Evo i moje tužne priče. Pre oko desetak godina.
Primetimo žena i ja da nam sin slabije vidi. Imao šest godina, vreme je za školu, i po svemu sudeći - moraće da nosi naočare. Mislim, dete ima zdrave oči, Bogu hvala. ali ono, klasika, naočare sa nekom malom dioptrijom, šta je tu je.
1. Naš, regularni dom zdravlja. Dom zdravlja u kome se sin leči od rođenja. Sa uputom dečijeg lekara idem do očnog kabineta, da zakažem pregled. Kad mi tamo sestra kaže: "Doktorka Bojana ne prima nove pacijente !" Wow ! OK, pitam ja onda kod neke druge doktorke. "Doktorka Bojana je jedina !"
2. Odem u ABC kliniku, (zašto kriti ?) na Terazijama. Blještavilo, sjaj, luksuz, mekane fotelje u čekaonici, kafa i sokovi. "To je to", kažem ja sebi, pa neću da štedim valjda na dečijim očima !!!
Prima ga prof dr sci XY (zaboravio sam ime) i bez širenja zenica zaključi da je dioptrija +0.5. I objasni da je danas sve kompjuterizovano, ma kakvi širenje zenica, kakvi bakrači. Nema toga više. I dobijem lepo dokumentovani nalaz, mišljenje, zaključak. Ali da dođem na još jedan pregled sledeće nedelje, da ga još jednom pogleda. I to će biti dž, pošto je kontrola.
Odem ja drugi put, kad nema tamo prof dr sci med XYZ, več neka druga mlada doktorka. JBG, šta je - tu je. Pogleda ga ona, pa kaže da moraju da se šire zenice. Kapi u oko, pregled na istim onim aparatima i da nam nalaze: levo oko -1, desno -1.5 "Alo, doktorka ?" Šta je ovo ? A šta je ono od prošle nedelje ? Nije razlika u 0.25 već je razlika + ili - ?! Jel dete dalekovido ili kratkovido ? Nezna ona šta je ono od prošle nedelje šta je uradila prof dr sci med XYZ, ovo su njeni razlutati, ali da ja dođem i sledeće nedelje, ako 'oću, opet za dž, kao opet kontrola. Opet ja za nedelju dana vučem dete u ABC kliniku, a sad ga pregleda neki drugi prof dr sci med RPQ. I on mu širi zenice (!) i on kaže -1, -1.5. Ali da bih dobio nalaze i recept moram da platim ! Šta bre da platim ? E, ovo je pregled kod prof dr sci med RPQ što se posebno plaća ! Znam li ja ko je on !? Alo bre ! Počnem da vičem da se dernjam (jbg, da je bilo za mene možda bih ćutao, ali dete je bre u pitanju, sinčić od 6 god). Napravim s*****, ali kurava sestra uspe da mi otme iz ruku nalaze i recepte za naočare. Ma skoro smo se pobili ! Ispičkaram ih sve na sav glas, keve im se najebem, i onda žena uspela da me izvuče na ulicu.
3. Pošto sam totalno razočaran u privatno i državno zdravstvo, setim se da na VMA mogu i civili, ako plate ! To je to, kažem ja sebi, to je be ustanova od poverenja, tu ću da dovedem dete. I tako i bi. Dođem na prijavnicu, platim za kompletan pregled, čekam dva sata (bukvalno) i na kraju dođem kod oftalmologa. Pazi sad ! Sinčić sedne na onu stolicu, lekar ga pita kako se zove, malo se sa njim našali, a meni da vizit kartu privatne klinike u kojoj radi popodne i subotom, i potapše po ramenu, i kaže da če tu da ga pregleda - do jaja ! A sad ne može, nije mu do ničega ! Brate, meni mrak na oči ! Idem kući i kiptim. Sutra, pravo kod načelnika očne klinike VMA, pa ispričam kako sam došao, kako sam platio i kako mi je dete "pregledano". Zakaže on nama da dođemo sledeće nedelje, on će lično da ga pregleda ! I opet širi zenice i opet -1 i -1.5. Uzmem recept, i jednom za svagda sve oteram u trista lepih.
Na kraju sam uspeo da nađem lekarku za redovne kontrole u "Institutu za majku i dete", NBG.
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji