@Nedeljko
To shto vi umereni vernici racionalizujete da se stari zavet ne vazi - mozete da okachite machku o rep.

Citiracu novi zavet, i Isusove rechi:
Matej 5 17-20:
Citat:
17. Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: nisam došao da pokvarim, nego da ispunim.
Dan. 9:24, Rim. 10:4, Gal. 3:24
18. Jer vam zaista kažem: dokle nebo i zemlja stoji, neće nestati ni najmanje slovce ili jedna titla iz zakona dok se sve ne izvrši.
Luka 16:17
19. Ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti i nauči tako ljude, najmanji nazvaće se u carstvu nebeskom; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u carstvu nebeskom.
Jakov 2:10
20. Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša nego književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko.
Lepo kaze da nishta ne prestaje da vazi iz starog zaveta. Koliko sam ja upoznat, novim zavetom je ukinuto zrtvovanje, dok je uveden pojam pakla(beskonachne muke za konachne grehe).
Shto se tiche pitanja da li su pravoslavci kamenovali nekoga; sumnjam da im je to bio metod u vreme pogroma bogumila.
http://sh.wikipedia.org/wiki/Bogumili#Pogrom_bogumila_u_Srbiji
Shto se tiche polozaja zena u pravoslavlju, citiracu opet bibliju:
5. Mojsijeva 22:28-29
Citat:
28. Ako ko nađe devojku koja nije isprošena i uhvati je i legne s njom, i zateku se,
2 Moj. 22:16
29. Tada čovek onaj koji je legao s njom da da ocu devojčinom pedeset sikala srebra, i neka mu ona bude žena zato što je osramoti; da je ne može pustiti dok je živ.
Ako silujesh zenu, pa te uhvate na delu; morash platiti i ozeniti je.
Da pogodim, stari zavet se ne vazi?

Ma samo da je crkvi veca vlast, svi bi videli kako se ne vazi...
Glupost je neunishtiva. Budala je nezajebljiva.
Stupidity is permanent; ignorance can be fixed.