Citat:
Dobro, i kad budes u prvih 30% a ima mesta samo za 15%, sta onda?
Tih 30% sam pomenuo kao neku odokativnu univerzalnu cifru i ona nije ista za sva zanimanja. Kod nekih zanimanja možda ima dovoljno posla za svih 100% osposobljenih za to zanimanje, kod nekih za 50%, a kod nekih možda samo za 5% najboljih i najsposobnihih. Kako se menja taj procenat, menja se i količina truda koju trebaš da uložiš u sebe, a sve sa ciljem da budeš u tom gornjem delu i onda nema zime. Ako to ne možeš, onda zaista ne vidim šta drugo, nego prekvalifikacija. Ili misliš da neko treba da otvara izmišljena radna mesta da bi bilo posla za sve ? Znači ako ne možeš da upadneš u taj procenat, ma kakav on bio, onda je vreme da menjaš profesiju ili da radiš na sebi i da upadneš u taj procenat, treće nema. Upravo zato je bitno prilikom odabira karijere uraditi istraživanje i proceniti u kom poslu možeš da uspeš. Mada, ni to nije garancija da se nešto neće promeniti, ali opet je bolje nego da se osposobljavaš za nešto u čemu trenutno ima para, zanemarujući činjenicu da su i drugi to primetili i da će to trenutka kada se osposobiš još mnogo njih biti sposobno za to isto.
Citat:
A nije ni malo lako ni kratko stici u tih 30%, sto sam siguran da znas, sto prekvalifikaciju cini jos bolnijom i tezom za odrediti.
Naravno da znam, upravo zato i pričam sve ovo. Ja se recimo ceo svoj život bavim IT-jem, sa akcentom na programiranje i da čuknem u drvo, za sada ima sasvim dovoljno posla za mene kao IT eksperta, što u firmi u kojoj radim, što privatno. To bi trebalo da znači da sam trenutno sa postojećim znanjem i sposobnostima u onom gornjem procentu za koje ima mesta na tržištu. No, svestan sam da je situacija sada takva i da sutra taj procenat može da se pomeri na dole, jer je ili opala potražnja za tim zanimanjem ili moje trenutno znanje i sposobnosti jednostavno više nisu dovoljne, ili oba, pa da ostanem ispod crte. Upravo zato se svakodnevno trudim da svoje znanje iz branše usavršim koliko god je to moguće, pratim svoje rezultate, upoređujem sa drugima, trudim se da budem bolji u onome što radim, ali i da steknem znanja i iz nekih drugih oblasti. Recimo, upravo se spremam da polažem za licencu finansijskog savetnika, idem na seminare i slušam predavanja (po mogućstvu online, jer mi to manje vremena oduzima) iz oblasti menadžmenta i prodaje... pa sad, šta bude, biće. Čak ni sve to što radim mi ne garantuje da sutra neću biti bez posla, ali ću sigurno imati više šansi kao neko ko ume da programira, organizuje posao i prodaje šta god da prodaje, nego ako samo umem da programiram.
Citat:
Trziste uvek sve ispegla, tu si u pravu, samo kad trziste pegla ljudi stradaju na razne nacine i nastavice da ih pegla sve dok i amer i indijac i kinez ne budu radili za 800e mesecno, super za kineza, sucks za amera.
To stoji, ali koja je alternativa. Da države propisuju broj onih koji smeju da se obrazuju i osposobljavaju za određeno zanimanje i naravno da zabrane strancima da rade u njihovoj zemlji, jer džaba ti bilo kakvi limiti, ako dođu stranci i poremete balans. Znači, nema rešenja dok ljudi ne počnu da razmišljaju svojom glavom umesto da idu grlom u jagode, po sistemu "Tu ima para, to ću ja da radim", ne uzimajući u obzir neke druge činjenice. Znači, ako se zaletiš na neko popularno zanimanje, onda moraš ili biti najbolji među najboljima ili biti spreman na prekvalifikaciju ako ne uspeš da budeš najbolji među najboljima. Trećeg nema, osim da izabereš neki drugi posao koji nije toliko popularan. Hebi ga, ako je trenutno menadžment najpopularnije zanimanje (a jeste), onda moraš da budeš spreman i da ćeš imati mnogo veću konkurenciju u tom zanimanju i da možda neće biti posla za tebe ako ne budeš među najboljima. Ako tu prostu činjenicu ne mogu da shvate, onda neka stradaju, ko im je kriv. Inače, Amer koji je vrhunski programer, uvek će imati vrhunsku platu, isto kao i Indijac koji je vrhunski programer. Samo je pitanje koji procenat njih će u kom trenutku biti svrstan u te vrhunske programere. To je danas možda 15%, sutra će možda biti 10%, ali ako si u tom procentu, bićeš vrhunski programer sa vrhunskom platom. Ako nisi, onda hebi ga :)
Citat:
Mozemo da kazemo da je to zrtva koja je neophodna da bi drustvo kao celina napredovalo na njihov teret, ali ako broj tih zrtava dostigne kriticnu masu to postaje politicki problem. To sto su njihove roditelje lagali da je posao sa kompjuterima odlican i lak za velike pare u tom trenutku nece znaciti nista.
To je problem onih koji su ih lagali, kao i onih koji su poverovali u te laži. A svako normalan treba da zna da ne postoji zanimanje koje samo po sebi vrhunski plaćeno, pogotovo ne beskonačni deo vremena, već samo postoji sposobnost, znanje i renome koje je neko spreman debelo da plati. Pa tako, imaš recimo vodoinstalatera koji zarađuju više od dobrog dela programera. Jednostavno su među najboljima u svom poslu i kad neko ko ima para treba da sredi kupatilo sa italijanskom keramikom "A" klase gde jedna pločica košta 1000 evra, sigurno neće zvati nekog Miku iz Donjeg Svrljiga koji se amaterski bavi sređivanjem kupatila, nego će zvati nekoga ko je dokazano među najboljima u svom poslu, pa makar taj neko naplaćivao 500 evra na sat.
-Odracuonogakomijedrpiorazmaknicu.
-Ne rxdi mi txstxturx, kxd god hocu dx
ukucxm "x" onx ukucx "x".
-Ko kaaz e da ja neuummem da kuuca
m.
-Piše "Insert disk 3", a jedva sam i ova
dva ugurao u drajv
-Postoje samo dve osobe kojima
verujem, jedna sam ja, a druga nisi ti