Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pivski kvasac... znate za šta mi treba

elitemadzone.org :: MadZone :: Pivski kvasac... znate za šta mi treba

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 21592 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2382 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba04.06.2012. u 07:06 - pre 125 meseci
Jel ostalo i štogod čvaraka iz ovog kazana



neće biti zgoreg kad ono vrenje završi.

Znam da to nisu sada čvarci u njemu, ali brate, evociro si mi tim kazanom nezaboravne slike.
 
Odgovor na temu

burex
Software developer
Iterro
46°05'N 19°39'E

Član broj: 24964
Poruke: 987
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+679 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba04.06.2012. u 12:07 - pre 125 meseci
Ostalo je od prošlog svinjokolja, ne brini se ti ništa ;)

Citat:
Nadam se da ce te nas izvestavati kako napreduje...

Kad se otreznim ;)
A man is smart. People are stupid.
 
Odgovor na temu

svr
VRACAR BEOGRAD

Član broj: 39137
Poruke: 172
..252.195.adsl.dyn.beotel.net.



+1 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba14.01.2013. u 22:09 - pre 118 meseci
Otrezni li se???
Da se nisi otrovao!?
Gde si kupovao potrepstine?
Planiram da navarim jednu kolicinu pivkane, a hocu da nabavim kvasac i hmelj iz UK, pa me zanimaju tvoji rezultati?
Ako se UOPSTE nisi treznio od poslednjeg post-a daj recept.
 
Odgovor na temu

damic
službenik, banka

Član broj: 268851
Poruke: 58
91.240.7.*



+6 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba15.01.2013. u 09:58 - pre 118 meseci
Vidim prica se o diy pivu, pa par reci. Svojevremeno sam ziveo u Pertu, W.Australia, neke 4 godine i tamo pravio pivo, onako iz cistog zezanja. Postupak je tamo dosta laksi, kupi se gotov pribor, tkzv kontejner-fermenter, plasticno bure zapremine 22 do 23 litra sa poklopcem koji dobro dihtuje, na sredini poklopca mala rupa sa gumenim dihtungom u koji se stavlja air-lock, jedna vrsta malog plasticnog providnog sifona koji tokom primarne fermentacije dopusta da CO2 izlazi iz bureta a istovremeno zahvaljujuci vodenom cepu u njemu, ne dozvoljava insektima i drugoj necistoci da udje u bure.

Na dnu bureta je plasticna slavina. Uz navedeno, dobije se jos plasticna cevcica koja se kasnije koristi pri flasiranju, velika plasticna epruveta, gradometar, alatic za cepovanje krunskim zatvaracima, kesica krunskih zatvaraca i beli prasak koji se rastvori u vodi i sluzi za dezinfekciju suda i flasa.

U pradavnici zdrave hrane ili supermarketu, kupi se komplet koji se sastoji od konzerve velicine oko 1 litra u kojoj se nalazi vec gotov malteks (poluproizvod, podseca dosta na med), i kesica posebnog pivskog suvog kvasca. Malteks je vec prema vrsti piva koje se zeli dobiti unapred pripremljen (drought, stout, ale, dark, light itd.) dakle vec je unapred odredjen i ukuvan tacan odnos zitarica. U principu, svetliji maltex daje svetlije i lakse pivo, tamniji obrnuto. Kod nas, vidim da u samiskama i u radnjama zdrave hrane ima da se nadje takodje vec gotov maltex pa, kad bi pravio ovde pivo, isao bi odmah na tu varijantu jer je laksa. Sad, ovde nema izbora kao preko grane ali bolje ista nego nista.

Da predjemo na sam postupak. Neophodno je sam kanister dobro oprati i dezinfikovati, ovo je veoma bitno jer ako se pivo zagadi, pokvari se cela tura. Obicno se koristi gore pomenuti beli prah koji se razmuti u vodi (zaboravio sam ime), i njime se isperu svi sudovi koji se koriste. Deluje kontaktno.

U dezinfikovani kanister se nalije 22 do 23 litra mlake vode i doda oko 1 kg secera, kristal beli ili smedji, sve zavisi od ukusa. Uglavnom, kolicina secera varira od 800 grama do nekih 1,3 kg sto je vec neka gornja granica (grey zone, kako kazu tamo), od kolicine secera zavisi procenat alkohola koja ce biti u pivu, u svakom slucaju ne treba preterivati. Lagano se sve promesa i odozgo prospe ona kesica suvog pivskog kvasca. Poklopac se dobro zatvori i na njega stavi onaj mali plasticni sifon napunjen vodom. Na sobnoj temperaturi, drugi, treci dan pocinju da se pojavljuju mali mehurici koji izlaze iz air-lock-a, sto znaci da je pocelo vrenje odnosno primarna fermentacija. Postupak prve fermentacije traje obicno 4 do 7 dana, zavisno od spoljne temperature, sto je toplije (leti) traje krace i obrnuto. Vreme, kad je pivo sazrelo za flasiranje, odredjuje se gradometrom, na slavinici se ispusti izvesna kolicina piva u plasticnu epruvetu i izvrsi merenje. Praksom se kasnije i bez merenja uoci kad je vreme za flasiranje, broj mehurica CO2 koji izlaze iz kanistera u jedinici vremena pocne da pada, maltene, skoro totalno.

Staklene flase treba na vreme pripremiti, dobro oprati i dezinfikovati onim kontaktnim rastvorom. U svaku flasu preko levka, nasuti malu kasiku secera, cija je uloga da kasnije za vreme starenja piva u flasama dovede do sekundarne fermentacije i onog CO2 koji daje penusavost pivu. Zatim, vrsimo flasiranje, na slavinicu bureta namestimo uzanu plasticnu cevku koju fizicki spistimo do dna flase i lagano otvorimo slavinu puneci pivo bez pene. Obavezno ostaviti 3-4 cm od grlica nanize, prazno. Napunjene flase zatvorimo krunskih zatvaracima, ja sam alat za cepovanje namontirao na stalak za busilicu, a ako se nema presa, lagano se udara po alatu gumenim cekicem, pazeci da ne pukne flasa.

Saceka se oko 7 dana da pivo malo ostari i da se u flasama odradi ona druga fermentacija i to je to. Sto pivo u flasama duze stoji, po pravilu je bolje, 6 meseci je neki maksimum.
 
Odgovor na temu

svr
VRACAR BEOGRAD

Član broj: 39137
Poruke: 172
..252.195.adsl.dyn.beotel.net.



+1 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba15.01.2013. u 13:42 - pre 118 meseci
Zanima me kako izgleda to pivo?
Da li si pio NAJBOLJE pivo, ono ne pasterizovano, pravo iz cisterne sa sve talogom kvasca??
Da li to pivo dobijeno iz kesice lici na nesto tako?
Cini mi se da po youtubu vidim da je pivo 'providno' kao fabricka piva, ili gresim?
 
Odgovor na temu

damic
službenik, banka

Član broj: 268851
Poruke: 58
91.240.7.*



+6 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba15.01.2013. u 14:33 - pre 118 meseci
Ma, pivo ima super ukus, nema nikakve pasterizacije, naravno ima malo taloga, narocito u zadnjih par flasa. Doneo sam par kompleta iz Australije kad sam se vratio za Bgd, napravio par tura, svi su bili vise nego odusevljeni. Uglavnom uzimao sam Coopers-ove komplete, da ponovim, malteks koji se dobije u konzervi je vec unapred pripremljen za odredjenu vrstu piva, suvi pivski kvasac je verujem, isto neki poseban. Sad, kolicinu alkohola u pivu regulises sam u zavisnosti od toga koliko stavis secera. Ukus se jos moze menjati kao sto sam rekao i vrstom secera, obican kristal beli od repe, secer od trske, braon secer itd.

evo linka za vise info: http://us.diybeer.com/
 
Odgovor na temu

svr
VRACAR BEOGRAD

Član broj: 39137
Poruke: 172
..252.195.adsl.dyn.beotel.net.



