Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 513799 | Odgovora: 202 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

zugicradovan
vkv bravar

Član broj: 316945
Poruke: 18



+4 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.08.2013. u 07:50 - pre 130 meseci
dali je neko koristio zovu i za cega se moze koristiti
rajko
 
Odgovor na temu

mr. ako

Član broj: 65959
Poruke: 2367



+2294 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.08.2013. u 13:38 - pre 130 meseci
Moze sok (od cveta), moze pekmez od bobica.
- Il n'est pas important qui, importe c'est quoi!
 
Odgovor na temu

Horvat I
Ivan Horvat
Subotica,Makova sedmica

Član broj: 40556
Poruke: 3808
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+292 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.08.2013. u 15:16 - pre 130 meseci
Odličan je sok i od bobica
Pozdrav
---ivanhoe---
 
Odgovor na temu

zugicradovan
vkv bravar

Član broj: 316945
Poruke: 18



+4 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.08.2013. u 15:37 - pre 130 meseci
mislio sam za zastitu u povrcu , na primer kolega prska sa mlekom i vodom povrce protiv plamenjace mesto plavog kamena i kreca
rajko
 
Odgovor na temu

zugicradovan
vkv bravar

Član broj: 316945
Poruke: 18



+4 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?19.08.2013. u 15:40 - pre 130 meseci
procitajte o totalnom herbicidu glifosav i ostali sta kaze americki strucnjak . Ko je Don Huber, i zašto je on uopšte važan?
Huber je professor emeritus na Univerzitetu Perdju u Indijani. Više od pola veka se bavio patologijom biljaka i mikrobiologijom zemljišta. Kao jedan od vodećih autoriteta stekao je međunarodnu reputaciju. U američkoj vojsci se bavio procenom bioloških opasnosti, prirodnih i fabrikovanih, poput bioloških oružja i virusnih epidemija. Penzionisan je sa činom pukovnika. U američkom ministarstvu poljoprivrede, on koordinira radom Odbora za bolesti i patogene u razvoju. Jednom rečju, on je na najvišoj poziciji u oblastima koje se tiču njegove profesije kao naučnika.

Možete pogledati na internetu šta je Huber rekao Sekretaru za poljoprivredu. Ukratko, posledice višegodišnjeg korišćenja Monsantovog GMO kukuruza i soje su: smanjenje hranljive vrednosti, prodor novih bolesti biljaka (što je u širokom opsegu uticalo na smanjenje roda), i brojne reproduktivne probleme životinja, sa slučajevima da je stepen spontanih pobačaja kod životinja ponekad toliki, da bavljenje stočarstvom postaje potpuno neprofitabilno.

Glifosat je moćan biocid. On nanosi štetu korisnim organizmima u zemljištu, menjajući prirodni balans tla i time umanjujući otpornost biljaka prema bolestima. Time se stvara mogućnost za širenje bolesti koje razaraju kukuruz, soju i pšenicu, što dovodi do razvoja novih patogena, vezanih sa neplodnošću i ubrzanim starenjem životinja. Ova dešavanja, tvrdi Hubert, „ugrožavaju ekonomski opstanak i proizvođača stočne hrane, a i samih stočara“. Sve činjenice navode na sumnju da GMO biljke gube svoju prirodnu, urođenu otpornost na bolesti koje nikada ranije nisu ni predstavljale realnu pretnju po njih.

Postoje dokazi da je novi patogen vezan za rast neplodnosti kod ljudi, a veruje se da ima i štetne efekte na ljudsko zdravlje, o kojima još i ne znamo dovoljno. Poput fluora, i glifosat može dospeti u naš organizam na brojne načine. Na primer, na pakovanjima vitamina D, između ostalog je napisano da „sadrži sojino ulje i kukuruzno ulje.“ Ulje koje soje i ulje kog kukuruza?

Monsanto, međutim, poriče Huberove tvrdnje i uspeva da nađe podršku u poljoprivrednim savetodavnim službama Univerziteta u Ajovi i Ohaju. Ipak, postavlja se pitanje da li se savetodavne službe uopšte samostalno finansiraju ili i njih finansiraju korporacije? U svemu tome postoji i element profesionalnog nadmetanja za sticanje finansijske podrške određene korporacije, što opet prvenstveno dolazi iz agrobiznisa.

