Citat:
cika dacha: ventura@ ''vlažniju Vojvodinu'' ne mogu verovati kako si samouveren u tome sto pricas a nisi u pravu!
Ne trebaš biti uopšte samouveren niti neki poseban stručnjak, dovoljno je da otvoriš neku geografsku kartu i pogledaš karakteristike terena, a onda otvoriš malo veću kartu pa vidiš koliko kanala za navodnjavanje/odvodnjavanje postoji širom Vojvodine.
Citat:
cika dacha:
alzasu gde ja cesto boravim ne postoji veci i bolji kukuruz u evropiiiiiiiiiiiii!!! kod njih je kukuruz za 1 metar veci od naseg a o tezini i velicini klipova da i ne pricam a kad je kod nas kukuruz vec uveliko stabljika zuta a kod njih je jos uvek zelen i raste tj naliva se zrno ako si poljoprivrednik razumeces o cemu govorim!!!! mogu ti pustiti slike!!! oni su cuveni po kukuruzu i hmelju!!
i tamo ljudi sami rade kao i ovde sa 1 traktorom i kompletnom opremom kompletnu zemlju koju poseduju tako da nemaju troskova dodatnih ljudi kad se radi kukuruz tako da cenu rada ne racunaj da je tamo skuplji!!
isto tako da napomenem da je tamo subvencija 700e po 1ha!!!
a jos imaju povoljniju naftu preko zadruga u sezoni!to cak ima i hrvacka plavi dizel!
tamo je jeftinija proizvodnja a veca cena kukuruza tj veca ti je dobit!
Opet kažem, ove priče možeš da pričaš kolegama ispred zadruge uz neko ladno pivce, a ja na tvoju žalost imam agronoma Nemca koji vodi proizvodnju te silaže , doduše on je malo istočnjak iz Plauena, ali ako mi kaže kakva je realna situacija u Nemačkoj, nema razloga da sumnjam u to.
Citat:
cika dacha:
pa arenda je bas jako jeftina zato sto se ne isplati raditi zemlju u ovoj drzavi i zato sto je niko nece!! ja ti nadjem u banatu cenu 1500e po 1ha a u blizini panceva i bg! cenu regulise zakon ponude i potraznje!
Ma sve vidim kako niko neće zemlju.. Svaka druga aucija završi bukvalnom tučom ispred jer svi hoće da uzmu zemlju... Nije €1500/ha najjeftinija cena u banatu, viđao sam ja i jeftinije, ali u onim mojim računicama nisam hteo da zvučim previše oštro...
Citat:
cika dacha:
i samo pogledaj koliko drzava srbija odvaja iz budzeta za poljoprivredu a koliko nemacka i france u % vise odvajajaju!!!
Aha, pa ajde daj neke cifre da vidimo... Baš me živo zanima...
Citat:
cika dacha:
i treba samo biti realan i jadnim poljoprivrednicima omoguciti da im se bar isplati to sto rade ne treba extra profit samo da se isplati!
a u racunici ti fali deo koji se odvaja za narednu setvu!!! jer sam si rekao da je profit na 1ha 560e a da su troskovi setve 300e znaci cist profit je 200e po 1ha!!!
Jel se ti praviš glup ili zajebavaš ovde?
Nije prihod 560 evra već
profit (Profit = Prihod - Uloženo).
Seljak uloži 800 evra. Prihoduje 1360 evra. Od toga tih 800 evra vraća u štek nazad i ulaže za iduću godinu, a onih 560 evra kusura mu ostaje kao čist profit.
Citat:
cika dacha:
i jos nisi dodao troskove goriva kad se njiva obilazi autom kao mera opreza da se roba ne pokrade ili ne zapali jer ljudi svasta rade na njivama a vetar u vojvodini em sto isusuje zemlju em lako vatru nanese!
Nisi nikada čuo za osiguranje useva? To ti je cirka 40-50 evra po hektaru za kukuruz, i zabole te uvo da li će neko da ti zapali njivu, ili će cigani da pokradu ili će da bude grad ili suša... Uplatiš polisu, i ne moraš da gledaš u čarobnu kuglu šta će da se desi sutra.
Citat:
cika dacha:
po tvojoj logici ko nema najmanje 30-50ha treba da propadne, jer je to nedovoljno, sto bih isto znacilo ko ima platu 30.000 dinara treba da crkne a samo onaj sto ima 100.000din da on jedini moze da zivi!
verujem da si pametan decko al losa ti je logika!
Da. Ko nema 30-50 hektara treba da propadne. Jer umesto da se taj novac baca na one koji ne umeju da rade i koji će da potroše taj novac na puko preživljavanje, taj novac se može pod povoljnim uslovima pozajmiti onima koji zaista umeju da rade, i koji će taj novac ne samo vratiti već će vratiti i više nego što su pozajmili i plus stvoriti dodatnu vrednost za celu ekonomiju države. Samim tim, ovi drugi će stvoriti ekonomske uslove da se ovi prvi zaposle kod njih.