Pozdrav svima.
S obzirom da su mi poslednja tri meseca dosli enormni racuni za struju, hteo bih na ovom temi da podelimo medjusobno informacije koje se ticu potrosenih kilovata, i da probam da zakljucim zbog cega imam tako veliku potrosnju...
Radi lakseg poredjenja, bilo bi dobro da svako napise tip grejanja koji koristi (elektricno kotao, TA, norveski radijatori, itd), kvadraturu koju greje, broj spoljnjih zidova, tip i vrstu izolacije, navike, i sve sto moze da utice na potrosnju, kako bi imali precizniju sliku. Naravno, na kraju i broj potrosenih kilovata (i zasebno broj potrosenih kilovata u crvenoj tarifi) kao slag na tortu.
Konkretno, moja situacija je sledeca:
Kotao 12KW, 70m2, cetiri spoljna zida, unutrasnja izolacija stiropor 2cm, spoljasnja stiropor 5cm. Ispod parketa 2cm izolacije, na tavanskoj ploci 5cm stiropora. PVC Rehau stolarija. Stan ispod se delimicno greje, iznad mene je potkrovlje koje se ne greje, i postoji hidroizolacija ispod crepa (ne duva i ne prokisnjava).
4 clana domacinstva, dvoje dece... Masina, sporet, bojler - sve sljaka sve u 16
Nocu se greje stan do 21 stepen od 23h do 07h ujutru. Onda se ne greje uopste do 15h. Tada se pali kotao i sve do 23h radi naizmenicno dostizuci temperaturu od 23 stepena.
Epilog - 2507 KW, Crvena VT-685 NT-328 i tuznih 24.000 rsd...
Ono sto mene najvise buni je to sto sam toliki racun dobio i u novembru kada su bile one iznadprosecne temperature za to doba godine, a najveci dosadasnji racun (prosle godine kada je bio ceo mesec minus u februaru i sa starom stolarijom i ceo dan kod kuce zbog bebe) je bio 19.000...