Savetodavna služba Perdju Univerziteta je bila mnogo opreznija. Sa jedne strane, služba priznaje da postoje dokazi koji potvrđuju Hubertove tvrdnje: „Tvrdnja da herbicidi poput glifosata čine biljke podložnije bolestima nije sasvim bez osnova. Istraživanja su pokazala da su biljke tretirane glifosatom ili nekim drugim herbicidima podložnije mnogim biološkim i fiziološkim poremećajima (Babiker et al., 2011; Descalzo et al., 1996; Johal and Rahe, 1984; Larson et al., 2006; Means and Kremer, 2007; Sanogo et al., 2000; Smiley et al., 1992)… Iako neka istraživanja ukazuju da postoje učestalija oboljevanja u prisustvu glifosata, to ne mora obavezno da znači da će biti negativnog uticaja na prinose“.

Sa druge strane, Perdju savetodavna služba preporučuje „razumnu upotrebu glifosata protiv korova“. Međutim, jedna od Huberovih osnovnih tvrdnji je da korovi postaju rezistentni na herbicide sa glifosatom. Upotreba glifosata je već prekoračila „razumnu“ granicu i, kako se glifosat sve više nagomilava u zemljištu, njegovi negativni efekti postaju sve očigledniji.

Ograničenja, koja su postavljena nad nezavisnim naučnicima, spremnim da sprovedu objektivna istraživanja, najbolje se mogu razumeti na primeru Izveštaja, podnesenog Agenciji za zaštitu životne sredine od strane 26 univerzitetskih naučnika-entomologa. Izveštaj, u kojem naučnici iz straha ne otkrivaju svoja imena, zbog pretnje da im se prekine finansiranje, naveden je kao jedna od referenci na kraju teksta. U Izveštaju se nalazi sledeća izjava:

„Imena naučnika su skrivena od javnosti zato što praktično svi mi, da bismo sprovodili naša istraživanja, na nekom nivou imamo potrebu za kooperacijom sa sektorom industrije. Izjava: Sporazumi (između predstavnika industrije i predstavnika upravljanja prirodnim resursima) koji su potrebni za promet GMO semena eksplicitno zabranjuju istraživanje. Ovi sporazumi sprečavaju naučnike u ostvarivanju njihove propisane službe u ime javnog dobra, osim ako se za istraživanje ne dobije odobrenje od strane industrije. Kao rezultat jednog tako ograničenog pristupa, ni jedno istinski nezavisno istraživanje (po pitanjima tehnologije, njenih realnih performansi, posledica primene tehnologije, uticaja na rezistentnost insekata i međusobne interakcije tehnologije i insekata ) ne može biti legalno sprovedeno. Shodno tome, informacije koje iz javnog sektora pristižu do EPA Naučnog savetodavnog veća, neopravdano su ograničene.“

Ne samo da je Monsanto dovoljno moćan da spreči bilo kakvo istraživanje, različito od onih istraživanja koje sam plaća, već je toj korporaciji pošlo za rukom i to, da pomoću novca i propagandne mašinerije spreči donošenje anti-GMO zakona u Kaliforniji. Mogao bih da vam kažem da pazite šta jedete, jer to može naneti štetu vašem zdravlju, ali to više nije primeren savet: vi čak ne možete ni saznati šta je to što unosite u svoj organizam.
rajko
 
Odgovor na temu

v1v1a
Beograd,Srbija

Član broj: 314919
Poruke: 5
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+1 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?20.08.2013. u 13:36 - pre 130 meseci
Dobar dan, ja bih malo da se upetljam ako moze. . .

Da skratim koliko god je moguce: inace sam gradski tip, pa stvarno nemam blage veze o uzgajanju hrane, no imao sam do skoro nekih zdravstvenih problema pa sam drasticno promenio ishranu, pa kako mi se sa novim nacinom ishrane zdravlje iz temelja popravilo malo sam se zainteresovao za uzgoj hrane i tu famoznu organsku hranu i moram reci da tu dosta stvari nije jasno.

