Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li je zakon za sve isti?

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Da li je zakon za sve isti?

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 12138 | Odgovora: 50 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

SASASTA

Član broj: 289575
Poruke: 61
*.dynamic.sbb.rs.+72 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?22.10.2013. u 08:32 - pre 80 meseci
odgovor na pitanje je zakon nije isti za sve.a sto se tice vozila koja smeju da se krecu po putu secAte se pre nekoliko godina kad je canak sa motornim sankama isao kroz centar pa su rekli da ne mogu da ga kazne jer nemaju osnova tada sam gledao zakon i ima jedna tacka koja kaze.U SAOBRACAJU NA PUTU NE MOGU UCESTVOVATI VOZILA KOJA NISU DEFINISANA OVIM PRAVILNIKOM.
 
Odgovor na temu

Mali_Milojica

Član broj: 317284
Poruke: 157
*.adsl-a-1.sezampro.rs.+445 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?22.10.2013. u 09:04 - pre 80 meseci
ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA


XV VOZILA

1. Opšte odredbe

Član 246
Vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane tehničke uslove, tehničke propise i da bude tehnički ispravno.

Vozilo je tehnički ispravno ako ima ispravne sve propisane uređaje i opremu i ako zadovoljava sve tehničke normative za vozilo.

Vozila u saobraćaju na putu ne mogu imati uređaje, sklopove i opremu čija upotreba može ugroziti, ometati ili izazvati zabunu drugog učesnika u saobraćaju.

Vozila ne smeju na prednjoj strani da imaju uređaje ili materije koje daju, odnosno odbijaju svetlost crvene boje, a na zadnjoj strani koje daju, odnosno odbijaju svetlost bele boje, izuzev uređaja i materija predviđenih propisima iz stava 6. ovog člana, kao ni trepćuće svetlo koje nije predviđeno odredbama ovog zakona.

Na vozilu se ne smeju nalaziti niti koristiti uređaji koji daju, odnosno odbijaju svetlost vidljivu učesnicima u saobraćaju u bojama koje nisu predviđene propisima iz stava 6. ovog člana.

Ministar nadležan za poslove saobraćaja donosi bliže propise o uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova i uređaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa.

U saobraćaju na putu ne sme da učestvuje prevozno sredstvo koje ovim zakonom nije određeno kao vozilo.

2. Ispitivanje vozila

Član 249

Motorna i priključna vozila koja se pojedinačno ili serijski proizvode ili prepravljaju, odnosno njihovi uređaji, sklopovi i oprema, moraju biti usaglašeni sa jednoobraznim tehničkim uslovima u skladu sa propisima o homologaciji.

Pre stavljanja u promet, odnosno puštanja u saobraćaj vozila iz stava 1. ovog člana, mora se utvrditi i da li ova vozila ispunjavaju propisane uslove u skladu sa ovim zakonom.

Uverenje (potvrdu) o ispunjenosti uslova iz stava 2. ovog člana izdaje Agencija.


XVII REGISTRACIJA MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA

1. Opšte odredbe

Član 268
Vlasnici traktora, priključnih vozila za traktor i motokultivatora, dužni su da nakon izdavanja registracione nalepnice, svake godine obave redovni tehnički pregled, o čemu se izdaje nalepnica o tehničkom pregledu traktora, priključnih vozila za traktor i motokultivatora koja služi kao dokaz da je tehnički pregled traktora izvršen.

10. Isključenje vozila iz saobraćaja

Član 289
Policijski službenik će isključiti iz saobraćaja vozilo:
1) kod koga je tehnički neispravan uređaj za upravljanje ili uređaj za zaustavljanje, odnosno kod koga su u tolikoj meri tehnički neispravni i drugi uređaji i oprema, da mogu ugroziti bezbednost saobraćaja i životnu sredinu,
15) koje je pojedinačno proizvedeno ili prepravljeno, a nije izvršeno ispitivanje i izdato uverenje o ispitivanju,
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8218+5025 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?22.10.2013. u 11:14 - pre 80 meseci
Da li se vodi i ona velika korpa za papir koju guraju po kolovozu kao vozilo ? I ona moze da se otkaci na nizbrdici i nekog udari.
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.+2382 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?22.10.2013. u 11:43 - pre 80 meseci
Citat:
Mali_Milojica
ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA


XV VOZILA

1. Opšte odredbe

Član 246

O D L I Č N O !

