Citat:
I da tako mlade ljude uvuku u kreditnu zavisnost koje se neće osloboditi do kraja života (USA je jako dobar primer za to)
?????
Nije mi bas jasno na koji USA mislis...ovaj ovde ne lici puno na tu tvoju pricu.
Ne znam nikoga ko nije odplatio student loan za 5-15 godina (zavisno od toga koliko je uzeo, i koliko mu je struka trazena).
Prosecan studentski zajam se krece od cene jednog boljeg do cetiri ili pet bolja automobila, sto smrtnici koji su pametno
odabrali studije (prema sebi kao i prema trzistu) sigurno mogu da odplate.
To ne iskljucuje mogucnost da je neko visestruki nesrecko pa je odabrao egzoticne studije necega sto mu nece doneti
nikakav posao niti bilo kakvu platu, a pritom mu ni porodica nije bogata, pa ceo zivot posle skole rinta u McDonalds-u
da otplati studentski zajam. Mislim, svega ima i sve je moguce....
Studentski zajam je IMHO jedan od pravih testova u pogledu zanimanja, jer postavljas sebi nekoliko osnovnih pitanja:
1) vredi li uzeti zajam za te i te studije ?
2) hocu li se ja time baviti ?
3) vidim li smisao uletati u taj i takav dug radi skole i profesije kojom cu se baviti.
Utoliko je veca steta sto kod nas ljudi ne mogu da bar na taj nacin pruze sebi priliku da studiraju nesto u cemu osecaju
da bi bili izuzetni, i tu se slazem sa Leslie-em da je to samo jedna od ilustracija nikakvog bankarskog sistema koji ocito
ima sve druge ciljeve osim da salje duge pasove ljudima koji umeju da potrce i dobro sutnu loptu.
Cinjenica je da u USA postoji ogroman broj fondova za stipendiranje, veliki broj skola izuzetnim studentima daje besplatno
studiranje, nekada od pocetka, nekad od drugog ili treceg semestra. Uvek na vecini normalnih skola postoji neki financial aid,
izuzeci su ili izuzetno male ili izuzetno ugledne skole koje podrazumevaju da im se upisuje materijalno obezbedjena elita.
Apsolutno sam siguran (na bazi konkretnih slucajeva koje znam) da ima i specijalnih srednjih skola koje primaju najkvalitetniju
decu i daju im potpuno besplatno skolovanje.
O svemu tome je bilo u nekoliko navrata diskusije na ovom forumu. Najveci problem je kako za studente iz stranih zemalja
nabaciti stipendije, za domace je to prilicno lak problem.