Citajuci ovu temu ajd da kazem na blic sam zakljucio ako imas svoj komad zemlje i vremena da ga obradjujes onda moze organsko da se radi, ali taman onoliko koliko ti treba za licne ili porodicne potrebe, a kad bi krenuo u neki biznis sa organskom hranom to je vec sasvim druga prica.
Pa sad ako ima neko pametan da mi da neku ideju kako covek iz grada koji nema svoje zemlje a hteo bi nauci i da radi od cega da pocne.

Guglao sam dosta ovu urbanu poljoprivredu, ali to je mislim za nase uslove spansko selo, a kad pricam direktno s ljudima koji se bave poljoprivredom i zive od iste kaze brate batali to.E sad ne znam ni sam, imam volju, hocu da ucim, mogao bih ja i da se skrpim za neki komad zemlje, ali sad mi je opet nekako nezgrapna konstrukcija da menjam zivot iz osnova samo zato da bih imao ono bas prirodnu klopu za stolom.

Hvala svima na evetualnim odgovorima, i generalno hvala za ovu temu.
 
Odgovor na temu

mr. ako

Član broj: 65959
Poruke: 2367



+2294 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?20.08.2013. u 15:17 - pre 130 meseci
Mozes da uzgajas i bez zemlje: https://www.google.com/#fp=c8&q=hydroponics

- Il n'est pas important qui, importe c'est quoi!
 
Odgovor na temu

FoghornLeghorn

FoghornLeghorn
Član broj: 312740
Poruke: 88



+498 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?21.08.2013. u 20:16 - pre 129 meseci
Citat:
v1v1a: Dobar dan, ja bih malo da se upetljam ako moze. . .

Da skratim koliko god je moguce: inace sam gradski tip, pa stvarno nemam blage veze o uzgajanju hrane, no imao sam do skoro nekih zdravstvenih problema pa sam drasticno promenio ishranu, pa kako mi se sa novim nacinom ishrane zdravlje iz temelja popravilo malo sam se zainteresovao za uzgoj hrane i tu famoznu organsku hranu i moram reci da tu dosta stvari nije jasno.

Citajuci ovu temu ajd da kazem na blic sam zakljucio ako imas svoj komad zemlje i vremena da ga obradjujes onda moze organsko da se radi, ali taman onoliko koliko ti treba za licne ili porodicne potrebe, a kad bi krenuo u neki biznis sa organskom hranom to je vec sasvim druga prica.
Pa sad ako ima neko pametan da mi da neku ideju kako covek iz grada koji nema svoje zemlje a hteo bi nauci i da radi od cega da pocne.

Guglao sam dosta ovu urbanu poljoprivredu, ali to je mislim za nase uslove spansko selo, a kad pricam direktno s ljudima koji se bave poljoprivredom i zive od iste kaze brate batali to.E sad ne znam ni sam, imam volju, hocu da ucim, mogao bih ja i da se skrpim za neki komad zemlje, ali sad mi je opet nekako nezgrapna konstrukcija da menjam zivot iz osnova samo zato da bih imao ono bas prirodnu klopu za stolom.

Hvala svima na evetualnim odgovorima, i generalno hvala za ovu temu.


Heh... pa sto bi ti rekli da moze - sta posle da ti prodaju

Ako imas terasu, mozes u nekoliko najlon vreca (dzakova) da posadis paradajz - vidjao sam to cesto na zgradama. Pomesaj humus iz prodavnice sa obicnom zemljom (pola/pola) i sigurno imas mesta za bar tri struka - isteraju bez problema po 5-10 kg po struku. Krajem januara/februara kupi seme paradajza u kesici (preporuka institut za povrtarstvo Sm.Palanka ili Superior doo a moze i NS seme) posej to seme u obicnu saksiju, zalij i prekrij najlonom i stavi na sunce. Kad iznikne i ima struk od nekih 10-20cm presadi u one vrece. Redovno zalivaj (ne preteruj) i uzivaj u plodovima... izgooglaj basta na terasi i slicne termine i naci ces dosta toga. Moze cak i luk u saksiji... U stvari moze svasta, samo treba malo maste!
 
