Pazi za jabuke/kruske i to krupnije voce ima seckalica. Ima ih koje nalikuju krunjacu za kukuruz.
Znam da ljudi i rucno seku voce, ako imaju slobodnog vremena.
Citat:
Da li moze u buradima to da stoji duze ako su zatvorena pa da se pece u intervalima.
Moze.
S obzirom da je sve hladnije, racunaj da ce i komina sporije da stasava. A treba da uzri, sto kazu, da bi se kuvalo i destilisao kvalitetan alkohol.
Cuo sam da ima ljudi koji drze kace sa iseckanim vocem, tokom zime pa se naknadno verovatno na prolece pece rakija.
Posto tokom uzrevanja te komine, fermentacijom se to naziva (treba proveriti, mislim da je tako), dolazi do stvaranja gasova
burad nikako ne zaptivati idealno!
Secer u kominu se dodaje radi ubrzanja procesa uzrevanja, kako sam shvatio.
Jos nesto: Nece od raznih vrsta jabuka jednako da "izadje" rakija. Gleda se socnos i sladost ploda.
Ako je losija sorta treba dosta komine i secera da bi se sto-god sipeklo.
Kod losijih sorta jabuke, radi se mesanje sa drugim vocem.
komina=kaša