Može da bude svašta. Čini mi se da letilica nekada nije bilo toliko. Proleti 10tak u toku dana. Sada ih ima više, može da se vidi i preko 10 njih u roku od sat vremena pa i manje. Ako kažete da su svetla putničkih aviona plavo-zelena, onda nisam videla ni jedan putnički avion. Ovi imaju od svetlo žutih, gotovo belih, svetala (koja su najčešće konstantna) do tamno žutih, gotovo narandžastih (koja su uglavnom treptava - kao bljeskalice na bicikl). Uglavnom imaju po jedno svetlo (tako deluje sa zemlje - kao zvezda koja se kreće), mada ima i onih sa svetlima "blisko" raspoređenim koja se naizmenično pale i gase. Neke su brže, neke sporije a ima i onih koje (izgledaju da) skreću gotovo naglo pod uglom od 90 stepeni.
Nekada davno sam viđala svetla (letilice) koje, gledano sa zemlje, deluju kao da se kreću od zvezde do zvezde: znači, leti pravo od zvezde A do zvezde B, onda skrene pod neki uglom ka zvezdi C i tako dok ne nestane sa horizonta. Kasnije sam pročitala objašnjenje da se sateliti prividno tako ponašaju.
Logičko objašnjenje je da je to nešto zemaljskog porekla. Ipak, ne radim ni u kontroli leta ni u NASI, da bih znala šta se sve kreće nebom - u orbiti mnoštvo satelita različitih namena, na nebu raznih aviona - putniči, vojni, sportski, helikopteri, motorni zmajevi i slično. I svi oni imaju svetla i imaju neku putanju po kojoj se kreće. Ni jedna od njih nije pravila neobične putanje, brzine su im u zemaljskim granicama, svetla obična.
Mada, može se tu potkrasti i neki NLO.
Da vam zagolicam još malo maštu... Sledeću priču uzimite u razmatranje sa velikom rezervom, jer kao prvo dešava se osamdesetih godina prošlog veka a i tada sam bila klinka.
Jedne večeri na keju u VG viđena je letilica kako lebdi nad krošnjom drveta: jaka reflektujuća svetla, oblik koji podseća na helikopter, čini mi se da su se nazirale i elise, nema zvuka, nema znatnog njihanja granja niti "vetra". Bilo je najmanje dvadesetak očevidaca i svi smo buljili u u tu letilicu.
Možda je bio i neki balon, ali meni je posle toliko godina ostao u sećanje helikopter. Zvuk je možda bio zamaskiran basovima iz obližnje kafane.
ER