Odgovor na temu

FoghornLeghorn

FoghornLeghorn
Član broj: 312740
Poruke: 88



+498 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?22.08.2013. u 20:39 - pre 129 meseci
'Ajd malo da sumiramo rezultate... posto se sezona blizi kraju... mada ima jos dosta!

Situacija kod mene sledeca:

1. Na pijaci kupovao jedino sir i nesto kajmaka - svo povrce iz baste (doduse otac kupio par puta krastavce, 'al samo ih on jeo)

2. Boranija - bilo je k'o "pleve" ove godine - ostavljeno 40 kesa (po 1 kg) u zamrzivac (ne racunam ruckove), deljenje svima koji su hteli (nece niko sam da bere - moras da im oberes i poklonis ). Onu sumu sa jos dosta roda smo dali svinjama.

3. Grasak - 20 kesa (po 1 kg) u zamrzivacu, ali za razliku od prosle godine kada je bilo i za poklanjanje, ovaj put smo jedva skrpili i ovo - doduse nikad nije bio sladji!

4. Beli luk - 3 venca (toliko potrosimo za godinu dana - ne znam kilazu) i jos nekih par kilograma.

5. Crni luk - 6 venaca (isto kolicina za godinu dana - jedan venac je dugacak nesto vise od metra) i takodje jos 10 kg u glavicama.

6. Prvu turu od 50 glavica kupusa smo slistili - sad se neguje onaj jesenji za u kacu (200 strukova).

7. Nesto vise od 200 kg krompira (crveni i beli) - al' nije nesto ove godine - nekako sve velicine pesnice - nema onih bas krupnih krtola.

9. Cvekla - ostavljeno 20 tegli po 1 kg - i nesto podeljeno rodbini - nisam siguran koliko je tacno rodilo.

10. Paradajz je u jeku i kao i uvek je fantastican - dosad ostavljeno 10 l mlevenog, 10 l pasiranog, i 20 teglica po 0,5 kg kecapa. Sad je u fazi punog roda - deli se sakom i kapom, i cini mi se da nikad nije bio sladji. Bice ostavljeno za zimnicu bar jos duplo od navedenog. Naidje jedan od "pijacnih bastovana" pre neki dan da trazi za zimnicu - al' kad mu rekoh da je za njega 100 din. kg, samo se ceskao po glavi i rekao mi da sam mnogo bezobrazan

11. Pasulj koji je bio u nekih 2-3 ara belog kukuruza pored je doneo 70 kg, sto je vise nego dovoljno.

Videcu ovih dana da uslikam nesto pa da vam postavim, a ne samo ovaj Vasa da se "puva" sa ljutim paprikama! Ih, ta nemojte kas'ti
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2385 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?23.08.2013. u 09:10 - pre 129 meseci
 
Odgovor na temu

zugicradovan
vkv bravar

Član broj: 316945
Poruke: 18



+4 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?23.08.2013. u 15:40 - pre 129 meseci
pozdrav kako stavljas kecap i koliko moze da stoji vremenski
rajko
 
Odgovor na temu

FoghornLeghorn

FoghornLeghorn
Član broj: 312740
Poruke: 88



+498 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?24.08.2013. u 07:52 - pre 129 meseci
Citat:
zugicradovan: pozdrav kako stavljas kecap i koliko moze da stoji vremenski



