Drzava moze drugoj drzavi da objavi rat... a ne da prestane da joj placa dugovanja. E sad, jedino pitanje je, da li joj se takav potez isplati... jer ce posle toga ta drzava sigurno biti blokirana/sankcionisana na neki nacin, poskupece cena kapitala i investicija, pa ce steta mozda biti veca nego da se islo nekom srednjom linijom.
Srednja linija u slucaju Grcke bi bilo vracanje duga nekim manjim intezitetom, koji ne bi ugrozavao ekonomski rast same zemlje... dakle, mnogo sporije nego sto bi to kreditori zeleli, i sa mnogo manjom kamatom. Ali to je predmet daljih dogovora. Takdje, Grcka kao drzava, moze da organizuje sud, koji ce da presudi u kojoj meri je dug realan, a u kojoj meri su korumpirani politicari bili u sprezi sa kreditorima da bi ga uzeli, i potrosili ga van svake drzavne namene... podeli neke zakonske kazne, utvrdi pravo stanje pronevere, izdaje drzavnih interesa itd.
Mislim, malo je smesno verovati da "trojka" nije, eto, znala pravo stanje u Grckoj, vec je verovala nekim tamo papiricima koje joj salju -> te na osnovu njih izdavala 100+ milijardi iz kasice prasice. Pa u vece firme i korporacije pre svake investicije, kupovine, spajanja, se salju citavi timovi revizora koji proveravaju pravo stanje firme -> nezavisno od podataka koje dobiju iz knjigovodstva te firme. Al' ovde je eto to preskoceno :)
Ovde je u igri sirenje uticaja i stavljanje pod kontrolu drzva putem ekonomske brnjice (citaj duga), a ekipi koja deli te pare, i zeli kontrolu, je u interesu da se zemlja sto vishe zaduzi - da dug postane prakticno ne naplativ... i onda da je cede kroz kamate i reprograme duga, i uslovljavaju te nove "reprograme" i "aranzmane" ekonomskim, politickim i geostrateskim ciljevima koji su iskljucivo u njihovom interesu (i tako vracaju investirano, posrednim putem, a zadrzavaju uzicu za buduca ucenjivanja). Jeste sporije od klasicnog rata i osvajanja, ali mnogo sigurnije i verovatno jeftinije na duze staze.
Citat:
"The few who understand the system, will either be so interested from it's profits or so dependant on it's favors, that there will be no opposition from that class." — Rothschild Brothers of London, 1863
"Give me control of a nation's money and I care not who makes it's laws" — Mayer Amschel Bauer Rothschild
Citat:
eto i kod nas se zaduzuju, DS od Svetske banke i MMF-a, SNS od Arapa, Rusa, Kineza, a ljubitelji Syrize nikako da reaguju nekim protestom...
Zato sto mi, na zalost, nismo Grci... niti imamo i jednu politicku opciju od znacaja, koja je spremna da svoje fotelje menja za boljitak zemlje i naroda. Svi sviraju istu plocu. Druze EU, mi ti se kunemo...
[Ovu poruku je menjao Otto23 dana 05.07.2015. u 03:16 GMT+1]