Pa to me je najvise i zbunilo a posle i kad sam se konsultovao sa jednim majstorom ... nekako lici na neki kratak spoj..
Prvi put: parkiram auto i kad sam seo posle par sati da ga upalim posle kontakta je upalio samo lampicu akumulatora
i ni da mrdne dalje.
Nadjem da je otisao osigurac od 60A na plus klemi u onoj kutijici, ali posto ne poznajem auto prvo sam pogledao u onu
kutiju sa osiguracima (ispod haube) sve ok samo vruc relej za ventilator mislim da je upitanju za hladnjak..
Zamenim osigurac, i upalim auto sve najnormalnije.. Hteo sam da odem do majstora da nadje uzrok ali posto se ponasao
kao da nije nista bilo.. nisam.
Drugi put: posle 50-70km upalim auto i posle 1-2 km, ovog puta, u voznji je izbio isti osigurac ??? Padne obrtomer, upali lampicu akumulatora..
prestanu da rade isti potrosaci kao i prvi put.. Auto i dalje radi pa sam to iskoristio da ga vratim na parking. Predpostavljam da sam ga ugasio moralo bi slepanje
e sad koliko je to pametno sto sam ga i dalje vozio...
Jesam laik a i ovaj auto imam par meseci..
Nebih sebi dao za pravo da postavljam dijagnostiku, ali me ovako ponasanje zbunilo.
Crkava osigurac u razlicitim situacijama???
Jedan majstor mi rece da je to za njihov posao najnezgodnije,
predlog je bio da se pregleda komplet instalacija jer ko zna sta je (time sigurno nije nesto izostavio :-) ).
Rekao bih da nije alnaser, nije izbio osigurac kad sam ga zamenio pa upalio auto.
Alternator mi nekako najlogicnije, on salje najvecu struju a ovo je "najveci" osigurac na autu 60A, ali zasto nije crkao prvi put u voznji...?
Tako da mi deluje da negde pravi kratak spoj (ponavljam da sam laik).
Pored altenatora taj deo sto pominjete .. nisam bas upucen.. taj deo treba da regulise napon, ne (sad sam se raspitivao) ?
Sad se setih pita me Ivan da nisam ugradivao nesto skoro?
Ugradio sam modul cb, majstor koji mi je ulio poverenje kao neko ko kvalitetno radi, je samo zamenio modul iskoristio vec ugradjene el motore i
sredio lom od zica i kablova koju se vec bili sklonio nepotrebne izolovao one koji su ostali i sve lepo i uredno spakovao.. E da.. Nije radilo tablicno
svetlo sijalice su ok nekoje isekao kabal i izolovao ga. Ovaj majstor je to vratio gde treba i izolovao i termo buzirom. To je sve sto je radjeno.
Napisah ja skoro referat :-)
Ako imate ideju pomazite :-)
Hvala u napred!
Milos