+1 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba15.01.2013. u 14:39 - pre 118 meseci
Znaci preporucujes Coopers. Donece mi sestra komplet iz UK (ide sutra pa je bas hitno da se odlucim) i bas razmisljam koji da odaberem.
Ima ih od 5 funti do 25Funti.
Coopers je jedan od jeftinijih.
Hteo sam neki Belgijski komplet. Mislim da su belgijksa piva nedovoljno zastupljena kod nas- verovatno i zbog cene jer bi za nas bila preskupa.
Verovatno cu da narucim i hmelj i kvasac - jecma i slada ima i kod nas -verujem da su ipak hmelj i kvasac vazniji u proizvodnji.
Vodu ne planiram da kupujem, imam ruski filter za vodu ( a mozda se castim pa probam i western) verovali ili ne i voda ima ukus.
Kad je propustim kroz jedan ili drugi filter ima razlike do proizvodjaca filtera.

Izgleda da me nisi shvatio u prethodnom postu, kvasni talog u pivu je pozeljan u ovoj varijanti.
Prvi put kad sam probao takvo pivo bilo mi je cudno ali se covek brzo navikne na dobro.
Nazalost pivnica u Skadarskoj gde se tocilo sveze domace pivo vise nema.

[Ovu poruku je menjao svr dana 15.01.2013. u 15:50 GMT+1]
 
Odgovor na temu

damic
službenik, banka

Član broj: 268851
Poruke: 58
91.240.7.*



+6 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba15.01.2013. u 15:02 - pre 118 meseci

Pazi, ovo sto sad pricam desavalo se dosta davno, 1986-1990 god. dok sam boravio u Au., i u to vreme Coopers je bila tamo ok marka i jedna od najzastupljenijih. Najbitnije je da odlucis koju vrsta piva volis najvise, ja licno volim vise tamna piva. Kod nas nema te pivarske tradicije kao u severrnom delu Evrope, i manje vise zna se za obicno svetlo pivo. Sto se tice isplativosti, normalno da se isplati finansijski, ali to gotovo nikad nije bio glavni razlog da se upustis u proizvodnju. Glavni smek je u tome da sam nesto pravis i to po svom ukusu.

Sto se tice vode, i to je bitno, prica da je Niksicko dobro samo zbog vode.

Sad vidim na onom linku da se malo napredovalo, nude i CD za uputstvo, plasticne flase i jos sto sta. Inace, preporucujem iskljucivo staklene flase kao ambalazu.
 
Odgovor na temu

svr
VRACAR BEOGRAD

Član broj: 39137
Poruke: 172
..252.195.adsl.dyn.beotel.net.



+1 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba15.01.2013. u 15:27 - pre 118 meseci
I meni cudno za Coopers, imaju Canadska i Au piva (koja nesto nisu poznata-ili gresim).
Cene koje sam pominjao nisam pominjao kao plus ili minnus za homebrewing, a naravno kad kupujes sve gotovo da ce biti skuplje nego da si ga sam pravio "from scratch".
Gotov kit kupujem kao uvod u homebrewing, sledeci korak je pivo od jecmenog slada 'made in serbia' a kao stepenik ka
homemade pivu from scratch.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 8879
89.216.32.*



+10059 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba16.01.2013. u 08:06 - pre 118 meseci
Citat:
damic:Sto se tice vode, i to je bitno, prica da je Niksicko dobro samo zbog vode.
Nekad bilo, sad se spominjalo. Nikšićko se pravi u Apatinskoj pivari. Isto kao što se slovenačko "Alpsko mleko" pravi u Tuzli.

OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
Odgovor na temu

damic
službenik, banka

Član broj: 268851
Poruke: 58
91.240.7.*



+6 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba16.01.2013. u 11:42 - pre 118 meseci
Koliko vidim, original se jos proizvodi u pivari Trebjesa, a kopija ima svuda:)

http://www.niksickopivo.com/

Btw, i crnogorci prave jelenka.
 
Odgovor na temu

jmikica
elektricar,dp plana

Član broj: 169489
Poruke: 20
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba17.01.2013. u 18:06 - pre 118 meseci
pozdrav svima.drago mi je da smo se dotakli ove teme (pivo u kucnoj radinosti) jer uskoro ce i letopa ce
trebati mnogooooo piva.molio bih sve ljude koji dodju do sigurnih adresa za nabavku tih kompleta da ih objave ovde.
poseban pozdrav "damicu"jer vidim da on ima prakticnih saveta za nas kao pcetnike.mikica
 
Odgovor na temu

svr
VRACAR BEOGRAD

Član broj: 39137
Poruke: 172
..252.195.adsl.dyn.beotel.net.



+1 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba17.01.2013. u 18:19 - pre 118 meseci
Nadjoh forum na kome je ima (skoro) sve.
Ima svasta -ali posebno je interesantna tema o kupovini sirovina u Srbiji.
Ima slada- ali kvasaca i hmelja nema -nabavlja se ispod ruke i to neproverene sirovine od kojih nema piva,
odnosno treba da bacis vise upropastenih bacvi -dok ne dobijes ono sto ti se svidja.
Ustvari i ne moras da bacis -popice se..
Nisam siguran da smem da kacim linkove drugih foruma???
Sta kaze moderacija?
Forum se bavi pivarstvom.
>Sirovine u Srbiji
 
Odgovor na temu

Jagnjeca brigada

Član broj: 52969
Poruke: 311



+297 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba19.01.2013. u 11:56 - pre 117 meseci


Mala mašina koja može da stane u običan kućni frižider, omogućava vlasniku da na jednostavan način proizvede sveže pivo, željenog ukusa i jačine. Izborom pivske smese bira se vrsta piva. Proizvodni proces od 7 do 10 dana
"Nikad ne raspravljaj sa budalom: Prvo ce da te spusti na svoj nivo, a onda ce da te
dobije na iskustvo!"
 
Odgovor na temu

svr
VRACAR BEOGRAD

Član broj: 39137
Poruke: 172
..252.195.adsl.dyn.beotel.net.



+1 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba19.01.2013. u 13:21 - pre 117 meseci
I ti ga prodajes?
 
Odgovor na temu

ria1

Član broj: 311529
*.mediaworksit.net.



Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba30.01.2013. u 08:19 - pre 117 meseci
Pozz,ja sam skoro nabavio safale s 04....
 
Odgovor na temu

svr
VRACAR BEOGRAD

Član broj: 39137
Poruke: 172
..252.195.adsl.dyn.beotel.net.



+1 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba30.01.2013. u 09:50 - pre 117 meseci
Ja narucio gotov kit

European Lager Coopersov -i dosta hmelja i kvasca.

I jos narucih:

Safale Yeast S-04
Safale US-05
GV12 Gervin
Brupaks Ale Yeast

i

Styrian Goldings
Saaz

za pocetak.
Narucio sam i opremu hidrometar, termometar, ono sokocalo za flasiranje, airlock..
sve po duplo i troduplo nizim cenama nego kod nas.
Kod hrvata u beershopu je jos jeftinije nego u engleskoj odakle sam narucio.
Stize za nedelju dana u Bgd.
Nego da nema neko knjigu "Rečnik Pivarskih Termina"?

A gde si nabavio safale 4 ???? Kod nas?
 
Odgovor na temu

ria1

Član broj: 311529
*.mediaworksit.net.



Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba30.01.2013. u 14:42 - pre 117 meseci
Nisam kod nas,iz engleske mi stiglo...A hmelj sam nasao jeftino samo ne znam poreklo.9 eura kg.
 
