Citat:
tdusko:
Poenta je bila ona koju ste obojica vesto izbegli
Nista ja nisam izbegavao, vec je diskusija bila na potpuno drugoj strani. Posebno sto nije ni bilo sta za izbegavanje.
Mislim, nismo definisali "atmosferca", tako da bi neki 2.0 atmosferac(ovi savremeniji, ne VW) ipak bio brzi, mada sam ja sklon da doticne "brzine" ipak pripisem spretnosti vozaca..inace mora da se porede dva dramaticno razlicita motora, da bi se kod neiskusnih primetila razlika.
Menjanje brzina je nebitno, neka je i pola sekunde, nizi stepen je nadoknadio ono sto bi voznja u samo visem stepenu izgubila.
Inace sam razmatrao racun razlike vremena voznje u istoj brzini, koju neki pokusavaju da proguraju kao "fensi" dok je menjanje brzina streberski, sta li?
Sto se "evropskog trzista" tice, mogu reci dve stvari, menjace ono sto briselske birokrate odluce, a s obzirom da sam domicilan u Srbiji, bas me briga, sledecih 15 godina, za evropske propise..
Oni su odluke o smanjenju emisije, menjanju sistema za merenje potrosnje, odlozili do 2020-e godine, posto tako odgovara Nemackoj i njenim dominantnim proizvodjacima.
Sta ce se desiti, ne znam, ne znam koliko ce koja zemlja da "posizi", vidim vec kasiraju Mercedese, posto koriste R134, sto naravno nije previse vazno, ali nekome se bas popelo na teme administriranje i prilagodjavanje propisa Germanskim zeljama i mogucnostima..poceli su "na silu" da primenjuju precutno ignorisan propis, euro 6 norma se nije promenila posto VAG i drugi ne mogu da spuste zagadjenje, kako su zamislili, a izbacili su seriju motora, koji sada treba da se isplate i donesu neke parice...
Pitanje je koliko ce se pokarabasiti, i administrativno kidati jedni druge..
Ono sto je dobro, da kubikaze silaze na 1000cm, i nize, turbo mora da o(p)stane, narocito za te male motore, veliki atmosferci ce ostati za "bogatune"...i veseliji deo planete
Da li ce neki TSI ustedeti gorivo..zavisi od nacina voznje..koliko znam, na 90, prosla generacija 1.2TSI(da precizno lociramo tip), na Skodi Yeti(mozda se razlikuje od nekog generacijskog 1.2 tsi), trosio je 9l/100km..konstantna voznja po auto putu.
Gde oni mere katalosku potrosnju, i kako, ne znam, ali vidim da se bore da ne usvoje standarde merenja....
Na tim njihovim "tarabama" svasta pise, realnost je nesto drugacija..
I sto je najgore, nisu jedini, vec svi lazu kao da mora...