Paradajz se prvo samelje u onoj masinici sto odvaja ljuske i seme. Dobijenu "corbu" sipas u veliku serpu, dodas soli (ako imas paradajz koji je slabo sladak ili vise kiseo, dodas malo secera) - sve po ukusu. Dok se kuva ubacis origana, persuna i bosiljka i kuvas dok se ne zgusne (neko voli da doda gustin, kako bi brze islo). Kuva se na tihoj vatri i to otprilike nekih dva sata, nekad i duze, zavisi koliko je paradajz imao tecnosti u sebi. Sipas u ciste i zagrejane tegle koje odmah zatvaras i prekrivas necim da se lagano hladi (obicno 24 h). U tu svrhu dobro posluzi staro cebe npr. Dobijas kecap koji nije gust k'o ovi kupovni (mada mozes i to postici dodavanjem gustina) ali je, bar meni, super ukusan i prosto fantastican za pice i slicna talijanska jela gde se stavlja paradajz pire. Moze da stoji jako dugo, mada kod nas retko doceka prolece, ali pre par godina se "zaturila" jedna teglica koja je stajala citave dve godine i bila je kao onomad ostavljena. Cuvas u spajzu i da nije izlozeno direktnoj suncevoj svetlosti.

'Ajd slikacu i to kasnije, kad obavim danasnje poslove!
 
Odgovor na temu

ventura

ventura
Član broj: 32
Poruke: 7781
*.dynamic.sbb.rs.



+6455 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?24.08.2013. u 09:06 - pre 129 meseci
@FoghornLeghorn:
To ti je recept za paradajz sos, a ne kečap :)

 
Odgovor na temu

ŽIKI

Član broj: 57957
Poruke: 145



+41 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?24.08.2013. u 11:31 - pre 129 meseci
Da i kod mene se ovaj recept zove paradajz sos, nije bitno ime bitan je ukus :)
Traje minimum godinu dana - više nisam isprobao.
Evo stiže ovih dana novi sos, starog nam je ostalo možda 10tak flaša od pošle godine.
Jedino može da se pokvari ako ne dihtuje dobro tegla/flaša - uhvatiće se buđ.
Odlična je stvar, ko voli može da ga pije, meni uglavnom služi za pravljenje sosa :)
 
Odgovor na temu

Ulfsaar
Beograd

Član broj: 316075
Poruke: 123



+29 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?24.08.2013. u 11:52 - pre 129 meseci
@FoghornLeghorn
Cime djubris bastu i da li i kako zalivas?
 
Odgovor na temu

FoghornLeghorn

FoghornLeghorn
Član broj: 312740
Poruke: 88



+498 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?24.08.2013. u 15:51 - pre 129 meseci
Citat:
ventura:
@FoghornLeghorn:
To ti je recept za paradajz sos, a ne kečap



Ta sad zavisi sta ko voli... Iz klasicnih recepata za kecape gde ide jos i sitno seckani crni luk, senf, karanfilic, jabukovo sirce, cimet, i jos svasta nesto polako smo izbacivali jedno po jedno i dosli do "svog" recepta, tj. onoga sto se nama najvise svidja, a iskreno, ko god je probao, trazio je recept bas za takav kecap. Meni iskreno takav najvise odgovara u italijanskim jelima jer ima najprirodniji ukus.

U stvari, ostavljamo paradajz na tri nacina:

1. Mleveni (sa persunom) i posoljen po ukusu - nesto kao sok - izuzetno osvezavajuce pice!
2. Sok - ociscen od semena i ljuski u masini koja ga i samelje, malo posoljen i eventualno dodato malo secera + persun (isto super kao sok, ali odlican i za corbe i supe od paradajza) i za razliku od kecapa tu ne ide bosiljak i origano.
3. Kecap - vec opisano gore - 'ajd nek bude da je to samo sos od paradajza, 'al mi ga tako zovemo.

Citat:
Ulfsaar: @FoghornLeghorn
Cime djubris bastu i da li i kako zalivas?


Svake druge godine djubrim stajnjakom (kravljim), a zalivam po potrebi. Pripremio sam za sledecu godinu sistem kap po kap pa cu videti kako ce to ici...
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2385 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?24.08.2013. u 19:51 - pre 129 meseci
Dok smo ranije u većoj meri ostavljali zimnicu najviše sam voleo mleven paradajz sa ljutim papričicama i sve to dooobro posoljeno i tako flaširano.
Zimi sam samo naseck'o crvenog luka u to, slaninica, švargla, džigernjača, čvarci...šta se nađe...a Bogu fala uvek se nađe.
Za dobru svinju nema loše pomije.
 
