Citat:
mrkii: Podsmevam se nekome ko ima pocepane carape? Pa i ja ponekad imam pocepane carape pa me mrzi da ih bacim istog trenutka, ili se pocepaju i ne primetim odmah. Zato kada idem u goste proverim.
Pa podsmevas se cim to istices kao primer, negativan. Zajedno sa "savetima" kako to preduprediti, na bazi svog iskustva. Kad vec iznosis svoje, da i ja to uradim (mislim na iskustvo s carapama) - ja nikada ne proveravam svoje carape da li su pocepane jer ih menjam/bacam pre nego sto dodju u to stanje. A nisam do sada u zivotu imao priliku da vidim nove carape koje su pocepane. Ali to je samo moj nacin baratanja carapama...
Citat:
Jeste, za mene je idealizovani svet da mi je stan cist i uredan i da se ne setam obuven po stanu i da mi gosti ne ulaze obuveni u stan.
Kao sto to ne dozvoljavaju japanci i ogroman deo pametnog sveta, pa i meni bliske i bitne osobe koje dele moje stavove po tom pitanju.
Ostali neka se dave u sopstvenoj stroki, sta me pa briga

Pa to je nesto sto je normalno a ne idealizovano. Cuj, ziveti u cistom, urednom i sredjenom stanu - po tebi je to nesto cemu treba teziti da se dostigne? Sto podrazumeva da nije tako nego treba jednog dana tako biti?

Mislim, ako to nije podrazumevano u zivotu svakog coveka tesko da se o tome u opste treba razgovarati jer ti i takvi (kojima cistoca i urednost svog doma nije podrazumevana/normalna/svakodnevna/prirodna...) to ne mogu inace razumeti a kamo li tome teziti.
Japanci, "pametni svet"... - zaboravio si "razvijeni svet". Verovatno se tamo ni carape ne cepaju tako lako, noge ne smrde, svi su prisni... Doduse, u Japanu se cele porodice kupaju zajedno (mama, tata, deca) i to je ok. Ali mi smo stoka nerazvijena pa ne razumemo te blagodeti "naprednog, pametnog i nadasve razvijenog" sveta, doduse nemamo pocepane carape ali i dalje stoji da smo strokavi, prljavi i ostalo. Nekako samo po sebi...
Citat:
A to tvoje razmisljenje da ce parket i nemanje tepiha da spreci da ti stan bude strokav je kao razmisljenje pusaca da pusenje ne treba smeta nepusacima. Taj isti nivo nebuloze i samozavaravanja. A negde u malom mozgu znas da to nije tacno, ali je tesko da priznas.
Pa da ti kazem. Voleo bih da je to moje licno i bio bih ponosan na to - ali, nazalost, nije. To sam cuo odavno, bas davno. Gledao sam neku emisiju na televiziji, jedan od retkih intervjua koji je Goran Bregovic dao u svom stanu (mislim da je bio njegov prvi stan u Parizu, davno je bilo pa se ne secam tacno!) i dok ide intervju kamera "krstari" stanom. Uocljivo je bilo odsustvo svakog tepiha, itisona ili bilo cega, samo parket. U jednom trenutku je i voditeljka postavila pitanje o samom stamu i primetila da je svuda samo parket pitajuci da li je stan jos u fazi sredjivanja jer nema tepiha i ima jako malo namestaja. Odgovor je mene iznenadio, odnosno jedan deo odgovora. Rekao je da je stan potpuno sredjen, namestaj postavljen i nista se vise ne trba raditi na tom pitanju. A onda je rekao nesto sto je mene zainteresovalo, mnogo. Parafraziram jer je bilo davno "pa ovde je uobicajeno da u stanovima nema nista na podu jer je daleko lakse za odrzavanje a i cistije i zdravije jer nema sta da se kupi u tepisima a narocito onim cupavim..." sto me je zacudilo jer je tada kod mene (roditelja...) ceo stan bio od zida do zida necim pokriven, tepisi, staze... ali i kod skoro svih koje sam poznavao.
Malo sam se raspitao, nasao neke knjige (tad nije bilo Internet-a), razgovarao sa nekim strucnjacima iz nekoliko oblasti i dosao do zakljucka da to nije bez veze receno. Od tada kod mene nema nista osim parketa. Prvo u mojoj sobi pa nakon skoro godinu dana ubedjivanja sa kevom i caletom a kad je keva sama uvidela prednosti nemanja tepiha - u nasoj kuci toga nije bilo. A sada bas retko kod koga koga znam ima nesto zastrto, uglavnom nesto malo ispod stolova...
Ali da ne pricam vise o tome, imas kompjuter i Internet - malo se raspitaj i videces cinjenice. Lakse za odrzavanje, mnooogo cistije i urednije i jako bitno - mnogo zdravije. Ali nemoj da te ja nesto nagovorim, nedaj Boze...
Pozdrav!
EDIT
Da, a gde sam ja rekao da nepusacima ne smeta ili ne treba da smeta pusenje? Ili bilo ko da je to rekao?
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 11.01.2015. u 00:17 GMT+1]
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail:
[email protected]
Home Page:
http://www.linkedin.com/in/sceka
:) "Nije ti palo na pamet da nekom inteligentnijem postu daš lajk?" (By Nebojsa)
Pravi biser: „Sada sumnjam da bih ucestvovao u poboljsavanju Nebojsinog foruma.”