Sad bar imaš neoborive argumente da Bogosavac Draganu , načelniku saobraćajne policije Beograda, sopštiš radosnu vest da je apsolutno nekompetentan za poslove koje radi.

ˇ
Citat:
- Sve što možemo je da prekršiocu koji je eventualno vozio zapregu bez kočnica ili vodio životinju s desne umesto s leve strane, kako to zakon predviđa, napišemo prekršajnu porijavu i da plati kaznu od 3.000 do 5.000 dinara. Istina je i da sve dok proces traje, bilo da je u pitanju zaprega bilo improvizovana vozila, ta kola bivaju privremeno oduzeta. Po završetku ona im se vraćaju i oni mogu da nastave da ih voze.

Dragan Bogosavac kaže da je jedno od mogućih rešenja ovog problema postavljanje adekvatnih saobraćajnih znakova, kao i izmena gradskih akata.

- Niko ne može da zabrani nekome da vozi zapregu i pored Skupštine, a ne samo na periferiji, jer za to nema zakonskih osnova. Nigde nije postavljen nijedan saobraćajni znak koji to zabranjuje. Tek kada ovo pitanje bude na odgovarajući način rešeno, kao i druga koja se tiču držanja domaćih životinja u prestonici, i kad se zabrani vožnja raznih improvizovanih vozila, saobraćajna policija moći će da reaguje i da kazni izgrednike. Dok neko ne nastrada, neće se rešiti ovaj problem - kategoričan je Bogosavac.

Tako da je valjda do sada SVIMA jasno, osim tebi NORMALNO, da Cigani, ama, blage veze nemaju sa privilegijama, koje je neko (a ko drugi do država Stradija)) njima omogućio zbog sopstvene nekompetentnosti, što me i dalje drži u čvrstom uverenju vezanog za pozadinu usmerenja tvojih frustracija:
Aj sad, ponovo okači jedan c/p, da bi nam svojim rečima dokazao da si u pravu.
Konačno, taman da je sve u sitna crevca odgovarajućom osnovnom i pratećom legislativom rešeno i definisano, OPET cigani ne bi bili krivi što se sve to ne implementira u praksi.
Itd, itd, itd, al' džaba, kad je neko zapeo da usko i jednostrano tumači legislativu, pritom još i nedefinisane države, objašnjavati tako nekome nešto prevazilazi i donkihotovski posao.
Tako da, samo ti nastavi, ja dižem ruke.

Citat:
Lavlja_Jazbina
Da li se vodi i ona velika korpa za papir koju guraju po kolovozu kao vozilo ? I ona moze da se otkaci na nizbrdici i nekog udari.

Ma stižemo mi po ovim tumačenjima i do gojzerica sa šonerima.

 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15964
*.hsi.kabelbw.de.+6749 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?22.10.2013. u 12:01 - pre 80 meseci
Nisam pravnik, ali koliko mogu da vidim, zakon o bezbednosti u saobracaju ima dve definicije za vozila koja nisu motorna a ni bicikli:

Citat:

31) vozilo je sredstvo koje je po konstrukciji, uređajima, sklopovima i opremi namenjeno i osposobljeno za kretanje po putu,
53) zaprežno vozilo je vozilo koje je namenjeno i osposobljeno da ga vuče upregnuta životinja,


Ove definicije su sasvim dovoljne da se ZOBS primenjuje i na zaprezna vozila i druge "alternativne" kreacije.

Jasno je da ova vozila, po zakonu, ne mogu da se pojave na motoputu i autoputu - posto ne zadovoljavaju minimume uslova.

Medjutim, za druge vrste puteva je potrebno eksplicitno zabraniti ista (ili zabraniti koriscenje svih vozila sa odgovarajucim znakom, ako je to cilj).