Odgovor na temu

FoghornLeghorn

FoghornLeghorn
Član broj: 312740
Poruke: 88



+498 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?24.08.2013. u 20:01 - pre 129 meseci
Evo par slika... kecap je jos uvek u selu posto je guzva u spajzu:

Mleveni paradajz:



Sok od paradajza:



Sorta paradajza od koga spravljamo sva tri (u mleveni se dodaje sve) je neka koju sejemo vec 10 godina i nastao je tako sto su jedan pored drugog bili "Red Rock" Iva Djinovica i "Volovsko Srce" iz NS semena. Uglavnom, ostavljamo svake godine seme od tog paradajza i izuzetno radja - plodovi su izuzetno krupni (merili su i po 450 gr po plodu, mada ove godine nema toliko velikih). Boja je vise roze nego jarko crvena i sto je najvaznije, ima jako malo semena a puno "mesa". Kozica nije zilava i debela, vec jako tanka, nije "vodenjav" i izuzetno je sladak.

Na ove dve fotke je prosecan plod, ali posto je slikano mob. telefonom, boje bas nisu docarane kako treba






 
Odgovor na temu

Ulfsaar
Beograd

Član broj: 316075
Poruke: 123



+29 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?25.08.2013. u 00:03 - pre 129 meseci
Citat:
FoghornLeghorn:
Citat:
Ulfsaar: @FoghornLeghorn
Cime djubris bastu i da li i kako zalivas?


Svake druge godine djubrim stajnjakom (kravljim), a zalivam po potrebi. Pripremio sam za sledecu godinu sistem kap po kap pa cu videti kako ce to ici...


Lepo to sve funkcionise... Imas li problema sa zemljisnim insektima? Da li se u drugoj godini od djubrenja oseti nedostatak azota?

Ja bih najvise voleo ako bih bio u mogucnosti da hemijski analiziram svaku mikrolokaciju zemljista pa da onda dodam tacno ono sto treba za datu kulturu. Zatim bih periodicno vrsio analizu biljnog tkiva i dalje dodavao od elemenata sve sto eventualno nedostaje, bas onako kako je Ventura pisao u postovima o kukuruzu. Posto je to neisplativo za male parcele, bilo bi idealno ako bi covek imao sopstveni "instrumentarij" za takve namene, mada ne sumnjam da je tek njegova cena prava "sitnica". Uzgred, ako na forumu ima profesionalaca koji se bave hemijskim analizama zemljista, bilo bi lepo da nam pisu sta je sve od instumenata za tu namenu potrebno imati.

Sto se paradajza tice, planiram sledece godine da posejem Volovsko srce. Nije mnogo kiseo i ima tanku i meku pokozicu. Najvise mrzim kod paradajza kad pokozica tesko moze da se sazvace. A ako ta tvoja sorta ima jos nekih prednosti, onda mozda da te pitam da mi posaljes gram-dva semena na probu :)
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2385 Profil

icon Re: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?25.08.2013. u 10:34 - pre 129 meseci
Citat:
Ja bih najvise voleo ako bih bio u mogucnosti da hemijski analiziram svaku mikrolokaciju zemljista pa da onda dodam tacno ono sto treba za datu kulturu.Zatim bih periodicno vrsio analizu biljnog tkiva i dalje dodavao od elemenata sve sto eventualno nedostaje,........

Aman, opušteno čoveče, vidiš da se srž ove teme ovde vrti uglavom oko rekreacije uz organsku proizvodnju mahom za lične potrebe.
Nedostatak kalijuma u zemljištu kod proizvodjne paradajza manifestuje se izraženim žilama unutar zrelog ploda i žućkastom pokožicom oko drške, e sad, PRAVA informacija, a u duhu ove teme, bila bi KAKO I NA KOJI način nadoknaditi manjak kalijuma u zemljištu bez veštačkih aditiva.
Jer to i mene interesuje.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Poljoprivreda :: Baštovanstvo 2013 - Proizvodnja za sopstvene potrebe - Šta nam je činiti?

Strane: < .. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 513799 | Odgovora: 202 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.