Citat:
skrseni:
srkson
aaa... lepo sad radi sad kriva 55c sa spoljnim senzorom ......kako je sad kod tebe ,,,,koja kriva je ...sad kad imas 12 cm izolacije....
U više navrata sam pisao da upikana prava kriva grejanja na regulatoru, odnosno grejanje vođeno po spoljnoj temperaturi jedino ima smisla ako imamo izolovan objekat i konstantan izvor toplote, odnosno ako imamo u grejnom sistemu AT, ili što je skoro nemoguće, da imamo precizno dimenzionisan kotao sa izvanrednom modulacijom. U svim drugim varijantama regulacija polaznog voda po spoljnoj temperaturi ne može da se upika, a da mi kao korisnici budemo zadovoljni.
Ja sada imam odlično izolovan objekat, ali nemam AT i šta se dešava?
Jednostavno moram da držim visoko izabranu krivu (53C pri sobnoj 22C - podešeno u regulatoru) da bi gorionik nešto duže radio. Elem, prilikom niskotemperaturnog grejanja gorionik vrlo brzo postigne ciljanu temperaturu od 80C i odlazi u gašenje (iako radi minimalnom snagom cca 12KW), pa tako u krug!? Time sam opet dobio pali-gasi kao i onda kada grejni objekat nije bio izolovan!?
Sada sa istom krivom kao i pre postavljanja izolacije imam pri spoljnih 1C oko 47C prema radijatorima, ali time samo tri do četiri paljenja gorionika od po 2 sata u grejnom intervalu od 5h do 21:30h i konstantnih 22C u grejnom prostoru.
Dakle da rezimiram: Grejanje, odnosno regulacija polaznog voda vođena po spoljnoj temperaturi ima full smisao samo onda ako imamo dobro izolovan objekat i AT u sistemu grejanja. Tek tada možemo da upoznajemo i osetimo svoj grejni objekat kako diše u jedinici vremena pri različitim spoljnim temperaturama i tražiti pravu krivu grejanja na regulatoru. U svim drugim varijantama je lutanje, te pre ili kasnije vratićemo se na fiksnu temperaturu polaza.
[Ovu poruku je menjao Srkson dana 10.12.2017. u 01:39 GMT+1]
https://www.youtube.com/watch?v=qnisZeuSDw4
Grejna površina: 160m2 (prizemlje 80m2 - drvena stolarija, sprat 80m2 - Alu stolarija)
Izolacija objekta: Demit fasada 12cm stiropor, u ravnajućem sloju potkrovlja 10cm stiropor, podaščan
krov OSB ploče 18mm
Kotao: Megal MTR 32KW
Gorionik: Ferroli SUN P7
Motorizovani četvorokraki mešni ventil
Automatika: HeatOn WCHR-01