Shure sve lepo napisao
bela.rada, što mene u poseban koš, pa nisam valjda najgori?

Postoje problemi sa kotlovima i gorionicima, ali moje iskustvo i sve što sam do sada video, kaže da problemi nastaju prvo zbog lošeg kvaliteta peleta, zatim zbog loše projektovanog sistema, pa tek onda zbog opreme koja je u vezi sa peletom. Ja sam imao problema i sa Centrometalom i sa Thermofluxom, pa ih sada nemam. OK CM prošle godine nije ni koršćen, jer u tom objektu imam mogućnost grejanja na gas, a cena grejanja na gas je identična kao i na pelet, samo je konfornije.
Manje-više si dobro shvatila kako izgleda jedan sistem za sagorevanje peleta. Postoji nekoliko varijacija kako će pelet biti dostavljen u sam gorionik i da li će plamen biti horizontalni ili vertikalni. Mozak svakog sistema na pelet je automatika koja kontroliše rad sistema. Njeno podešavanje omogućava velike uštede i praksa je pokazala da isti gorionik za različit pelet zahteva drugačija podešavanja. Ako ideš na sistem koji radi na pelet, potrebno ti je što više podešavanja i što naprednija automatika. Ti ne moraš sve da ih koristiš, ali je dobro da su ti dostupni.
Bitne stvari kod podešavanja su: tajmer za uključivanje/isključivanje kotla, ciljana temperatura polazne vode i program rada. Program rada predstavlja prečicu kojom regulišeš brzinu rada ventilator i intervale rada pužnog transportera koji ubacuje pelet. Kod svakog kotla psotoji način da menjaš parametre ventilatora i motora koji pokreće pužni transporter, ali neki proizvođači ta podešavanja prepuštaju isključivo serviserima, koji su često priučieni, slabo obučeni i za sada još uvek neiskusni u rešvanju problema sa ovim relativno novim sistemom grejanja.
Vasic74, ako si pratio temu od početka, nemoj da završiš na kraju kao Aggio...prodao je nekoliko tona peleta preko foruma (meni konkretno 3 tone), pelet ispao đubre i on se više ne pojavljuje niti mi je odgovorio na mailove. BTW sam sam napravio pužni transporter o kome smo razgovarali i to baš onako kako mi je potrebno. Kupio spiralu, cev i motor sa reduktorom, nekoliko varova i još ću da ubacim jedan mini kardan ovih dana, da bih bolje fiksirao motor za plafon.
Što se testiranja gorionika tiče, ako imate mogućnost da testirate više gorionika u isto vreme, najrealnije je da vidite šta koji može da uradi sa određenom količinom peleta (recimo 15kg). S obzirom da ovde pričamo o vrlo malim vremenskim intervalima i promenama temperature, jako je teško utvrditi koji sistem je bolji. Recimo, u mom kotlu od 75kw je potrebno nešto ispod 5kg peleta da bi posle 24h pauze u radu dostigao 51C na koliko sam namestio da pokrene pumpe. Da li ću tih 5kg da isporučim u gorionik tokom sat vremena ili tokom 20 minuta, razlika je toliko mala, da nije merljiva opremom kojom raspolažem (štoperica na mobilnom telefonu i elektronska vaga sa jednom decimalom

).
Nisam video Feroli gorionike u radu, ali ako su deklarisani kao 35KW, predpostavljam da pod određenim uslovima mogu i da ih ostvare. Možda mu ne odgovara vrsta peleta, možda programi rada nisu bili dobro podešene, možda je taj primerak imao neki problem,...
Slažem se da su termo glave dobro rešenje, ali bilo bi lepo da mogu da se nađu neke sa tajmerima, jer imam više prostorija (ali ne sve) gde mi je u toku dana potrebna različita temperatura, a toliko vrtenje glava je velika obaveza i zeznuo bi se mehurčić od česte upotrebe. Kod kuće ih koristim u pojedinim prostorijama.
Simaptično je kako se ove teme aktiviraju početkom jeseni. Prošle godine sam počeo da grejem 7. oktobra, ove će izgleda biti koji dan kasnije.