Dalje,

Clan 81 - prilikom kretanja nocu:

Citat:

6) zaprežno vozilo mora da ima upaljeno najmanje jedno belo svetlo na prednjoj strani i najmanje jedno crveno svetlo na zadnjoj strani. Ova svetla moraju biti postavljena na uzdužnoj osi vozila ili na njegovoj levoj strani, a ako se na zaprežnom vozilu nalazi samo jedna svetiljka, postavlja se na vidnom mestu na levoj strani vozila,

7) vodiči i goniči životinja, kada se kreću po kolovozu van naselja, moraju da nose svetloodbojni prsluk.


Ovo su minimalni zahtevi - ako ne postoje svetla ili nisu ispravna, zaprezno vozilo nije tehnicki ispravno i moze biti iskljuceno iz saobracaja.


--

Dalje, ceo clan 86 se bavi zapreznim vozilima:


Citat:

19. Saobraćaj zaprežnih vozila i učešće životinja u saobraćaju

Član 86

Vozač zaprežnog vozila mora biti uzrasta od najmanje 14 godina života i sposoban da kontroliše upregnute životinje.

Vozač zaprežnog vozila je dužan da u saobraćaju na putu zaprežnim vozilom upravlja iz vozila ili da vodi upregnutu stoku krećući se sa njene desne strane.

Zaprežno vozilo mora da ima uređaje za kočenje koji moraju omogućavati bezbedno zaustavljanje zaprežnog vozila.

Zaprežno vozilo koje se kreće iza drugog zaprežnog vozila mora se kretati na odstojanju od najmanje 50 metara, da bi se omogućilo preticanje bržim vozilima.

Za zaprežno vozilo koje se kreće na putu može biti privezano jedno grlo stoke, i to sa desne strane zadnjeg dela vozila.

Zaprežno vozilo ne sme da se ostavlja na putu bez nadzora vozača ili drugog lica sposobnog da kontroliše upregnute životinje.DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

Mali_Milojica

Član broj: 317284
Poruke: 157
*.adsl-a-1.sezampro.rs.+445 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?22.10.2013. u 12:32 - pre 80 meseci
Pri pokretanju teme, naveo sam naprava na četiri točka a ne zaprega!!!
Dvojac bez kormilara (zatajili moderatori pa mogu da troluju do mile volje) uporno skreće temu iz animoziteta prema meni (što me zabole) i time gnjave i dave!
Te naprave su rashodovane Dijane pa na šasiju nakačeno....ko zna šta sve kao i motokultivatori sa prikolicama ručne izrade. Niko od njih nema ništa od onoga što zakon propisuje kao obavezu za bezbedno učešće u saobraćaju!
Java Beograd je još pre šest dana okačio prilog o baš tim napravama o kojima ja pišem.
To što se može videti u prilogu žitelji Beograda sreću svakodnevno kako krstare ulicama grada.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Ivan Dimkovic
Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15964
*.hsi.kabelbw.de.+6749 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?22.10.2013. u 13:02 - pre 80 meseci
Ako su u pitanju naprave sa motorom, onda upadaju u motorna vozila i kao takva moraju zadovoljavati tehnicke uslove definisane za motorna vozila.

U tom konkretnom slucaju vrlo verovatno se takva vozila mogu lako iskljuciti iz saobracaja zbog nepostojanja tehnickih atesta - ako je u pitanju "rashodovana Dijana" gde je nacinjena izmena na kriticnim sklopovima (kocenje, motor, svetla) - onda je neophodno imati atest za sve modifikacije (sto, takodje, podrazumeva da su modifikacije izvrsene na nacin koji ih i dalje cini ispravnim u smislu minimalnih tehnickih karakteristika neophodnih za atest), sto vrlo verovatno ne postoji u slucaju tih vozila.

Problem verovatno nastaje zato sto policija ne moze da prisvoji te skalamerije, vec da ih samo iskljuci iz saobracaja. U najgorem slucaju, vlasnici mogu ponovo da se "ukljuce u saobracaj" kad policija ode.