Odgovor na temu

Boboje

Član broj: 13121
Poruke: 383
*.3gnet.mts.telekom.rs.



+2 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba08.08.2013. u 05:24 - pre 111 meseci
naleteo sam na ovu temu i ne znam kakva je bila situacija u januaru ove godine ali sad postoje dve firme u Beogradu koje se bave prodajom kompleta, opreme i ostalih materijala za proizvodnju domaceg piva. od jedne firme sam narucio komplet opreme i ekstrakt, kvasac i sve ostalo jos pre vise od mesec dana. napravio sam pivo i vec se popilo a ukus je vrhunski, ne moze se uporedjivati sa ovim ''vestackim'' pivima za koja svakog dana gledamo reklame na tv-u. cena piva po flasi ispada niza od diskontne cene piva ali cena tu nije toliko bitna. pre svega pravljenje piva kod kuce je hobi, izuzetno atraktivan, koristan i isplativ ako trosite dosta piva a u mojoj kuci se pivo pije svakodnevno, da ne pominjem moje drustvo koje bukvalno trosi stotine litara piva mesecno. druga prednost je sto mozete napraviti pivo koje ni u ludilu necete naci u prodaji u Srbiji ili u nekoj zemlji u okolini. prodaju se i oko 20ak vrsta slada, razne vrste peletiranog hmelja i kvasci tako da uz pomoc recepata sa interneta mozete skuvati na hiljade vrsta piva samo od ovih sirovina koje se za sad prodaju u te dve firme. postoje cak i dva odlicna programa za pomoc pri pravljenju piva, BeerSmith i ProMash. uskoro planiram da skuvam neko pivo po receptu jer sa ovim kompletima vec vam je odradjen najvazniji deo posla, samo treba ostaviti pivo da zavrsi fermentaciju. ako se prate uputstva i odrzava higijena pivo ne moze da omane ali ste ograniceni na samo nekoliko vrsta piva koja se mogu napraviti. steta sto jos kod nas ne postoji nijedan forum o pravljenju piva u kucnim uslovima. u Hrvatskoj i Bosni se odmaklo malo dalje i kod njih ima nekoliko foruma i vise specijalizovanih prodavnica sa ovakvom robom. ako neko zeli da razmeni iskustva samnom rado cu pomoci. mene najvise zanimaju recepture za piva koja je moguce napraviti sa nama dostupnim sirovinama kao i gde se sta od opreme koja moze posluziti moze kupiti u Srbiji.

proces proizvodnje piva je mnogo jednostavniji i kraci od pravljenja vina (rakija se ipak lakse proizvodi od piva) i prosto mi je neverovatno kako ovo nije vise razvijeno kod nas a vino se pravi na svakom cosku i grozdja ima na sve strane. imamo odlicne uslove za uzgoj jecma i hmelja a i pijemo pivo kao nenormalni a ne postoji ni jedna manja pivara niti proizvodnja piva u kucnim uslovima. sve se svodi na nekoliko velikih pivara koje proizvode prilicno lose pivo i na par uvoznih. ko je pio dobro domace pivo zna o cemu pricam. ali u zadnje vreme stvari se dosta menjaju i sve vise ljudi otkriva ovaj hobi.
 
Odgovor na temu

Horvat I
Ivan Horvat
Subotica,Makova sedmica

Član broj: 40556
Poruke: 3806
37.19.108.*



+292 Profil

icon Re: Pivski kvasac... znate za šta mi treba08.08.2013. u 10:46 - pre 111 meseci
Kvalitet piva zavisi od vode. Ne bi švabe bez veze pisali izvorište na etiketama.
Mogao si već zapazit da su podunavska piva dobra
Pozdrav
---ivanhoe---
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: MadZone :: Pivski kvasac... znate za šta mi treba

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 21592 | Odgovora: 46 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.