SunnyBoy Confoederatio Helvetica
Član broj: 298150 Poruke: 453 194.209.14.*
|
Vidi, kad smo vec kod djubreta:
Imam kucu relativno velike povrsine, sa velikim dvoristem.
Nikad mi nije jasno kako opstina naplacuje isnosenje smeca:
- Na nekim lokacijama, na primer stanovi, obracunavaju prema broju clanova domacinstva.
- Na nekim lokacijama obracunavaju prema povrsini objekta ili placa.
Kod mene se vrsi lokalna separacija
- sav bio otpad (ostaci od hrane, lisce, pokosena trava,...) ide u zemlju, za djubrenje
- sav "drveni" otpad se koristi za grejanje / lozenje (grane, ostaci od dasaka, letvi, karton, papir...)
- PET ambalaza, gvozdje, staklo, veliki najloni, elektro otpad se skupljaju i daju sekundarcima kad se nakupi (iznese ispred kuce, za par sati nestane)
- Kabasti otpad se iznosi kada grad organizuje kontejnere za kabasti otpad, ali ga obicno nemam.
- ostane samo nesto malo otpada koji ne moze da se reciklira ili nekako drugacije upotrebi, kao folije od ambalaze, komadi plastike (olovke, zileti...), sto je ukupno oko 15l mesecno.
Samo ovo poslednje odnosi gradska cistoca, sto je za 1000 dinara mesecno preskupo.
U zemlji gde trenutno zivim je drugacije organizovano. Kupuju se dzakovi za otpad sa logom lokalne firme - cistoce. Kesa od 17l je oko 90 dinara. Svako tu stavlja sve sto ima da baci. Ako hoce da ustedi, onda razdvaja otpad - bio otpad u posebne zelene kante, PVC, konzerve, baterije, elektro otpad,... odnosi na predvidjena odlagalista, gde ih besplatno odlaze u posebne kontejnere. Karton i papir se odnose bar jednom mesecno. Time smanjuje broj i velicinu dzakova za smece - manje trosi za njih. Ako ne reciklira i sve trpa u te vrece, onda trosi dosta novca za takve dzakove.
Kad se desi da neko bude "pametan" i smece spakuje u jeftini crni dzak, cistoca jednostavno vrati taj dzak nazad u kontejner ili ga pokupi i posalje poseban racun "kucnom savetu" za dodatnu uslugu.
Svaka zgrada ima svoj kontejner, a tamo gde postoji mogucnost ubacivanja crnih kesa sa strane, stavljeni su katanci.
Slicno je i sa stanovanjem u kucama. Ne iznose se dzakovi ispred svake kuce, vec postoje kontejneri na svakih par stotina metara, ili kucice za odlaganje. Kamioni ne idu naokolo da skuplja iz svacijeg dvorista razne kesice, vec samo na nekim tackama to rade.
Dakle, ono sto mi je nelogicno kod nas je da ne postoji korelacja izmedju cene odnosenja smeca i kolicine koja se odnosi. Ta kolicina nije direktno proporcionalna ni broju clanova domacinstva, ni velicina stana, kuce ili parcele, ali se nasi drze takvog nacina obracuna.
|