damonegro: Za sve one koji pišu na ovom forumu poneseni istraživačkim duhom i željom da sami "naprave" peć boljom nego što ona jeste, želim da iznesem nekoliko osnovnih pravila koja su aksiomi i kao takvi ne mogu da se dovode u pitanje. Idemo redom:
1) ispravni delovi kotla i instalacije
2) kvalitet sagorevanja
3) kvalitet peleta
4) NIŠTA VIŠE BITNO
1) stručno lice prilikom projektovanja, instalacije i puštanja u rad
2) Kvalitet sagorevanja jeste ono za čime se poseže u setovanjima i ona se šteluju da odgovaraju upotrebljenom peletu, angažovanom kapacitetu grejanja, vrsti grejnih tela, količini vode u sistemu, dužini cevovoda... Kada se postigne optimalno sagorevanje onda NEMA UŠTEDE nikakvim podešavanjem parametara i ponovnim čeprkanjem po istim. Sva toplota dobijena radom se koristi za grejanje a parametre temperature postavljate sami
3) Ako je pelet lošeg kvaliteta nema idealnog sagorevanja, ima viška prašine, više čišćenja čašice, peći i sistema. Ali svaki pelet MOŽE da se koristi uz više rada i nadzora!
4) Sve ostalo je vezano za ova prva tri uslova i nebitno je. Dakle potrošnja je onolika koliko vama toplote treba. Najveća je ZABLUDA iznošenje nekih parametara koje treba postići a korisnici imaju različite sisteme grejanja, bitno drugačije kapacitete i raspored prostorija. Primerice, NIJE MOGUĆE postići temperaturu vode od 60 stepeni u režimu održavanja (modulate) ako imate preko 200l vode u sistemu! Zato i ne pokušavajte. (prostori od 120-150m2 sa više od 10 grejnih tela). Nikakvi parametri vam neće nadoknaditi nedostatak termo glava u prostorijama a pre svega u onoj gde je i kotao. Ako je uz to prostorija sa kotlom izuzetno mala tu će uvek biti SAUNA (vraćamo se na aksiom 1). Ako imate termo glave na radijatorima onda obavezno štelujte sistem na temperauturu vode (ne vazduha) koja zadovoljava brzo zagrejavanje i održavanje idealne temperature. Naravno, ako je u pitanju podela iskustava to je u redu ali sam više nego siguran da mnogi na forumu prenebregavaju da nemaju predstavu o tome kakav je čiji sistem grejanja po kapacitetu i obliku. I to stalno zaboravljaju, pa se vodi rasprava ni oko čega. Recimo da vam ja iznesem podatak da sezonski trošim 1000kg peleta i oko 4000kW jeftine struje, i grejem 130m2, u 8 prostorija sa 12 grejnih tela i bojlerom na toplu vodu za 6 ljudi?! Ne verujete? A stvarno je istina. Ali to nema nikakve veze sa štelovanjem peći, peletom, parametrima već sa kombinacijama različitih sistema. Samo bi vas dovodio u zabludu i činio da se osećate loše jer ne uspevate i sami to da postignete.
Na kraju toplo preporučujem, pozovite stručno lice kako za sisteme grejnih tela tako i za sam kotao. Nakon njihove provere i postavki ne menjajte ništa više osim onoga što vam je dato kao korisnički meni (temperature vode i prostorije, jačina grejanja, vreme uključivanja i samo u slučaju promene kvaliteta peleta na lošije dodajte ubrzano ubacivanje vazduha). Serviseri iz MBS su više nego dovoljno stručni da vam ovo obezbede. Sasvim drugi majstor vam treba za radijatore i centralno grejanje. Sam kotao je tako projektovan da će zahvalno raditi dugo vremena ako se pridržavate uputstava i redovno ga čistite. Izgleda komplikovano, međutim on jeste projektovan da ga tehniči neiskusan korisnik NE ODRŽAVA I NE PODEŠAVA. Bićete mnogo zadovoljniji ako se što manje bavite ovim i više uživate u zagrejanom prostoru sa svojim ukućanima. A ako baš volite da se igrate to je sasvim druga priča. Merak nema cenu! Makar ponekad i nemali grejanje zato što je nešto otišlo u pogrešnom smeru.