Citat:
ventura: Većina onih koji obrađuju zemlju u Srbiji se poljoprivredom bavi iz hobija. Kad kažem hobija, to podrazumevam da nije njihov primarni izvor prihoda već više pristup - eto ja tu nešto radim, pa ako bude neke zarade, odlično. To je hobi, a ne ozbiljna proizvodnja....
Moze tako da se kaze pod uslovom da kazes isto i za neke druge - dakle GSP, zeleznica i EPS nam rade iz hobija. FIAT kragujevac isto poprilicno iz hobija. Sve ove firme u restruktuiranju isto iz hobija. Od industrije 90% iz hobija. Sudstvo, zdravstvo, policija, vojska, drzavna administracija, prosveta, to je isto neka vrsta hobija, jer od njih toliko neke realne koristi ne vidis. Kad sve saberes, mi smo drzava ljudi koji zive iz hobija

Izuzimajuci naravno tebe, Miskovica, Kostica, Tomica, Bogicevica, Rankovica, Djurica, Beka, Mitrovica, Percevica i jos nekolicinu ljudi koji ne zive iz hobija. Ali, vi ste svi 0.001% Srbije, ostalih 99.999% - cist hobi
Citat:
Kako objašnjavaš da je u Srbiji prosečan prinos pšenice 3-4 tone, a u Nemačkoj 7 tona?
Prosecan prinos na nivou planete je 3.3 tone po hektaru, tako da... ti hoces da kazes da smo mi u svim privrednim granama iznad svetskog proseka, samo jedino ta poljoprivreda nam kvari prosek? Ili mozda, ako se imaju u vidu ostale privredne grane, poljoprivreda kakva god da je, nam je jos i ponajbolja.
Citat:
dusanboss: Darko ok je to da finci kupuju svoje proizvode , mozda je nama neshvatljivo ali verujem da je istinito, Za drugo sam mislio da nije relevantno. u vezi niske cene hrane. Znam da je u Nemačkoj,austriji i još po nekim isto kao kod nas, u madjrskoj su niže cene. standard naravno viši svuda. Kolike su cene hrane u skadnavskim zemljama ? ILi je ta varijanta da imaš skupe domaće i jeftine strane proizvode pa biraj ?
Evo ti nekih cena, a preracunacu i u dinare radi lakseg poredjenja:
- mleko najjeftinije 0.7 evra tj. 85 dinara, to je jedino sto sam primetio da je otprilike isto kao ovde ili 10% skuplje.
- hleb 3-5 evra kg, tj. 360-600 din. Navodim po kilogramu posto hleb pakuju u kese i prodaju na meru i ti dodjes i trazis naprimer 500 grama hleba, to te izadje 250 dinara, sto je 400% skuplje od BG
- brasno 0.44 evra/kg najjeftinije, to je 53 dinara, to je oko 30% skuplje nego kod nas, ali sam zacudjen otkud sad tako jeftino brasno - zasto razlika nije veca
- ulje 1.55 evra/l, tj. 190 dinara, to je oko 50% skuplje nego u Srbiji
- paprika 3.5 evra/kg, sto je oko dupla cena od ovdasnje
- krastavac 1.59 evra, tj. 190 dinara to je oko 500% skuplje nego ovde
- paradajz 1.80 evra, tj. 218 dinara, preko 100% skuplje nego ovde
- sampinjoni 4 evra kg, ili 500 dinara, sto je isto preko 100% skuplje nego ovde
- torta 25 evra/kg, tj. 3000 dinara, a kod nas je oko 500 din/kg, sto je skuplje 500%
To su sve domaci finski proizvodi i u marketu uopste nema stranih slicnih proizvoda koji bi bili velika konkurencija po ceni. Pogodi koliko tamo kostaju lubenice i dinje? Nema ih u supermarketu - jos nije sezona za domace zbog hladnije klime. Kad dodje vreme, lubenica im je velicine ovece jabuke

precnik 10-ak cm i kosta 10x vise nego ovde.