Mislim da je poenta karme i krajnjeg samoispitivanja odnositi se sa poštovanjem prema svim živim (a možda i neživim ???) bićima.
U tom smislu, svi smo unapred pali na takvom ispitu. Ne verujem da u civilizovanom svetu ne postoji odrasla ljudska jedinka a da nije sa krajnjim "zlobom" zgazila mrava i / ili siledžjski otkinula list neke biljke (išutirane stolice ovoga puta zanemarujem jer ako uključim i nežive stvari, onda smo ga debelo zaglibili na putu za večni pakao). Ne znam kako stvari stoje u necivilizovanim društvima.
U suštini, trebalo bi da se prašta ono što je učinjenu u cilju instiktivnog preživljavanja, a kažnjava ono što je učinjeno sa besmislenom svrhom, uključujući i bespotrebno trošenje prirodnih resursa i njihovo zagađivanje. Jer, svet - priroda, je tako uređen da može da svari i očisti posledice egzistencije - samog postojanja - pojedinih biljnih i životinjskih vrsta tako da na kraju sve bude "čisto i zdravo", dok enormna odskakanja lako mogu da dovedu do uništenja.
Činjenica je da vrste međusobno dele iste teritorije i pod uslovom da se ne radi o odnosu lovac-plen one žive u nekakvoj zajednici tako što svako gleda svoja posla.
Tu nekako čovek iskače - generalno, ne prihvatamo druge životinjske i biljne vrste u svom staništu; pri čemu kada kažem stanište tu podrazumevam zidana zdanja i sva živa bića za koja smatramo da im tu nije mesto, besumučno tamanimo a najviše stradaju pauci, mravi, bubašvabe, bubarusi, stonoge, stenice,... Ajd neka im neko objasni da ne mogu da žve u mojoj kući, tvom stanu,... Veće životinje je već lakše kontrolisati - dobra gradnja ih sprečava da zađu na našu teritoriju. Isto se odnosi na biljke. Onim vrstama kojima je dozvoljeno da žive na našpj teritoriji, ukinuto je pravo na slobodu - ptice po kavezima, ribe po akvarijumima, ... biljke po saksijama,... jer one nisu tu dobrovoljno već radi našeg zadovoljstva. Možda bi ovo moglo da ide u prilog tvrdnji da smo vanzemaljci koji su davno zaboravili svoje korene.
Drugo... Skrenuta mi je pažnja na "čudne" avione koji lete pravo pa onda naglo skrenu pod uglom od 90 stepeni pa nastave pravo. Nešto što mislim da sam i ja videla pre neku noć i večeras, ali nešto što sam ignorisala i negirala iz razloga što bi nastala mini panika a ni sama nisam sigurna da me oči ne varaju a možda se neki "sportista" samo okretao pa je to sa tla ličilo na skretanje od 90 stepeni a u stvari je jedan veliki luk.
S druge strane, kada razmislim, da sam vanzemaljac koji se šeće nebeskim svodom ove planete a pri tom koristim noć kao štit logično bi mi bilo da svetlima na letilici imitiram domorodačke letilice (avione) uz što bolju imitaciju njihovog leta. Bar se ja ne bih bespotrebno eksponirala. Uostalom, sumnjam da su njima svetla nešto više od dekoracije.
Realno gledano: pokretna svetla na nebu ne moraju biti samo avioni. 99% stanovnika ove planeta ne zna i nema potrebu da zna o broju i vremenima preleta letilica na nebu iznad njihovih glava, što automatski daje mogućnost manipulacije masama. Činjenica je da aviona baš ima i da lete kao da se najmanje 50% populacije sa ovih prostora vozi avionima. Doduše, nisu svi avioni komercijalni letovi: ima i teretnih, a najviše (bar ja tako mislim) ima sportskih aviona (ne moraju da budu brojniji, već imaju mogućnost da budu brojniji po broju letova ostvarenih samo sa jednom letilicom), pa motornih zmajeva; A svi oni imaju svetla - neki konstantna, neki treptajuća; bela ili žuta. Eh, da mi je da imam bar dvogled!
ER