Citat:
Srđan Pavlović: Slazem se da je dobra strategija uociti sta dete voli od aktivnosti, a onda kao kaznu primeniti uskracivanje te aktivnosti. Medjutim, nisam siguran da je ovo u praksi bas uvek primenljivo, u svim situacijama.
Pa nisi ti daleko od toga bez obzira sto nemas svoje dete, imas sticenike sa kojima radis, u neku ruku tebi je jos teze jer radis sa malim osobama koje imaju problema u sazrevanju zbog svoje retardacije pa postoji prakticna granica do koje mozes da im pomognes. Da li bi na njima primenjivao fizicku prinudu kao metod mentalnog uslovljavanja? I zasto ne ako je tako lekovito? Svi ce odreda da kazu da je greh udariti dete od 12 godina koje je na mentalnom nivou petogodisnjaka ali je izgleda sasvim ok sljapiti petogodisnjaka koji je na nivou petogodisnjaka ili trogodisnjaka koji je napredniji i na tom nivou, iako su oni svi elementarno na istom nivou razvoja.
Ono sto je neophodno za primenu timeout metode i uskracivanja aktivnosti je shvatanje uzrocno posledicne veze, ista ta veza koju spominjete kao opravdanje za sljapkanje, ako uradim/ne uradim nesto bice posledica, razlika je samo u tome sta je posledica i da li od te posledice ostaje samo vaspitanje ili ostaje i trauma. Posle toga sledi osecaj za vreme i svoju poziciju u vremenu, sada sa 3g i 3 meseca on nema osecaj za tacno vreme ali ima osecaj relativnog protoka vremena (jutro, vrtic, igranje, crtani, spavanje i sta ide posle cega) i sad se disciplinske mere lako prosiruju na odlozeno dejstvo, tj ako se SAD ponasas neprimereno bices KASNIJE kaznjen (nema crtanih pred spavanje, npr). Posto mu je to relativno nov koncept par puta je to izignorisao i pozvao me na blef ali smo dosledni u primeni toga i vidim da vec deluje na njega.
Ako dete ne poseduje kognitivno uzrocno/posledicno razumevanje onda ni batine NE FUNCKIONISU, one izgledaju da funkcionisu samo zato sto su vise od blagog kaznjavanja, one su trauma koja utice na primalni uzrocno/posledicni deo nase psihe, onaj koji nas je odrzao u zivotu dok smo delili pecine sa medvedima (ako predjem u medvedov deo pecine, umlatice me medved, to boli) i nema nikakve veze sa vaspitanjem i kognitivnim razvojem, to je primalno uslovljavanje koje ostaje urezano u psihu. Upravo u tome i jeste problem, ako nije dovoljno traumaticno onda i nije delotvorno, ako deluje onda JESTE traumaticno i onda to ne treba ni raditi svesnom zivom bicu. Narocito zato sto postoje alternativne metode koje funkcionisu a i pride ne delimo vise pecinu sa medvedima i lekcija o opasnosti medvedove sape moze da se odlozi za kasnije doba kad se moze servirati usmeno.
Citat:
morihei ueshiba: Bol je sastavni deo zivota i procesa saznavanja o zivotu.U nekim kulturama fizicki bol je deo procesa uvodjenja u svet odraslih. Bila je ovde tema o obrezivanju.
Ja shvatam da ti ne razumes tu finu razliku, nije ova grupa ovde prva sa kojom sam ima slicne razgovore. Ti kao roditelj si malom detetu kao nesocijalizovanoj osobi bez drustvene podrske SVE u zivotu, ono ima inherentnu potrebu za stepenima maslovljeve hijerarhije, ali nema ni razumevanja za istu ni nacina da stvori njenu osnovu, to se ocekuje od tebe kao roditelja. Ti kao neko ko cuva njegovu hijerarhiju si mu mirna luka iz koje moze da istrazuje svet i ako mu taj svet nanese bol ono uvek moze utehu i podrsku da potrazi u tebi, zagrljalj, poljubac, osecaj sigurnosti, prestanak opasnosti, olaksanje bola, zadovoljenje drugog stepena hijerarhije. Ima gde da se odmori, smiri, da dogradjuje svoju hijerarhiju i skuplja hrabrost za novi izlazak i suocavanje sa svetom dok ne sazri dovoljno da se samo nosi sa time i preuzme odgovornost za odrzavanje svojih potreba i DANAS svi iole normalni roditelji pruzaju takvu "uslugu" svojoj deci (a nekad nisu ni toliko, a zapitaj se sta se promenilo). Medjutim, ako si pored toga pak ti taj koji nanosi bol onda dete nema gde da ode za olaksanje svoje muke, samo je, nema sigurne luke, seces mu piramidu pri dnu pravo u crvenom delu, gore od toga ne mozes sem da ga mucis gusenjem i uskracivanjem sna. To sto ces mu ti na kraju objasniti zasto je dobio batine i vratiti mu luku ne umanjuje strah, ocaj i izgubljenost tokom samog i odmah nakon cina, umesto da gradi vise stepene hijerarhije ono provodi vreme lececi povrede u njenom dnu jer nema poverenje da ces mu ti u tome pomoci.
Ja ne kazem da sam savrsen i bezgresan, bio sam cak potpuno nepripremljen na to sta je roditeljstvo i gresio sam dosta i on ce sigurno sa sobom poneti te moje greske, sa nekim stvarima jos uvek vodim bitku (npr instant-gratifikacija koju mu je usadio moj otac, njegov deda) ali bar neke stvari mogu da sprecim a to je koriscenje bola kao vaspitne mere i pruzanje apsolutne sigurnosti za prva tri stepena piramide da bi imao pun fokus da izgradi svoje pouzdanje i samo-realizaciju. Ne kaze se dzabe da ne pada iver daleko od klade, ali je truba ako padne bas na samu kladu, zar ne? Svetu ne trebam jos jedan ja, treba mu nesto bolje, i ako napravim i mali pozitivni pomak u odnosu na svoje roditelje onda to smatram uspehom, dajem njemu sansu da kad bude imao svoje dete u samom startu ima dovoljno visoku kognitivnu svest o neprimenjivanju fizickog kaznjavanja.
Tako vremenom evoluiramo, tako smo od divljaka sa dva stepena hijerarhije postali civilizacija sa pet. Kad dovoljno drustveno sazri neka ideja, a u ovom trenutku je to da deca ne treba da trpe fizicki bol od roditelja, to postaje zakon zato sto postoji deo populacije koji to ne prihvata i to postaje zakon ne zato da bi tebe promenilo vec da bi te sprecilo da taj koncept preneses dalje. Namerno sam zato pomenuo i ropstvo pre neku temu, posto je generalno isti koncept u pitanju. Ista prica se sada desava i za rasizam i sve ostale drustveno neprihvatljive pojave koje su nama odbojne jer smo rodjeni nakon sto je taj proces pokrenut. Neko rodjen 1300-e ce ropstvo smatrati validnim ekonomskim instrumentom, 1700-ih ce ropstvo tretirati kao nepozeljno ali ce ga tolerisati, 2010 ga tretiramo kao teski zlocin protiv covecnosti.
Izvinjavam se na malo duzem postu.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić