Citat:
Bradzorf012:Drugo. Pažljivije čitaj, nigde nisam predložio da se oporezuju zarade
Ako navedes primer zdravstva koje se finanira iz zarada i kazes decidno "svaki zaposleni" onda to kod citaoca stvara utisak da si hteo da kazes upravo to sto si rekao. Ali nije ni bitno.
Citat:
Dakle, progresivni porez na zarade i naravno, porez na profit. Nego, za šta se ti zalažeš, to nikako da saznamo.
ja se konkretno ni za sta ne zalazem, prevoz u beogradu me se tice jednako koliko i prevoz u pekingu. Teoretski bih mogao cak da budem simpatizer tvojih predloga ukoliko se malo dorade. Medjutim, posto odredjen procenat ljudi iz neobjasnjivih razloga nema sposobnost analize uticaja nekih pojava na neke druge pojave, tada se iz cistog altruizma javljam da pomognem. Progresivno oporezivanje jeste lepa ideja u teoriji, ali se u praksi na balkanu pokazala kao kontraproduktivna iz razloga sto podstice sivu ekonomiju, u prvom koraku isplatom oporezovanog minimalca, uz ostatak na crno, na ruke, bez ikakvih poreza i doprinosa, a onda, da bi se doslo do kesa vrsi se prodaja bez evidentiranja i izdavanja racuna, vrsi se i pranje novca i krajnji rezultat je pakao kriminalizovane drzave do kog je put poplocan dobrom namerom progresivnog oporezivanja. I tako, od teorije po kojoj je progresivno oporezivanje lepo i pravedno, do prakse u kojoj degresivno oporezivanje daje bolje rezultate, postavlja se pitanje sta izabrati. Ne moras da mi odgovoris, neka to bude pitanje za razmisljanje.
Citat:
Rad na crno u zemlji nije posledica loših zakona, nego nesprovođenja istih. Rad na crno podstiču kompanije i pojedinci jači od države koji ne plaćaju porez, njima to odgovora.
Dakle - dajte nam postene kompanije i gradjane, pa da vidite kako su nase institucije sposobne da sprovode zakon? Sad bih tu mogao da te upecam pitanjem od kog sistema datiraju te neefikasne institucije i neefikasne drzavne sluzbe koje nisu u stanju da sprovode zakon, ali necu to da te pitam u cilju da iznadjemo neko resenje za sadasnje probleme, a ne da se bavimo istorijom i krivcima.
Citat:
Kakve su ovo gluposti?
Nemoj da trcis pred rudu, pre nego sto kritikujes ideju proveri da li je uopste moja. A nije. London ima taksu za ulazak automobilom u grad i od kad je ista uvedena, doslo je do visestruke koristi, od novcane koristi preko eliminacije guzvi na ulicama i parkinzima, do cistijeg vazduha. Gluposti ili negluposti - daju odlicne reztate i jos nekoliko predstonica to primenjuje kod sebe. Moj doprinos je minimalan a sastoji se od ideje da ne treba naplacivati 5 evra dnevno, jer je to za beogradjane mnogo a gasterbajtere malo, nego 100 evra godisnje, sto je nekako i za jedne i za druge relativno prihvatljiv iznos.
Citat:
Vau, kako se ranije nismo setili ovoga? Nego stručnjače, da te pitam, kako napreduje ugradnja plina u bagere, kamione i radne mašine?
Nesto te kompas zeza, izgleda da si pogresio temu.