proceniti za nase podnevlje zasto je tako.
Konkretan primer zgrade blizu mene, stan 100m2:
- 4200 racun van grejne sezone (ovo moze da varira, jer ukljucuje zajednicku struju zgrade)
- Oko 9000kWh obracunatih (7700 potroseno po kalorimetrima) bez iskljucivanja radijatora, i bez merenja temperature u stanu (kalorimetri na max. propusnu moc, nikad gasen protok). (stranci iznajmili, mislili su da je kod nas sve pausalno za grejanje, pa nisu gledali uopste da zatvaraju ista)
To je oko 113.000 za Infostan cele godine. Otprilike toliko bi izaslo i da se pausalno placa grejanje za stan od 100m2 sada.
|