secam se naslova iz blica kako pljuju nase putare kako po MECAVI ne mogu da sneg ociste! al kad su juce ove vesti iz madjarske javljali nije bilo bombasticnih naslova!
Pazi dacho,
problem sa našim putarima jeste to što ne odgovaraju za svoj rad.
(Malo van teme, ali jedva čekam epilog onih saobraćajki sa stubovima naplatne rampe i kakve će biti posledice za odgovorne)
Pre par godina, održan je pilot projekat, da se putari plaćaju prema svojoj efikasnosti, tj. da dobijaju penale za neprohodne, neočišćene i uništene kolovoze. Mislim da su u pitanju bili putari Mladenovca.
Dakle, neka evropska komisija je finansirala godinu dana putare na tom području sa ugovorenom cenom, ali sa penalima za nepopravljanje udarnih rupa, loše očišćene puteve ... kao što je inače praksa po Evropi.
i stvar je odlično funkcionisala, jer su putari shvatili da neće dobiti pare za zajebavanje po putevima, pa su i odgovornije radili.
Međutim, kad je sledeće godine trebalo početi sa širenjem tog sistema, svi ostali putari su se pobunili.
Možemo da nalazimo gomilu paralela sa Mađarskom, Hrvatskom ..., ali ne čiste oni kvalitetnije to iz ličnog zadovljstva ili nekog osećaja časti. Oni to rade jer u suprotnom nemaju zaradu.
I dragi dacho, zbilja nemaš osnova da se pozivaš na čišćenje puteva po mećavi.
imao sam prilika da vozim po mećavi po srbiji, mađarskoj, austriji, nemačkoj, jednom čak i u nizu zemlja za zemljom ...
- Srbija ... ubiše se jadnici od posla. Jadničci se bore da očiste jednu traku, s vremena na vreme.
Jednom sam morao da stojim preko pola sata da sačekam ralicu pa da vozim iza.
- Mađarska ... nisu loši, naslažu tri ralice jedna malo iza druge, pa čiste po tri trake odjednom ... jako pohvalno.
Imaju dosta problema sa šleperima koji se poprečuju po putevima, ali imaju i kamione sa nekim šiljcima na stopama, za izvlačenje tih čuda.
- Austrija ... sjajni
Koriste više ralica u kompoziciji, ali i neke ralice sa dodatnim raonikom sa strane koje čiste dve trake odjednom ...
-Nemačka .. isto dosta dobri. ,
Naši putari će da se poprave i da prestanu da se iznenađuju u svim mogućim mesecima,
tek onda kad počnu da odgovaraju za svoje radove.
"I smrt je za njih suviše dobra"