Priznajem, glup sam što nastavljam ovu prepisku sa tobom, ali ajd, nemam pametnija posla trenutno.
Upao si u zamku, pa mešaš babe i žabe, kao po običaju. Jedino nisam siguran da li to svesno radiš.
Procitaj moj prethodni post, ovde jedini koji profitira je investitor, a ne gradjani, kupci stanova (odnosno situacija je GORA nego sto si je ti opisao, ne postoje dve kategorije gradjana gde jedni profitiraju na grbaci drugih, nego investitori profitiraju na grbaci svih).
Kada bi znao o čemu pričaš ne bi se ovako zaletao, na tankom si ledu ako nisi znao.
Prvo. Ovde nije bilo klasičnog investitora, tj. država kao što sam rekao nije samoj sebi naplatila poreze, takse i ostale namete, već je stanove prodala po ceni koštanja, koja je bila ispod tržišne. Zato nije ni bilo profita. Ovo jeste glupost, ali tako stvari stoje. U normalnim zemljama država se ne bavi tim poslovima.
Drugo. Ne postoje investitori na jednoj i građani na drugoj strani kao njihova suprotnost, kao što rekoh mešaš babe i žabe. Pera je građevinski preduzimač, investira u izgradnju i od toga pravi profit. Investitor radi za profit, ako nisi znao. Žika je pekar, on prodaje kifle i kroasane, on takođe radi za profit. Mika pravi cipele, on je takođe investitor i takođe radi za profit. Svi su oni građani, Pera hoće povremeno da pojede kroasan sa kremom, a potrebne su mu i cipele, Žiki je potreban stan, ali i cipele. Mika takođe hoće da kupi stan, ali i da jede kroasane. Da li su ti sada malo jasnije neke stvari? Država ne bi trebalo da se meša u njihove poslove, osim da uredi način poslovanja. Ovaj slučaj o kome govorimo, to je svojevrstan protivprirodni blud države i dela građana.
Cene koje su ponudjeni u Stepi su ponudjene svima, mogao si da prodas stan u Nisu ili Kragujevcu i kupis stan u Stepi po istoj ceni i istim uslovima po kojoj su kupovali ostali gradjani.
I cene uopste nisu bile nezne, odnosno deo stanova je podeljeno deo su prodali, a bogami deo je ostao neprodan poprilicno drugo - ako me secanje sluzi...
Stvarno? Ovo nisam znao. Dakle, ako država sopstvene građane ne tretira jednako, onda se potrudi da budeš u povlašćenoj kategoriji, to hoćeš da kažeš. Uostalom, niti sam ja govorio samo o problemu naselja stepa, niti su svi Beograđani dobili tu šansu. Svi ostali su stavljeni u neravnopravan položaj, pa makar živeli u krugu dvojke.
Cene kakve god da su bile, bile su niže od tržišnih, za tu lokaciju i kvalitet gradnje.
A za ovo ostalo, sve si smesao u neku papazianiju koja nema nikakvog smisla,...
Naravno da nema smisla, vidiš da bi neki u protest ili čak revoluciju, ali zaboravljaju jedno. Revoluciju ne dižu oni kojima je loš kvaltet parketa u dnevnom boravku ili keramike u kupatilu. Revoluciju dižu gladni i obespravljeni, baš zbog prvih.
...kad bih hteo malo da te trolujem - mogao bi da kazem po principu po kom si ti pitao: "pa ako je tako dobro u Begradu, preseli se u Beograd" :)
Kako znaš odakle se javljam, možda se javljam baš iz stepe. Da rezimiram: nikada diskusiju ne shvatam lično.