Dodatni problem je i nenaplativost kazni za nepostovanje ZOBS-a tim ljudima - ali to je vec siri problem od ZOBS-a i predstavlja drzavni problem pravosudnog sistema koji onemogucava nesmetano funkcionisanje pravne drzave.

Zbog ovih razloga gore, verovatno, policija ima "protokol" da ne baca vreme na doticne. To je, naravno, pogresno posto ta vozila predstavljaju opasnost na putu i mogu prouzrokovati nesrece sa gubitkom zivota ili teskim povredama. Ali prava adresa za zalbe tu nije policija zapravo vec zakonodavna vlast (parlament), koji bi morali prvo da promene sistem tako da je moguce imati garantovanu naplativost kazni - i u slucaju neplacanja ekvivalentnu kaznu u zapleni imovine ili zatvoru.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

Vasastajić

Član broj: 291378
Poruke: 738
*.dynamic.isp.telekom.rs.+2382 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?22.10.2013. u 15:35 - pre 80 meseci
Citat:
Tako da je valjda do sada SVIMA jasno, osim tebi NORMALNO, da Cigani, ama, blage veze nemaju sa privilegijama, koje je neko (a ko drugi do država Stradija)) njima omogućio zbog sopstvene nekompetentnosti,

Citat:
Konačno, taman da je sve u sitna crevca odgovarajućom osnovnom i pratećom legislativom rešeno i definisano, OPET cigani ne bi bili krivi što se sve to ne implementira u praksi.

Citat:
Ivan Dimkovic:  Ali prava adresa za zalbe tu nije policija zapravo vec zakonodavna vlast (parlament), koji bi morali prvo da promene sistem tako da je moguce imati garantovanu naplativost kazni - i u slucaju neplacanja ekvivalentnu kaznu u zapleni imovine ili zatvoru.


Ponavljam: PITANJE ZA MILION DOLARA JE ZAŠTO DRŽAVA NEĆE DA MENJA/POBOLJŠA SISTEM?

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 26.10.2013. u 12:41 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8218+5025 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?22.10.2013. u 21:05 - pre 80 meseci
Ne moraju ni da voze,poceli da parkiraju.Evo slike koja je samo na ESu od celog www.


Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

etjen
beograd

Član broj: 153477
Poruke: 1946
95.180.95.*

Sajt: www.terrarenting.com


+490 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?26.10.2013. u 08:33 - pre 80 meseci
jednostavno se apsolutna nesposobnost države vidi na ovom primeru možda i najplastičnije od svih drugih primera.
Problem vezan na ovaj ili onaj način za Cigane postoji od kad znam za sebe i država ga nikako ne rešava.

Ali moram da dodam i da se ti Cigani sami uopšte ne trude da bilo šta promene u svom ophođenju prema državi i drugim građanima.
Imam gomilu ličnih primera, kroz ceo život nakupljenih, gde su Cigani (uf ne znam kako da kažem a da budem politički i etički korektan) glavni akteri ''loših situacija'' :)
Tada sam pogledao kroz prozor... Imao sam sta da vidim... Napolju je bila fabrika MACIJE TRAVE! Morao sam nesto da ucinim!
 
Odgovor na temu

Lavlja_Jazbina

Član broj: 298367
Poruke: 8218+5025 Profil

icon Re: Da li je zakon za sve isti?26.10.2013. u 08:45 - pre 80 meseci
U pravusi,ali to se desava i sa ostalim segmentima medju nama,ostalima.Izbaci dete iz kuce i pusti ga da radi sta hoce,pa ti dete od 8 godina dolazi kuci
u 12 sati nocu.Jeftinije je.Tako i drzava.Jednostavno nece ni ona,a ni ovi tamni kojima kada das stan za karton,proda stan i opet ode u karton,da uradi da sebi bude bolje.
Smece se odnosi i svi to placamo kroz razne uplatnice,oni to sa tim sklopocijama ga raznose,pa se desi da se stacioniraju na neko mesto( rupu) i za
nedelju dana tu je deponija.
 
Odgovor na temu

elitemadzone.org :: Svakodnevnica :: Da li je zakon za sve isti?

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 12138 | Odgovora: 50 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.