Citat:
Sad sa Bolonjom je sve obesmisljeno, klinci poloze za mesec dana, gradivo prepolovljeno i olaksani zadaci za debile, na usmeni i ne izadju, ne vide profesora, oslobode se preko kolokvijuma teorije.
Hahahahahaha! Ma nemoj?
Kao prvo, više nema večitog studiranja niti prenošenja svakog živog predmeta u sledeću godinu... svako prenošenje se plaća, a ukoliko se prenese više nego što je dozvoljeno, prelazi se na samofinansiranje. Kao drugo, uspostavljen je limit (barem kod mene je bio) da se 3 puta može izaći na polaganje jednog predmeta, sa tim da je na prvi ispitni rok obavezno izaći kod nekih. Ukoliko se ne položi, mora se predmet ponovo slušati. Kao treće, samo kod nekih sam mogao putem kolokvijuma da položim (sa time da oba položena sa 100% daju finalnu ocenu od 6-7 max.), a kod većine drugih sam morao oba da položim kako bi uopšte dobio uslov za izlazak na pismeni ispit, a zatim i na usmeni. U dosta slučajeva je tu bilo i obaveznih seminarskih radova, naravno. Da ne spominjem da je bilo obavezno prisustvo na više od 80% predmeta, i pre i posle podne, tako da nema više ono da studiraš i da radiš. Neki profesori su bili razumni za moje starije kolege koji su zaposleni, ali drugi nisu.
Bolonja je na nekim visokoškolskim ustanovama napravila sprdnju koja služi za izdavanje bezvrednih diploma, a kod drugih uvela "evropski sistem"... ali samo za studente. Studenti treba da rade ovo, da rade ono, da se prilagode, a profesori mogu po starome. Sećate se onog obećanja da će biti potrebno min. 60ESPB bodova za prelazak u sledeću godinu na budžetu? Zašto nije to uspostavljeno? Zato što su studenti glupi, ili zato što ima ovakvih profesora?
A man is smart. People are stupid.