MBA, MScIT, nesudjeni BEng. Mada iskreno ne znam sta ti to znaci, degree je sad vise politicka nego strucna kategorija, ono treba ti da se zaposlis u javno preduzece i da zadovoljis skilled migrant worker minimume, ako formiras tim u privatnom sektoru sasvim sigurno ne preskaces non-uni CVeve koje ti je neko ostavio na stolu, niti uzimas analize i informacije dobijene od takve osobe sa nipodastavanjem zato sto ista nema faks. Sa druge strane kada neko izlazi sirov sa BsCS on je upravo to, sirov do bola (cast nerdy izuzetcima) i operisan je od svega sem eventualno od algoritmike. Zeznuta je stvar politike u nekoj firma ako dodjes u situaciju da takvog coveka (ciji je domet hello world aplikacija, i animacije u PPTu

) moras da primis zbog diplome a propustis nekog ko zaista poseduje vestine koje ti trebaju.
I dosta puta cujem te burexove fazone, CSovci mrze menadzere i slicno, a situacija na terenu je da mahom bez tog skillseta CS ljudi otvaraju gomile firmi koje nikad ne zazive dugo (been there done that), ponajvise zato sto ih vise interesuje CS strana biznisa nego biznis strana biznisa

Ja recimo ne zalim zbog MBA, ali samo zato sto sam svoj CS skillset dopunio sa MBA, cisti MBAovci su smor nad smorovima, tatini sinovi ili mobberi u nastajanju. Imao sam i pre toga iskustva sa biznis stranom CS posla ali je bilo propusta u razumevanju, propusta koje je MBA popunio u vise sfera, od operativnog menadzmenta, preko leardershipa i razumevanja kapitala do kontakta sa suvim zlom i nekormancerima zvanim marketeri. Ljudi iz CSa koji se "ostvare" u menadzmentu su obicno ljudi koji su na druge nacine dosli do tog znanja kroz praksu, stoga nemojte brkati ove nase domace mobere sa menadzmentom, to su dve potpuno odvojene price.
Situacija se nece sigurno menjati jos neko vreme, ipak nismo jos dosli do stadijuma da prskamo biljke sa Brawndo's (It's got electrolytes

), IPO se jos uvek drzi jako na zapadu a kanalizacija je ionako ispod asfalta po kom bogati ne hodaju

Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić